RUKOMETNI SAVEZ CRNE GORE POVUKAO RIZIČAN POTEZ IMENOVANJEM SELEKTORA

Kocka je bačena

Upravni odbor RSCG odlučio da ne produži saradnju sa Kimom Rasmusenom i promoviše Bojanu Popović, za koju je procijenio da je dala ključni doprinos plasmanu na Olimpijske igre

41438 pregleda 299 reakcija 63 komentar(a)
Foto: Luka Novović/RSCG
Foto: Luka Novović/RSCG

Rukometni savez Crne Gore se kockao 23. novembra prošle godine i „pogodio” - smijenio je Pera Johansona pred početak priprema za Evropsko prvenstvo u Danskoj, promovisao Kima Rasmusena i kao glavni cilj pred njega postavio plasman na Olimpijske igre.

„Lavice” su u njegovoj rodnoj zemlji prebacile očekivanja osvajanjem 8. mjesta, potom izborile i plasman u Tokio zahvaljujući pobjedi nad evropskim prvakom Norveškom, ali je iz RSCG juče stigla nova šokantna vijest - iako je ispunio uslov za produžetak ugovora, saradnja sa Rasmusenom je završena, a zamijeniće ga dosadašnja pomoćnica Bojana Popović.

Vrijeme će pokazati da li je to pravi potez, a Popovićeva sada mora da prihvati rizik - ako u Zemlji izlazećeg sunca ne dođe bar do četvrtfinala, ostaće joj mrlja kao nakon Rio de Žaneira, kada se vratila na teren nakon četiri godine pauze i bila samo blijeda sjenka nekadašnje legende.

Upravni odbor RSCG je procijenio da je šefica stručnog štaba Budućnosti „dala ključni doprinos u ostvarenom rezultatu i da kao novi selektor može na najbolji način da odgovori izazovu kao što je učešće na najvažnijem svjetskom događaju”.

U odnosu na kvalifikacije za OI, šesti selektor u istoriji „lavica”, a prva dama, moći će da računa na četiri igračice više nego što je nastupilo na kvalifikacionom turniru u „Verdeu” od 19. do 21. marta - Jelena Despotović je preležala koronavirus, Tatjana Brnović će se oporaviti od povrede, a Milena Raičević i Marina Rajčić će nakon porođaja imati dovoljno vremena da se spreme za velika iskušenja.

- Imenovanje za selektora doživljavam kao veliku čast, ali i obavezu, na čemu dugujem zahvalnost UO Saveza, koji mi je ukazao povjerenje. Nastojaću da ga opravdam, svjesna značaja funkcije koja predstavlja ostvarenja sna za svakog trenera. Tokom dva takmičenja na kojima sam bila dio stručnog štaba, ali i kroz rad u Budućnosti, imala sam priliku da se upoznam sa svim reprezentativkama, a vjerujem da će to iskustvo biti dragocjeno pred izazove koji nas očekuju. Olimpijske igre su svakako najvažnije takmičenje u ovoj godini, ali prije toga imamo baraž protiv Bjelorusije, u kojem želimo da opravdamo ulogu favorita i izborimo plasman na Svjetsko prvenstvo u Španiji - istakla je 41-godišnjakinja rođena u Nišu.

U Tokiju cilj mora da bude bar četvrtfinale, jer je Crna Gora sigurno kvalitetnija od Japana, Južne Koreje, Angole i Brazila, a sa svima drugima može makar ravnopravno da igra. Uostalom, sa slabijim timom od onog koji će konkurisati za OI je prije 11 dana savladala evropskog prvaka Norvešku 28:23. Žrijeb za Olimpijske igre je u četvrtak u 10 časova, a rival ne može da bude samo Rusija, sa kojom su „lavice” u 2. šeširu.

- Radujem se radu sa nacionalnim timom, pred nama je veliki posao, ali vjerujem da imamo i znanja i kvaliteta da odgovorimo na najbolji način, uz posvećen rad igračica, stručnog štaba, kao i Saveza. To je uvijek bio slučaj do sada, upravo takav pristup nas je doveo i do izborene vize za Tokio - kazala je Popovićeva.

Kocka je bačena, vidjećemo da li će Bojana preći svoj Rubikon...

Preporučujemo za Vas