Remi s Brazilom odveo „lavice” na Srbiju

Obračun bivših zemljakinja zakazan je za nedjelju u 17.30 časova
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.12.2017. 21:06h

U drugoj deceniji XXI vijeka samo su tri selekcije osvajale zlatne medalje na velikim takmičenjima, uz neprikosnovenu Norvešku, a dvije od njih su u direktnom obračunu morale da odlučuju ko će u osminu finala Svjetskog prvenstva.

Srećom, bila je to Crna Gora - evropski prvak i olimpijski vicešampion iz 2012. godine je u obračunu za 4. mjesto u grupi C izborio zlata vrijedan bod (23:23) protiv Brazila, vladara planete iz 2013.

Nakon više nego ubjedljive pobjede Japana nad Tunisom (31:13), „lavice” su morale da izbjegnu treći poraz u Njemačkoj, koji bi ih odveo u borbu za plasman od 17. do 21. mjesta, za utješni Predsjednički kup.

I plesale su po ivici, ali su dvije djevojke izrasle u junakinje - Đurđina Jauković, koja je 65 sekundi prije kraja izjednačila na 23:23 iz teške situacije, i još više Marina Rajčić, odbranjenim zicerom Samire Roše na 25 sekundi do posljednje sirene.

Crna Gora je krenula u posljednji napad, Per Johanson ga prekinuo tajm-autom, nakon kojeg su njegove izabranice rutinski sačuvale remi koji je bolji nego pobjeda.

Zašto je to tako? Zato što su ostale četvrte u grupi C i sjutra će u osmini finala igrati sa Srbijom, koja je u obračunu za 1. mjesto dobila Južnu Koreju (33:28), a da su „lavice“ trijumfovale bile bi druge i sastale se sa domaćom Njemačkom.

Ovako će ih, u slučaju da savladaju Srbiju, u četvrtfinalu čekati Francuska ili Mađarska, a u projektovanom polufinalu Švedska, koja je iskoristila opuštanje Norveške da trijumfuje (31:28) i preotme joj 1. mjesto u grupi B.

Meč dva posrnula velikana svjetskog rukometa je bio uzbudljiv i neizvjesan od prve do posljednje sekunde.

Bolje su krenule Brazilke, Eduarda Amorim je odmah dala dva gola za 2:0, ali je ubrzo bilo 3:2 za „lavice“, iako su imale igračicu manje (isključena Đurđina Jauković).

Sa tri vezana gola naše najmlađe rukometašice na Svjetskom prvenstvu, 19-godišnje Tatjane Brnović, Johansonov tim je poveo 7:5, da bi dvije godine starija Itana Grbić fenomenalnim pogotkom sa krila donijela plus tri u 23. minutu (11:8).

Horhe Duenjas, koji je bio selektor Španije od 2007. do prošle godine, uzeo je tajm-aut, nakon kojeg je njegov tim napravio seriju 5:1 i na veliki odmor otišao sa 13:12.

Crna Gora je u nastavku opet prva došla do dva gola prednosti (19:17, 47. minut), ali je novi Duenjasov tajm-aut bio uvod u preokret (20:21).

Jaukovićeva je izjednačila na 21:21, Katarina Bulatović šestim golom na 22:22, ali je Ana Paula Rodrigeš minut i 34 sekunde prije kraja dostigla saigračicu iz Rostova na čelu liste strijelaca za 23:22.

Srećom, 20-godišnja Nikšićanka je još jednom pokazala da se ne libi da šutne u trenucima odluke, a Rajčićeva potvrdila koliko joj znači status prve golmanke u Mecu - Roša je ostala sama na lijevom krilu, Jovanka Radičević joj zasmetala taman koliko je dozvoljeno, a jedina djevojka koja je učesnica svih 10 velikih takmičenja u dresu Crne Gore odbranom stavila tačku na prolaz u osminu finala...

Brazil - Crna Gora 23:23 (13:12)

Oldenburg - „Eve arena”. Gledalaca: 3.607. Sudije: Arncen i Roen (Norveška). Sedmerci: Brazil 5 (3), Crna Gora 5 (5). Isključenja: Brazil 6, Crna Gora 10 minuta.

Brazil: ARENHART (sedam odbrana), Pesoa, ROŠA 4, Žoja, ARAUŽO, RODRIGEŠ 6 (3), RIBEIRO 2, T. Košta, L. Silva, AMORIM 6, Da Roša, Mašado, Fakinelo 4, M. Košta, Souza, P. Silva 1.

Crna Gora: RAJČIĆ (osam odbrana i sedmerac), Hasanić, RADIČEVIĆ 2, JAUKOVIĆ 4, BRNOVIĆ 3, A. Klikovac, Ujkić, Malović, Premović, BULATOVIĆ 6, Pavićević, Ramusović, B. Klikovac, Despotović, RAIČEVIĆ 5 (5), GRBIĆ 3.

Sa Srbijom u 17.30 časova u nedjelju četvrti meč na velikim takmičenjima

Srbija, sa kojom se Crna Gora sastaje u nedjelju u 17.30 časova u Magdeburgu, bez poraza je završila takmičenje u grupi - pored Južne Koreje, slavila je i protiv Kine i Kameruna, a remizirala sa Njemačkom i Holandijom.

Ove dvije selekcije odigrale su krajem novembra dva kontrolna meča u Baru. U prvom su slavile "lavice" 36:26, revanš je pripao izabranicama bivšeg selektora rukometaša Crne Gore, Ljubomira Obradovića (31:25).

Crna Gora i Srbija igrale su do sada tri puta na velikim takmičenjima.

Naša selekcija je slavila u polufinalu Evropskog prvenstva u Beogradu, 2012. godine - 27:26, kao i dvije godine kasnije u grupnoj fazi šampionata Starog kontinenta - 22:19.

Na prethodnom prvenstvu svijeta, prije dvije godine, bilo je neriješeno (28:28).

Kostur nokaut faze

Galerija

Bonus video: