Iz Prištine ka evropskoj eliti: "Lavovi" žele da opravdaju ulogu favorita protiv Kosova

U dvorani koju iz ex-YU dana pamtimo po nazivu „Boro i Ramiz” (sada samo Palata omladine i sporta) rukometaši Crne Gore večeras (19.30) gostuju Kosovu

10499 pregleda 133 reakcija 9 komentar(a)
Upozorava da neće biti lako: Marko Lasica na prvoj utakmici sa Kosovom, Foto: Stefan Ivanović/RSCG
Upozorava da neće biti lako: Marko Lasica na prvoj utakmici sa Kosovom, Foto: Stefan Ivanović/RSCG

Nakon ubjedljivog poraza od Rumunije (36:27) djelovalo je da će rukometaši Crne Gore još jednom postati „žrtva” koronavirusa i odluka koje je donosila Evropska rukometna federacija (EHF).

Prvo im je uskraćeno pravo da sa Češkom igraju baraž za Svjetsko prvenstvo u Egiptu, a onda su natjerani i da gostuju u Baja Mareu, iako Zoran Roganović zbog ograničenja u putovanjima, pozitivnih PCR testova i povreda nije mogao da računa na devet igrača.

Ali, „lavovi” su se vratili u igru za plasman na Evropsko prvenstvo koje će se u januaru sljedeće godine igrati u Mađarskoj i Slovačkoj zaslugom večerašnjeg rivala - Kosova. Selekcija iz najmlađe evropske države šokirala je Rumune dva puta u tri martovska dana - prvo je osvojila bod u Prištini (23:23), a onda i slavila usred Bukurešta (30:25).

Zato je sada pred Vaskom Ševaljevićem i drugovima jasna računica, jer im je dovoljno da pobijede večeras (19.30) u dvorani koju iz ex-YU dana pamtimo po nazivu „Boro i Ramiz” (sada samo Palata omladine i sporta) i u nedjelju protiv Rumunije u „Bemax areni”.

Između ta dva duela je i meč sa Švedskom u Podgorici u petak, kada bi u nekim kombinacijama sve moglo da bude riješeno. Ali, prvo je neophodna pobjeda ili makar bod u Prištini. - Prva želja mi je da svi budemo zdravi i da odigramo sve mečeve do kraja, to je najvažnije u ovom trenutku. Drago mi je što se, kao i u prethodnim kvalifikacijama, o svemu pitamo. Očekujem da peti put zaredom izborimo učešće na prvenstvima Evrope, jer mislim da nam je tamo mjesto i da to zaslužujemo - rekao je Nebojša Simić.

Prvi golman „lavova” cijeni večerašnjeg rivala, ali se zna ko je bolji.

- Kosovo je pronašlo ritam u igri, iznenadilo Rumuniju i potvrdilo da je požrtvovana i borbena ekipa. Ali, ne može da se kaže da je favorit protiv nas. Imamo kontinuitet nastupa na velikim takmičenjima, pobjeđivali smo mnogo jače protivnike nego što je to Kosovo. To moramo da opravdamo i ne ostavimo nikakav prostor za iznenađenje. Isto smatram i za meč sa Rumunijom u nedjelju. Ne smijemo da kalkulišemo i razmišljamo možemo li da se plasiramo kao jedna od četiri trećeplasirane selekcije - poručio je Simić, koji je preskočio prvi meč sa Kosovom.

Marko Lasica je svjestan izazova koji Crnu Goru očekuju od večeras do nedjelje. Kosovo je u odnosu na prvi meč promijenilo selektora, jer umjesto Španca Huana Kabanjasa sada ekipu vodi Bujar Ćerimi.

- Ovo je Evropsko prvenstvo prije Evropskog prvenstva. Očekujemo težak meč u Prištini, Kosovo je u duelima sa Rumunijom pokazalo da može da iznenadi, tako da neće biti jednostavno doći do pobjede. Imamo kadrovskih problema, jer ćemo igrati bez Stefana Čavora, Miloša i Stevana Vujovića, te Radojice Čepića, ali moramo da se konsolidujemo i ostvarimo pobjedu koja bi nas dovela na prag Evropskog prvenstva - istaklo je desno krilo beogradskog Partizana.

Čavor je ostao u Podgorici, da pokuša da zaliječi povredu ruke do petka i duela sa Švedskom, dok je Čepić odradio prvi trening sa ekipom, ali je potom bio pozitivan na testu za koronavirus.

Stevan Vujović nije mogao da dođe iz katarskog Al Rajana zbog ograničenja u putovanjima (u povratku bi morao u karantin), dok njegov prezimenjak Miloš opet ima problema sa petom. Ta četiri igrača su važna, ali je Crna Gora i sa više oslabljenim timom ubjedljivo savladala večerašnjeg rivala na startu kvalifikacija u novembru (32:25).

- Pobijedili smo u Podgorici, ali nije bilo tako jednostavno. Nadam se da ćemo pružiti dobru partiju, kao što smo na gostovanju Švedskoj i ostvariti pobjedu. Kosovo će igrati s velikom željom, ali i mi smo maksimalno motivisani i spremni za veliku borbu. Vjerujem u osvajanje dva velika boda - zaključio je Lasica.

Bonus video: