Crna Gora - Danska: Johanson sanja medalju, a misli o osmini finala

"Danska je težak protivnik, ali nismo uplašeni. Naprotiv. Spremni smo za ovo i rekao sam djevojkama da sam zadovoljan pristupom, kako su me podržale i prihvatile. Ali, medalje se ne dobijaju za dobro odrađen posao na pripremama", rekao je Johanson
124 pregleda 12 komentar(a)
Per Johanson ženska rukometna reprezentacija, Foto: Savo Prelević
Per Johanson ženska rukometna reprezentacija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.12.2017. 10:37h

Kada mu je zazvonio telefon, rekao je na crnogorskom jeziku „Molim” i time pokazao koliko želi da se što prije uklopi. Per Johanson je potom izlistao nekoliko riječi koje je naučio (zajedno, lopta, sama, brzo, polako, trči, brže, idemo...), a večeras (20.30 časova) ćemo najbolje vidjeti koliko je upoznao ekipu koju je preuzeo prije 11 dana.

U 1. kolu grupe C na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj, rukometašice Crne Gore igraju sa Danskom.

Derbi će pokazati šta je nasljednik Dragana Adžića promijenio i koliko može ekipa pojačana povratnicama Jovankom Radičević i Katarinom Bulatović.

"Djevojke su uložile ogroman napor i pokazale da imaju veliki ponos i fanatičnu borbenost. Vidi se da su dobro obučene kod prethodnog selektora i pokušao sam da zadržim stvari koje su funkcionisale, a da promijenim samo neke detalje. Imamo pet utakmica i još treninga, možemo da napredujemo iz dana u dan, kako bismo bili spremni za veliku borbu u osmini finala. Nismo pričali ništa dalje od toga", rekao je Johanson.

Novi selektor izuzetno dobro poznaje prvog suparnika Crne Gore, što može da bude veliki plus u pripremi meča.

"Imam dugu istoriju sa Danskom, igrao sam „milion” puta sa njom. Poznajem sistem i mentalitet, to je tim koji uvijek igra dobru kontru, a sada ima tri beka koji igraju na devet metara od gola. Imaju jednog pravog lijevog beka i nekoliko desnih, koji su veoma dobri. Odbrana je odlična, a igra sisteme 6-0, 3-2-1 i 5-1 i ponekad je vrlo agresivna. Važno je da u napadu nađemo pravi odgovor i mjeru za tu agresivnost".

Johanson, naravno, ne misli da njegov tim nema šansi.

"Danska je težak protivnik, ali nismo uplašeni. Naprotiv. Spremni smo za ovo i rekao sam djevojkama da sam zadovoljan pristupom, kako su me podržale i prihvatile. Ali, medalje se ne dobijaju za dobro odrađen posao na pripremama".

Da li vi to najavljujete borbu za odličje?

"Svako u sportu sanja o medalji, o podijumu. Sada, ipak, razmišljamo samo o grupi i osmini finala, jer ove djevojke ne zaslužuju da se stavi pritisak na njih, s obzirom na to da u timu imamo dvije juniorke, 10 igračica po 20 godina i četiri-pet starijih. Ali, snovi se ne ostvaruju ako ne sanjate", zaključio je Johanson, uz novi pozdrav na našem jeziku - „vidimo se”.

Ema Ramusović zna kvalitete Danske, protiv koje je igrala četiri puta na prethodna dva velika takmičenja i na kvalifikacijama za Olimpijske igre. Ima po dvije pobjede i poraza.

"Danska je izuzetno jak rival, koja igra raznovrsno, sa mnogo trčanja i kontri. To od nas zahtijeva dobru koncentraciju u odbrani i vraćanju iz napada. Svaki rival na Svjetskom prvenstvu je težak na svoj način i ne smijemo da potcijenimo bilo koga", napominje mlada Beranka, koja je prije četiri dana, kada su „lavice” putovale ka Njemačkoj, proslavila 21. rođendan.

Da li će ti uloga prve pivotkinje stvarati opterećenje?

"Čast mi je i zadovoljstvo da branim boje naše zemlje. Ne osjećam teret, niti pritisak. Jako sam srećna i jedva čekam da prvenstvo krene".

Postoji li razlika između igre koju forsira Johanson i one koju je tražio Adžić?

"Svaki trener je poseban na svoj način i ima taktiku koju primjenjuje. Nema velike razlike, suština je dobra odbrana prije svega, potom kvalitetan pozicioni napad. Odlično smo se uklopile sa Johansonom i dobro sarađujemo".

S obzirom na to da plasman u osminu finala ne bi smio da vam izmakne, postoji li neki tim koji bi voljela da izbjegnete?

"Ako bih morala da izdvojim neku selekciju, to bi bila Holandija zbog kvalitetne igre u oba pravca. Ima veoma brz protok lopte i izuzetno kvalitetnu tranziciju", naglasila je Ramusovićeva.

Rusija je najbolja ekipa u grupi, ali možemo svakoga da pobijedimo

Johanson smatra da je Rusija najjača ekipa u grupi C, ali smatra da njegov tim ima šansu protiv svakog rivala.

"Danska, Brazil i mi smo podjednaki i sve te utakmice će biti otvorene. Rusija je najbolja u grupi, ne i nepobjediva. Crna Gora, kada ima dobar dan, može svakoga da pobijedi. Naravno, ne smijemo ni da potcijenimo Japan i da se obaziremo na loše rezultate te ekipe u pripremnom periodu. Dugo je zajedno, priprema se za dva takmičenja na kojima će biti domaćin - Svjetsko prvenstvo 2019. i Olimpijske igre 2020. godine. Nije to selekcija kao Paragvaj ili neka druga slična, od Japana može da se izgubi ako imate loš dan", upozorava Johanson.

Božović i Konatar na tribinama

Švedski stručnjak je u Njemačku poveo 18 igračica, ali na spisku može da bude samo 16. Odlučio je da prekobrojne, bar za prvu utakmicu, budu Ivana Božović i mlada Branka Konatar.

"Bilo je teško donijeti odluku, ali sam to morao da uradim. Naravno, Ivana i Branka mogu na treninzima da me natjeraju da promijenim tim i da budu spremne kada ih pozovem - rekao je Johanson, uz podsjećanje da ima pravo da tokom šampionata tri puta promijeni listu od 16 rukometašica".

Bonus video: