„Lavovi” granitnom odbranom do Evropskog prvenstva

U meču odluke za plasman u Mađarsku i Slovačku, "lavovima" je u "Bemax areni" bio dovoljan i bod protiv Rumunije, ali su slavili 23:19 i ostali na 2. mjestu u grupi 8, iza neprikosnovene Švedske

34372 pregleda 795 reakcija 93 komentar(a)
Slavlje rukometaša Crne Gore nakon pobjede nad Rumunijom, Foto: Bert Berišaj/RSCG
Slavlje rukometaša Crne Gore nakon pobjede nad Rumunijom, Foto: Bert Berišaj/RSCG

Peti put zaredom, a šesti ukupno, rukometaši Crne Gore igraće na prvenstvima Evrope!

U meču odluke za plasman u Mađarsku i Slovačku, "lavovima" je u "Bemax areni" bio dovoljan i bod protiv Rumunije, ali su slavili 23:19 i ostali na 2. mjestu u grupi 8, iza neprikosnovene Švedske.

"Balkanskim trikolorima", nekadašnjoj rukometnoj velesili (četiri zlatne i dvije bronzane medalje sa svjetskih prvenstava, srebro i tri bronze sa OI), bio je neophodan remi da prekinu odsustvo sa velikih takmičenja, koje traje od SP u Švedskoj 2011. godine.

Takav rezultat je odgovarao i timu Zorana Roganovića, ali kalkulacija nije bilo, niti je smjelo da bude.

Prvo poluvrijeme je bilo veoma izjednačeno, a dominirale su odbrane. Domaći nisu dali gol osam i po minuta, ali su u tom periodu primili samo dva, da bi potom mreža Nebojše Simića bila netaknuta 11 minuta. To je, međutim, bilo dovoljno samo za seriju 3:0 i drugo vođstvo od dva razlike (9:7, nakon 3:1).

Rumunija je do odmora izjednačila, a onda je u nastavku opet proradila granitna odbrana, kojom su komandovali Nebojša Simović i Vuk Lazović, a sjajno sa pozicija dva i pet pomagali Branko Vujović i Aleksandar Bakić.

Vujović je dao dva gola, a Simović i Marko Lasica po jedan u seriji 4:0, kojom je Crna Gora povela 13:9 i najavila trijumf.

Rumuni su koristili brojna isključenja "lavova" da nekoliko puta priđu na minus dva, ali bliže nisu mogli.

Posljednji nalet odbio je Vasko Ševaljević, koji je preuzeo odgovornost kada je bilo najvažnije i dao tri vezana gola od 50. do početka 55. minuta.

Crna Gora ide na Evropsko prvenstvo, ali je jasno da mora da igra bolje kad u januaru naredne godine stigne u Mađarsku ili Slovačku.

Ko god da budu rivali, biće jači od Kosova i Rumunije, koje je Roganovićev tim savladao ove sedmice. Valjda će tada i "lavovi" biti jači za Stevana i Miloša Vujovića, Stefana Čavora, Radojicu Čepića, Arsenija Dragaševića, možda još nekog...

Na 15. šampionatu Starog kontinenta učestvovaće Mađarska i Slovačka kao domaćini, Španija i Hrvatska kao finalisti prošlog EP, po dvije ekipe iz osam kvalifikacionih grupa - Srbija, Francuska, Njemačka, Austrija, Rusija, Češka, Poljska, Island, Slovenija, Holandija, Norveška, Bjelorusija, Danska, Sjeverna Makedonija, Švedska i Crna Gora, te Bosna i Hercegovina, Litvanija, Poljska i Ukrajina kao četiri najbolje trećeplasirane selekcije.

CRNA GORA - RUMUNIJA 23:19 (9:9)

Podgorica - „Bemax arena”. Igrano bez prisustva publike. Sudije: Brkić i Jusufhodžić (Austrija). Sedmerci: Crna Gora 2 (1), Rumunija 1 (1). Isključenja: Crna Gora 16, Rumunija 6 minuta. Crveni karton: Simović (Crna Gora) u 60. minutu (3X2).

Crna Gora: Mijušković, SIMIĆ (sedam odbrana), F. VUJOVIĆ, Glendža, Bakić 2, LAZOVIĆ, B. VUJOVIĆ 5, Radović 3, Simović 1, ŠEVALJEVIĆ 3 (1), BOŽOVIĆ 3, LASICA 5, Vujačić, Anđelić, Grbović, Lipovina.

Rumunija: Janku, POPESKU (14 odbrana), Militaru, UMET 6, RAKOCEA 2, BUŽOR 3, Negru 1 (1), Sandru, Gavriloaja, Rotaru 1, Buzle 1, KABUC 1, Fotake, DUMITRU, ASOLTANEI 2, Talmajer 2.

Bonus video: