Finiš za nadu pred utakmicu odluke

„Lavicama” i pobjeda i remi protiv Brazila donose osminu finala, a možda bi mogle i da izgube, ali samo u slučaju da Tunis u petak u podne iznenadi Japan
106 pregleda 3 komentar(a)
milena raičević, Foto: Ihf.info
milena raičević, Foto: Ihf.info
Ažurirano: 06.12.2017. 21:00h

Prespavale su 110 minuta u odbrani, dozvolile Japanu da ih šokira, a Tunisu da dođe na korak od senzacije. I onda su se konačno razbudile i pokazale da u njihovoj igri sve kreće od defanzifnog bedema.

Kada je on postao pravi, u posljednjih 10 minuta 4. kola Svjetskog prvenstva u Njemačkoj, vicešampion Afrike nije imao šta da traži - rukometašice Crne Gore su slavile sa 29:23 i napravile adekvatnu uvertiru za sjutrašnji meč odluke sa Brazilom (17.45 časova).

„Lavicama” i pobjeda i remi donose osminu finala, a možda bi mogle i da izgube, ali samo u slučaju da Tunis u petak u podne iznenadi Japan.

Ko bi bio rival na startu nokaut faze sada je teško naslutiti, jer Crna Gora može da bude druga, treća i četvrta u grupi C. Uzgred, pred posljednje kolo se ni u grupi D ne zna ko će osvojiti koju poziciju, jer Njemačka ima sedam, Srbija i Južna Koreja po šest, a Holandija pet bodova. Sada, uostalom, to i nije bitno. Važno je da se četvrti put stigne do osmine finala svjetskih prvenstava i da igra bude kao u 1. kolu protiv Danske i na trenutke protiv Rusije i Tunisa...

Početak meča je pokazao da je izabranicama Pera Johansona još u mislima poraz od Japana, jer su Jovanka Radičević i Milena Raičević tresle stative. Radičevićeva je sa dva gola u 6. minutu donijela prvo vođstvo (3:2), a na 7:4 je propušteno nekoliko napada za plus četiri. U tim trenucima je blistala Ešraf Abdala, koja je odbranila mnogo zicera i sedmerac Radičevićeve i pokazala da je mogla da ostavi mnogo veći trag u Budućnosti, čiji dres nije „pošteno” ni oznojila u drugom dijelu sezone 2015/2016.

Zahvaljujući njoj i nekarakterističnim rupama u odbrani „lavica”, Tunis je serijom 5:0 preokrenuo na 11:9. Do poluvremena je Crna Gora vratila plus dva (15:13), a onda dozvolila rivalu da u nastavku tri puta izjednači (15:15, 16:16 i 18:18). Tunis je posljednji put priključak uhvatio srećnim pogotkom iz sedmerca Mune Šebe (lopta nakon što je dodirnula Ljubica Nenezić od stative ušla u mrežu) za 21:20 na isteku 47. minuta.

To kao da je upalilo alarm kod Crnogorki, koje su konačno zatvorile sve prilaze golu Marine Rajčić i omogućile joj nekoliko lakih odbrana. I odmah se vidio rezultat - redom su pogađale Katarina Bulatović, Bobana Klikovac i Raičevićeva (dva puta) za nedostižnih 25:20 u 52. minutu. Petnaest sekundi prije kraja, Đurđina Malović se upisala na Svjetskom prvenstvu za rekordnih plus sedam (29:22).

Tunis - Crna Gora 23:29 (13:15)

Oldenburg - „Eve arena”. Gledalaca: 1.989. Sudije: Antić i Jakovljević (Srbija). Sedmerci: Tunis 1 (1), Crna Gora 4 (2). Isključenja: Tunis 8, Crna Gora 10 minuta. Crveni karton: Brnović (Crna Gora) u 60. minutu (3X2).

Tunis: ABDALA (16 odbrana i sedmerac), Omrani, Ben Abdala 4, BURI, Šekir, AMRUNI, Amiš 4, Žlezi, Rezgi 1, Žauadi, ŠEBA 5 (1), Hašana, HUILDI 4, DARDUR, KUKI 5, Šabšub.

Crna Gora: Rajčić (devet odbrana), HASANIĆ (četiri odbrane), Nenezić, RADIČEVIĆ 3, JAUKOVIĆ 2, BRNOVIĆ, A. Klikovac, Ujkić 1, Malović 1, Premović, BULATOVIĆ 7, Pavićević 2, B. Klikovac 1, Despotović, RAIČEVIĆ 9 (2), GRBIĆ 3.

Bonus video: