Hrabro na prvaka Evrope

Rukometašice Budućnosti dočekuje Đer u prvom meču četvrtfinala Lige šampiona (18 h), bez povrijeđene Majde Mehmedović. Mađarice veliki favorit, Podgoričanke se ne predaju

9181 pregleda 5 komentar(a)
Jovanka Radičević na meču sa Đerom 1. marta prošle godine, Foto: Savo Prelević
Jovanka Radičević na meču sa Đerom 1. marta prošle godine, Foto: Savo Prelević

Rukometašice Budućnosti pokušaće da prevaziću svoje trenutne mogućnosti i iznenade mađarski Đer u četvrtfinalu Lige šampiona. Prvi meč igra se danas u “Bemax areni” u 18 sati, revanš je za sedam dana u Mađarskoj.

Đer je trostruki uzastopni prvak Evrope, najmoćniji tim na Starom kontinentu i veliki je favorit protiv Podgoričanki - ipak, Budućnost ima svoje snove i želi da ih i dalje živi, poručila je trener Bojana Popović.

- Suvišno je trošiti riječi o Đeru i analizirati svaku igračicu, trebalo bi nam dosta vremena za to. U pitanju je ekipa koja dominira na evropskoj sceni u posljednjih 10 godina, ali oni će, kao i mi, izaći sa sedam igrača, sve one imaju po dvije ruke i dvije noge - slikovito objašnjava Bojana Popović.

Veliki hendikep za Budućnost je neigranje povrijeđene Majde Mehmedović, a pod znakom pitanja je i nastup Itane Grbić. I bez (jedne od) njih, međutim, najveći crnogorski klub ima svoje planove, koje će pokušati da sprovede.

- Majde nema, sa te strane smo oslabljeni i to je što je u pozadini vezano za povrede tokom cijele sezone. Itana od ponedjeljka nije na treninzima, na penicilinu je, možda će doći direktno na utakmicu. Pokušaćemo da je osposobimo. Teško je kada je ona jedini srednji bek, a teško je bilo i pripremati utakmicu bez nje. Ali, igraćemo bez opterećenja, kao i do sada, nemamo pravo da bilo šta očekujemo, zato treba da odigramo najbolji rukomet što možemo i uživamo - istakla je Popovićeva, naglasivši da duže povrijeđena Tanja Brnović ima veliku želju da se vrati i pomogne ekipi, ali da su doktorske prognoze da treba još malo sačekati. Crnogorski i mađarski tim bili su ove sezone rivali i u grupnoj fazi, a Đer je dobio oba duela - kod kuće 34:29, u Podgorici 26:21.

Budućnost je, u međuvremenu, plasmanom u četvrtfinale ispunila cilj u izuzetno turbulentnoj sezoni, prožetoj povredama i karantinima zbog koronavirusa.

- Zaslužili smo ove utakmice. Znam da su djevojke u svojim glavama, bez obzira na kvalitet Đera i priče da je veliki favorit, spremne da u meč uđu otvorenog srca i da se borimo do posljednje sekunde sekunde. Ne treba se nikada predavati, nego hrabro ići na prvaka Evrope. Sve one sanjaju svoje snove i nikada pravi igrač ne izlazi na teren da izgubi sa što manje razlike - istakla je Bojana Popović.

Predstojeći duel biće 24. međusobni okršaj najuspješnijeg crnogorskog i mađarskog kluba u evropskim takmičenjima.

Đer je upisao 16 pobjeda, četiri meča u završena remijem, dok je Budućnost slavila u tri duela, uključujući i dva od tri dosadašnja finala (2006. u revanšu Kupa kupova) i 2012. revanšu finala Lige šampiona.

Bonus video: