„Lavice” pobjedom u Minsku ovjerile plasman u Španiju

Nakon pobjede u „Bemax areni” (29:23), „lavice” su i u revanšu baraža savladale Bjelorusiju 26:24 i obezbijedile šesto učešće na svjetskim prvenstvima, a 15. na velikim takmičenjima

18281 pregleda 1123 reakcija 29 komentar(a)
Foto: RSCG
Foto: RSCG

U decembru ove godine u Barseloni i okolnim gradovima, rukometašice Crne Gore nastaviće put kojim su krenule 2010. godine u Danskoj i učestvovati na 15. uzastopnom velikom takmičenju.

Nakon pobjede u „Bemax areni” (29:23), „lavice” su i u revanšu baraža u Minsku savladale Bjelorusiju 26:24 i obezbijedile šesto učešće na svjetskim prvenstvima.

A da je evropski prvak i olimpijski vicešampion iz 2012. godine dio elite, najbolje govori podatak da od 2010. velika takmičenja, uz Crnu Goru, nisu propustile još samo Norveška, Francuska i Španija.

U ogromnoj „Čižovka areni” tim Bojane Popović nije dozvolio nikakva iznenađenja. Domaćin je od starta u napadu igrao sa sedam igračica u polju, ali je odbrana 5:1, sa Tatjanom Brnović u ulozi „prednje”, imala spreman odgovor.

Tim Aleksandra Sicka je samo jednom izjednačio, i to u 2. minutu preko Dijane Iljine, da bi upravo Brnovićeva golom sa svoje polovine za 5:2 natjerala selektora Bjelorusije da uzme tajm-aut.

Crna Gora je brzo stigla do plus četiri (7:3), odnosno dvocifrene razlike u ukupnom zbiru. Bilo je jasno da je posao završen, samo je bilo pitanje kako će se završiti meč u glavnom gradu bivše sovjetske republike.

Bjelorusija se trudila da bar priredi iznenađenje i oprosti se možda i najvećom pobjedom u XXI vijeku, ali nije uspjela.

Činilo se da će doživjeti i ubjedljiv poraz, jer je Itana Grbić u 46. minutu pogodila za pet razlike (21:16), ali je uporni domaćin dva puta prišao na minimalnu razliku.

Na 23:24 je ima dva napada, ali nije uspio, da bi sve dileme otklonile Dijana Mugoša majstorskim golom i Anastasija Babović, koja je uhvatila „živu” loptu i pogodila preko cijelog terena za 26:23.

BJELORUSIJA - CRNA GORA 24:26 (11:15)

Minsk - „Čižovka arena”. Gledalaca. 600. Sudije: Noviko i Rožkov (Ukrajina). Sedmerci: Bjelorusija 3 (2), Crna Gora 3 (2). Isključenja: Bjelorusija 2, Crna Gora 4 minuta.

Bjelorusija: KUNCEVIČ (12 odbrana), Vajtulevič, Šinkaruk 2 (1), KULAK 8 (1), VASILJEVSKAJA 5, ILJINA 3, KOTINA 2, Satnjikava, Kanaval, Hutava, Sinjavskaja 1 (1), Samsonova, AHRAMENKA 2, Sivuha, Jelisejeva, MOKAT 1.

Crna Gora: NENEZIĆ (pet odbrana), Babović 1 (jedna odbrana), Batinović (šest odbrana), RADIČEVIĆ 7 (2), JAUKOVIĆ 2, Pletikosić, Mugoša 1, Džaferović, Klikovac, Bulatović, Brnović 2, RAMUSOVIĆ 2, MEHMEDOVIĆ 3, DESPOTOVIĆ 2, GRBIĆ 6.

Bonus video: