Crna Gora - Švedska: "Lavovi" žele na EURO preko vicešampiona svijeta

Crnogorski rukometaši bi pobjedom protiv Švedske, večeras u 18 sati u “Bemax areni”, ovjerili plasman na EP. Popravni bi imali protiv Rumunije u nedjelju na istom mjestu

11238 pregleda 15 komentar(a)
“Idemo korak po korak, osjećam da smo spremni”: Miloš Božovi, Foto: Filip Roganović
“Idemo korak po korak, osjećam da smo spremni”: Miloš Božovi, Foto: Filip Roganović

Crnogorski rukometaši uspješno su pobjedom nad Kosovom u Prištini (27:22) preskočili prvu i najvažniju od tri prepreke ka plasmanu na Evropsko prvenstvo. Danas imaju najveću, ali ne i najbitniju - protiv aktuelnog svjetskog i evropskog viceprvaka Švedske u “Bemax areni” od 18 sati.

Nije najbitnija, jer ima i popravni - pobjeda bi “lavove” odvela na EHF Euro, a u slučaju poraza izabranicima Zorana Roganovića je u nedjelju na istom mjestu dovoljan i remi protiv selekcije Rumunije.

Uspjeh je, dakle, nodohvat ruke - ali ga treba dohvatiti!

U taboru crnogorskih rukometaša svjesni su da im je potrebno da daju maksimum ka ostvarenju cilja.

- Zadovoljni smo prikazanim protiv Kosova u Prištini, ali sada nas čekaju Švedska i Rumunija, protiv koje bi nas i bod odveo na Evropsko prvenstvo. Ispred nas je veliki izazov, ali potrudićemo se da damo maksimum - istakao je pivot Nebojša Simović, a potom se osvrnuo na adute svjetskih viceprvaka:

- Igraju jaku odbranu, a na Sjetskom prvenstvu pokazali su da posjeduju kvalitetan i raznovrstan napadački potencijal. Naravno, svi u ekipi pozitivno razmišljamo i takvom rezultatu se nadamo. Mislim da smo u prvom meču pokazali da i oslabljeni, bez devet igrača, možemo protiv njih. Bili smo dobri u oba smjera - podsjetio je Simović.

Prije nepuna dva mjeseca, Crna Gora je na gostovanju u Švedskoj poražena rezultatom 27:24. Selekcija “tri krune” se već kvalifikovala za prvenstvo Starog kontinenta u Mađarskoj i Slovačkoj naredne godine, ali niko u ekipi “lavova” ne sumnja da će Švedska, uprkos tome, imati manjak motiva.

Ono što ohrabruje naše igrače jeste podatak da su upravo oni u duelima sa Švedskom u grupi 8 kvalfikacija pružili najžešći otpor.

- Iza nas je teško gostovanje, sa zahtjevnim putem do Prištine i nazad. Ostvarili smo bitnu pobjedu, kao prvi korak, od ukupno tri važna, zbog čega smo zadovoljni. Mislim da smo protiv Kosova odigrali kvalitetan meč, nijesmo se puno trošili fizički i ako mogu da kažem, ni emotivno. Držali smo utakmicu pod kontrolom, igrali kvalitetno i pobijedili - istakao je Miloš Božović.

Llijevi bek “lavova” otkrio je da se u reprezentaciji ne bave kalkulacijama, iako znaju da je Švedska najkvalitetniji rival.

- Idemo korak po korak. Osjećam da smo spremni, osjećam i snagu našeg tima, nema razloga da večeras ne odigramo kvalitetno i ostvarimo trijumf. Imamo plan i dogovor - rekao je Božović.

Isključene su, dakle, kalkulacije da se sačuva snaga za potrebni bod protiv Rumunije u posljednjem meču kvalfikacija u grupi 8, u nedjelju, 2. maja u “Bemax areni” od 18 sati.

- Mislim da imamo u krvi taj dodatni motiv kada igramo protiv velikih rivala. Nažalost, oba meča igraćemo bez navijača uz čiju podršku smo uvijek odigrali sjajno. Nedostajaće nam, ali vjerujem da smo taktički i kao ekipa puno napredovali i da možemo da igramo odlično i pariramo, što smo dokazali u prvom meču u Švedskoj - zaključio je Božović.

Bonus video: