Crna Gora protiv Srbije - Johanson: Znam koliko je djevojkama važno da pobijede

"Uradiću sve što je najbolje za zemlju i za djevojke, jer znam koliko im je bitno da pobijede Srbiju. To je veliki derbi, a i ja želim da odem što dalje na Svjetskom prvenstvu", rekao je Johanson
132 pregleda 57 komentar(a)
Crna Gora rukometašice, Foto: Beta/AP
Crna Gora rukometašice, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.12.2017. 09:15h

Iscrpljujuća, bespoštedna borba sa Brazilom, riješena tek u posljednjim trenucima osvajanjem boda velikog više nego dva, stavljena je ad acta. Rukometašice Crne Gore su morale da zapakuju kofere, da zaborave sve što se dogodilo u Oldenburgu i presele se u 300 kilometara udaljeni Magdeburg, sa nadom da će im to biti samo usputna stanica ka Hamburgu i borbi za medalje.

Prva od dvije prepreke ka tom cilju biće selekcija koju „lavice” najbolje poznaju - Srbija (17,30).

O zajedničkoj istoriji reprezentativki nekadašnjih republika SFRJ, a onda i SRJ i članica Državne zajednice SCG, moglo bi da se priča danima - o Katarini Bulatović, eks reprezentativki Srbije i njenom odnosu sa sadašnjim selektorom te zemlje i nekadašnjim vođom „lavova” Ljubomirom Obradovićem (kod njega je „poletjela” u Lasti i zaradila transfer u Slagelse), o Dragani Cvijić, koja je šest godina provela u Budućnosti, o Jeleni Lavko (eks Živković), Dijani Števin i Željki Nikolić, takođe bivšim rukometašicama Podgoričanki, o Jovaki Radičević i Andrei Lekić, saigračicama iz Đera i Vardara.

Djevojkama koje se druže i van terena ovo će biti četvrti međusobni meč na velikim takmičenjima. Crna Gora je znatno uspješnija - savladala je Srbiju u polufinalu Evropskog prvenstva u Beogradu 2012. (27:26), potom dvije godine kasnije i u Osijeku u grupi na kontinentalnom šampionatu (22:19), a 2015. je na otvaranju SP u Danskoj bilo 28:28. Srbija je bila i jedini rival u pripremama za tim novog selektora Pera Johansona - u Baru je u nedjelju, 26. novembra, bilo 36:26, nepunih 18 sati kasnije 25:31.

Sve to, baš kao i brojna prijateljstva, zaboraviće se večeras bar na sat i po u obračunu u „Getek areni” u Magdeburgu, prvom meču osmine finala 23. Svjetskog prvenstva.

"Gledao sam tri utakmice Srbije na Svjetskom prvenstvu, kako bi ih dublje analizirao. Odigrala je vrlo dobro protiv Njemačke i Holandije, ima dobre igračice i taktiku. Za razliku od mečeva u Baru, tu su sada veoma važna golmanka Katarina Tomašević, te Andrea Lekić i Katarina Krpež. Naravno, u pitanju je veoma kvalitetan tim, da nije tako ne bi osvojio 1. mjesto u jakoj grupi", naglasio je Johanson.

Švedski stručnjak je uporedio današnji meč sa duelima koje je vodio kao selektor svoje zemlje protiv Danske.

"Znam da je ovaj meč za Crnu Goru derbi, kao za moju Švedsku dueli sa Danskom. Sve igračice se dobro poznaju, djevojke pričaju između sebe i biće spremne za sve. Nemaju strah, žele da se dobro pripreme i skupe energiju, a sigurno je da bolje poznaju Srbiju nego ja", priznao je evropski vicešampion iz 2010.

Vjerovatno će najveća prednost Srbije biti što Obradović koristi mnogo više igračica od Johansona. Najviše je igrala Katarina Krpež-Šlezak - 222 minuta, a samo je Dijana Števin (32) provela na terenu manje od sat. Čak osam „lavica” ima manje od sat na terenu, a preko četiri Katarina Bulatović (275 minuta), Jovanka Radičević (266) i Đurđina Jauković (247). Ogromnu minutažu imaju i Milena Raičević (235) i Itana Grbić (208).

Taj problem bi mogao da dođe do izražaja danas, jer su Bulatovićeva, Raičevićeva i Jaukovićeva odigrale gotovo čitav meč protiv Brazila u bekovskoj postavi, a samo se nakratko na tu poziciju sa lijevog krila prebacila Grbićeva.

"Gurao sam ekipu do limita protiv Brazilki, ne znam mogu li to opet da uradim. Možda je to bila glupa odluka, možda sam morao da ubacim i četvrtog i petog beka, a ne samo Itanu kratko. Dosta zavisi od Eme Ramusović, koja se vratila, ali nije potpuno spremna. Nadamo se da može da pruži 100 odsto, jer ako igraju ona i Andrea Klikovac mogu da odmaram dva beka bar u odbrani. Znam da je za duži turnir neophodno da igramo sa više rukometašica, jer ako ovako nastavim, možda ću platiti kasnije. To je tanka linija, ali je to na kraju trenerova odluka, za to sam plaćen", naglašava 47-godišnji selektor.

S obzirom na to da govorite da možete da platite kasnije ako budete igrali sa malo bekova, da li to znači da ste ubijeđeni u trijumf nad Srbijom?

"Naravno da ćemo ići na pobjedu, isto kao i Srbija. Ako budemo mogli to da uradimo i sa tri beka, uradićemo. Ako ne budu igrale dobro, promijeniću ih. Uradiću sve što je najbolje za zemlju i za djevojke, jer znam koliko im je bitno da pobijede Srbiju. To je veliki derbi, a i ja želim da odem što dalje na Svjetskom prvenstvu".

Hoćete li možda dati šansu Jeleni Despotović, koja nije ulazila na teren protiv Brazila?

"Jelena je odradila dobar posao na prve tri utakmice, ali sam protiv Tunisa i Brazila ubacio Andreu prije nje. Ne znam da li je to bila dobra odluka. Itana i Jelena mogu da pomognu na srednjem beku, ali imamo opcije i na desnoj strani, Đurđinu Malović i Sanju Premović. Vidjećemo da li će nam biti potrebna njihova svježina", zaključio je Johanson.

Pobjednik današnjeg derbija u četvrtfinalu će igrati sa boljim iz duela Francuska - Švedska. Poraženi ide kući.

Protiv Danske gotovo savršeno, Brazil nam je bio 1/16 finala

Johanson je prokomentarisao izdanja „lavica” u grupnoj fazi, koju su obilježile velike oscilacije.

"Prvu utakmicu sa Danskom smo odigrali sa skoro 100 odsto mogućnosti. Sve je funkcionisalo - golmanke, odbrana, kontre, napad. Nakon tog mela smo imali kratak odmor i protiv Rusije nismo odigrali baš najbolje, ali su djevojke pokazale karakter i izjednačile na 23:23. Tada su, nažalost, postale pasivne u odbrani, nisu pravile faulove i pobijedio je bolji".

Uslijedio je obračun sa Japanom i iznenađujući poraz (28:29).

"Pripremali smo se, svi smo znali da je to dobar tim, jer smo ga pratili i gledali meč sa Brazil. Znali smo da je Japan specifičan, da ima niske, brze igračice, ali sam bio jako razočaran odbranom. Nismo dolazili u poziciju da fauliramo protivnice. Nakon tog meča smo dugo razgovorali o odbrani i dogovorili se da se vratiimo sistemu koji Crna Gora dugo igra. Protiv Tunisa se već vidio korak naprijed, ali je bilo nervoze i morali smo mnogo da se borimo. Ipak, bolje smo pozicionirali i pravili više faulova, što se osjetilo i protiv Brazila".

Zbog čega ste igrali mnogo sporije u napadu protiv Brazila nego na prethodnim utakmicama? Da li je na to uticala odbrana rivala ili nervoza zbog važnosti meča?

"Mješavina obje stvari. Riješili smo da od početka igramo brzo, kao protiv Danske, ali Brazil igra destruktivnu odbranu, kao i CrnaGora, i „kidao” nas je faulovima. Kako je utakmica odmiicala, bilo je sve napetije i bili smo na tankoj liniji između raja i pakla. Imali smo i sreće".

Johanson na kraju ističe da će Crna Gora danas biti bogatija od Srbije za iskustvo igranja eliminacionih mečeva, jer je baš takav bio duel sa „kariokama”.

"Nakon meča sa Tunisom sam rekao igračicama da od Brazila za nas počinje nokaut faza. Za nas je to bio praktično meč šesnaestine finala".

Bonus video: