Jurile, stigle i posustale kada je bilo najvažnije

Na 23:24 se dogodio ključni detalj - Raičevićeva je izborila sedmerac, ali ga nije šutirala, iako je prethodna četiri realizovala, a Jovanka Radičević je pokušala da lobuje Viktoriju Kalinjinu i pogodila prečku
85 pregleda 9 komentar(a)
Per Johanson, Foto: Beta/AP
Per Johanson, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.12.2017. 21:25h

Danska je pala, Rusija je bila preveliki zalogaj - olimpijski šampion je savladao rukometašice Crne Gore sa 28:24 u derbiju 2. kola grupe C na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj.

„Lavice” su gotovo sve vrijeme jurile velikana svjetskog rukometa, stigle ga, ali su u finišu presudile greške djevojaka koje su ih i dovele do šanse da uzmu bar bod - Katarine Bulatović i Jovanke Radičević.

Već na startu je bilo vidljivo da se legendarni Jevgenij Trefilov bolje pripremio za nadmudrivanje sa Perom Johansonom nego selektor Danske Klavs-Brun Jergensen, jer je posebnu pažnju posvetio Mileni Raičević i Jovanki Radičević.

Sa odsječenim glavnim polugama, Crna Gora se mučila u napadu i tek u 6. minutu postigla prvi gol, kada je Đurđina Jauković pogodila za 1:2.

Tri minuta kasnije, nakon sjajnog cepelina sa Itanom Grbić, Tatjana Brnović je pogodila za prvo vođstvo „lavica” (4:3).

Nažalost, i jedino - Trefilov je stalno pojačavao ritam izmjenama, a Johanson je mnogo manje rotirao, pa su Ruskinje pretrčale protivnice i do poluvremena stekle plus tri (15:12).

U nastavku je dva puta bilo i rekordnih četiri razlike (17:13, 18:14) nakon pogodaka najmlađe igračice Rusije, 19-godišnje Karine Sabirove.

Crna Gora nije odustala, već je sedmim golom Bulatovićeve izjednačila na 21:21 u 49. minutu.

Milena Raičević iz sedmerca i Jelena Despotović su pogađale za 22:22 i 23:23, a na 23:24 se dogodio ključni detalj - Raičevićeva je izborila sedmerac, ali ga nije šutirala, iako je prethodna četiri realizovala, a Jovanka Radičević je pokušala da lobuje Viktoriju Kalinjinu i pogodila prečku.

Ruskinje su to kaznile i povele 25:23, a potom je Katarina Bulatović u dva vezana napada pogodila stativu i izgubila loptu, što je Julija Markova kaznila za nedostižnih 26:23.

Ponedjeljak je slobodan dan, a Crna Gora u utorak u podne igra sa Japanom.

Johanson će vjerovatno moći da pruži šansu djevojkama koje su do sada malo igrale i jednoj koja nije dobila ni sekundu - Đurđini Malović, desnom beku koji je jedna od najvećih nada našeg rukometa. Pored Bulatovićeve do sada nije imala šansu...

Raičević: Poraz od četiri gola razlike nije realan

Milena Raičević je priznala da je ekipa bila umorna nakon pobjede nad Danskom.

„Mogle smo da pobjedimo, jer smo imale periode dobre igre, ali nismo uspjeli. Poraz od četiri gola razlike nije realan. Očekivale smo brzu igru Ruskinja, odgovorile smo dobrim napadom, ali smo dosta promašivale. Da je realizacija bila bolja, i rezultat bi sigurno bio drugačiji. Dobro je što ćemo imati dan odmora, jer se dosta igračica istrošilo protiv Danske i bile smo manje svježe protiv Rusije”, rekla je Raičevićeva.

Crna Gora - Rusija 24:28 (12:15)

Oldenburg - „Eve arena”. Gledalaca: 2.269. Sudije: Š. Bonaventura i Ž. Bonaventura (Francuska). Sedmerci: Crna Gora 7 (5), Rusija 4 (3). Isključenja: Crna Gora 8, Rusija 8 minuta.

Crna Gora: RAJČIĆ (sedam odbrana i sedmerac), Hasanić (dvije odbrane), Nenezić, RADIČEVIĆ 5 (1), GRBIĆ 1, Despotović 1, BRNOVIĆ 2, Ujkić, Klikovac 1, Premović, Pavićević 1, JAUKOVIĆ 2, Ramusović, Malović, BULATOVIĆ 7, RAIČEVIĆ 4 (4).

Rusija: Utkina (jedan sedmerac), KALJINJINA (11 odbrana), DMITRIJEVA 5, Vjahireva 4, SAMOHINA 2, Makejeva, VEDJOHINA 3, Sabirova 3, Iljina, Malašenko, MANAGAROVA 3, Kočetova 4 (3), PETROVA, PUNKO 2, Makina, Markova 2.

Bonus video: