Harakiri "lavica"

Šta je pošlo po zlu? Bolje je pitanje - šta nije? Tim Pera Johansona kao da nije bio spreman za duboku zonu rivala, nije mogao da nađe rješenja za agresivnost rivala, a najporaznije djeluje podatak da su „samurajke” bušile odbranu Crne Gore kao da ne postoji i ostajale same na zicerima
79 pregleda 30 komentar(a)
milena raičević, Foto: Ihf.info
milena raičević, Foto: Ihf.info
Ažurirano: 05.12.2017. 15:45h

„Ljudi, pa je li to moguće? Ludnica, šta je ovo”, u ekstazi je vikao u mikrofon legendarni komentator Mladen Delić davnog 21. decembra 1983. godine, kada je Ljubomir Radanović u 91. minutu dao kultni gol za pobjedu fudbalera SFRJ nad Bugarskom (3:2) i plasman na Evropsko prvenstvo.

Ista pitanja juče su sebi mogli da postave navijači rukometne reprezentacije Crne Gore, ali u sasvim drugačijem smislu. „Crvene” su doživjele jedan od najšokantnijih poraza u istoriji, poraz koji bi mogao da ih košta plasmana u osminu finala Svjetskog prvenstva. Od „lavica” nije bilo „l”, pa je Japan stigao do najveće pobjede u istoriji - 29:28!

Šta je pošlo po zlu? Bolje je pitanje - šta nije? Tim Pera Johansona kao da nije bio spreman za duboku zonu rivala, nije mogao da nađe rješenja za agresivnost rivala, a najporaznije djeluje podatak da su „samurajke” bušile odbranu Crne Gore kao da ne postoji i ostajale same na zicerima.

I Johanson se „pogubio”, bilo je očito da ne poznaje dovoljno ekipu koju vodi, ali ni rivala, jer nije našao način kako da napadne atipičnog protivnika. Prečesto je mijenjao i kada su kola krenula nizbrdo ubacivao igračice kojih kod njega do juče nije bilo ni „na mapi” (Sanja Premović i Đurđina Malović mijenjale Katarinu Bulatović, iako su u prva dva meča odigrale zajedno 96 sekundi).

I, onda, kada je Japan poveo, pokušao je da igra napad sa sedam rukometašica, ali je bilo očito da to nije uigrano, jer Jovanka Radičević nije znala gdje bi trebalo da stoji. Sjajno desno krilo je povučeno na poziciju pivota, da je „duplira” sa Tatjanom Brnović, ali je ostala u nekom međuprostoru i od toga je bilo više štete nego koristi. Ali, to i nije Johansonova krivica, već onog koji ga je postavio samo 10 dana pred početak šampionata, jer je za takve akcije potrebno mnogo više vremena...

U prvom poluvremenu je bilo vidljivo da Crna Gora nije taktički baš najbolje pripremljena za obračun sa brzim Japankama, ali makar rezultat nije trpio, pa je nekoliko puta bilo plus četiri. Razlika je nekako održavana, a onda su u svega 20 sekundi isključene dvije najiskusnije crnogorske rukometašice - Radičevićeva zbog guranja, a Bulatovićeva zbog zadržavanja lopte nakon tehničke greške. To je odvelo meč u potpuno drugi pravac, jer su Japanke iskoristile period sa dvije igračice više da izjednače na 20:20 u 42. minutu, a u 44. i da povedu (21:20).

Danac na klupi tima sa Dalekog Istoka, Ulrik Kirkeli, osjetio je trenutak za atak i napao sa sedam igračica. To mu se isplatilo, pa je Ajaka Ikehara ostajala samo kao duh na desnom krilu i dva puta pogađala za plus tri (24:21, 25:22).

„Crvene” su na „suvi” kvalitet stigle do izjednačenja u 56. minutu (26:26), bilo je i 27:27, da bi djevojka koja je igrala tek 19. utakmicu u seniorskoj konkurenciji, 19-godišnja Tatjana Brnović, 94 sekunde prije kraja poravnala na 28:28. Nažalost, odlična partija mlade Podgoričanke, koja je šest puta zatresla mrežu i iznudila dva sedmerca, nije nagrađena - Aja Jokošima je 48 sekundi prije kraja donijela novo vođstvo Japankama, da bi Bulatovićeva nakon tajm-auta Johansona predala loptu pravo u ruke rivalkama.

Možda ju je Ikehara namjerno vratila golmanki, što je protivno pravilima, možda bi Crna Gora imala šansu da iz deveterca stigne do boda, ali ga nije ni zaslužila.

Sada je glavno pitanje - šta dalje? Jovanka Radičević i drugarice u srijedu (17.45) moraju da savladaju Tunis, a onda u petak u istom terminu da uzmu bar bod protiv Brazila. U suprotnom, zavisile bi od drugih i mogle bi da prvi put, na svom četvrtom prvenstvu svijeta, ostanu bez osmine finala. To bi već bila katastrofa...

Crna Gora - Japan 28:29 (15:12)

Oldenburg - „Eve arena”. Gledalaca: 1.103. Sudije: Lah i Sok (Slovenija). Sedmerci: Crna Gora 3 (2), Japan 3 (2). Isključenja: Crna Gora 6, Japan 2 minuta.

Crna Gora: RAJČIĆ (šest odbrana), Hasanić (jedan sedmerac), Nenezić (jedna odbrana), RADIČEVIĆ 7 (1), JAUKOVIĆ 1, BRNOVIĆ 6, A. Klikovac, Ujkić, Malović, Premović, BULATOVIĆ 3, Pavićević, B. Klikovac 2, Despotović 1, RAIČEVIĆ 4 (1), GRBIĆ 4.

Japan: Itano, KAMETANI (10 odbrana), Nagata, K. SUNAMI, J. SUNAMI 4, ŠIOTA, Fudžita, Jokošima 3, Kacuren 1, Tada, IKEHARA 9, HARA 2 (2), Ohjama, Sasaki 3, Nagata 2, MACUMURA 5.

Bonus video: