Dominacija Lovćena za najavu boljih dana

236 pregleda 1 komentar(a)
RK Lovćen, Foto: RK Lovćen
RK Lovćen, Foto: RK Lovćen
Ažurirano: 30.04.2018. 20:57h

Kažu da slika govori hiljadu riječi. Isto je ponekad i sa brojkama, a one su u ovoj sezoni rukometaša Lovćena impozantne - 14 pobjeda i poraz, gol-razlika plus 136 i, naravno, pehar namijenjen prvaku države koji e ubrzo završiti u rukama igrača najvećeg crnogorskog kluba.

Šesti od obnavljanja nezavisnosti, ukupno osmi uz one dvije nezaboravne u SR Jugoslaviji 2000. i 2001. godini, između kojih su Cetinjani igrali i četvrtfinale Lige šampiona sa velikim Kilom.

Tim Zorana Abramovića je ove sezone dominirao, redom pobjeđivao rivale kao od šale, a da nije bilo neočekivanog poraza od aktuelnog prvaka Partizana na Cetinju (28:20), moglo je da se desi da prvi put šampion upiše sve pobjede.

Taj poraz u pretposljednjem, 9. kolu regularnog toka sezone, natjerao je Cetinjane da se uozbilje i u preostalim mečevima rutinski sruše sve rivale, izmešu ostalih i Tivćane dva puta po osam razlike (28:20 i 34:26).

„Zasluženo smo osvojili titulu, a imali smo dostojnog protivnika u Partizanu. To je zahtjevan tim, koji igra drugačiji rukomet od nas i ima fizički jače igrače. Našli smo pravi način da prevaziđemo poraz od Tivćana i bili smo pravi kad je bilo najpotrebnije. Najveće zasluge za ovu titulu apsolutno pripadaju igračima, ali sezona još nije gotova. Protiv Jedinstva u posljednjem kolu ćemo da proslavimo titulu, a onda ćemo imati dvije sedmice da se pripremimo za finalni turnir Kupa. U tom takmičenju je sve moguće, ali ćemo se potruditi da privedemo sezonu kako bi trebalo”, rekao je Abramović.

Trener Lovćena je srećan što je šampionski pehar opet u vitrinama najtrofejnijeg crnogorskog kluba.

„Ponosan sam što smo poslije dvije godine ponovo vratili trofej na Cetinje. To je velika satisfakcija za sve nas, ali i zamajac da pravimo nešto više. U pregovorima smo sa klubovima iz okruženja, ima indicija da bismo mogli da pravimo neku varijantu SEHA 2 lige”.

Abramović se posebno zahvalio predsjedniku Vidu Đakonoviću, koji je preuzeo klub u najtežem trenutku u novijoj istoriji i podigao ga na noge.

„Cilj kluba je da saniramo dugove, a u tome je ključna uloga čovjeka koji je već vratio puno novca, predjednika Vida Đakonovića. Ako dug svedemo na nulu, možda ćemo igrati i SEHA ligu. Mi smo jedni od njenih osnivača, čeka nas mjesto kada budemo spremni”, zaključio je Abramović.

Latković: Titula bila i cilj i obaveza

Kapiten Lovćena Vuk Latković priznaje da je pred početak sezone bio ubijeđen u osvajanje duple krune.

„Dolaskom nove uprave počeli smo da se pojačavamo od prošle polusezone, osvojili smo Kup, a na ljeto smo doveli još nekoliko igrača. Titula je bila i cilj i obaveza i srećni smo što je ponovo vraćena na Cetinje. Nećemo se zaustaviti na tome, dupla kruna nam je cilj i želimo da je prigrabimo 21. maja, na naš najvažniji praznik”, naglasio je 29-godišnji lijevi bek.

Lovćen je igrao prve tri sezone SEHA lige i dva puta osvojio 6. mjesto, a jednom deveto. Nedavno se završila četvrta sezona bez crnogorskih klubova, a svima na Cetinju je san da se vrate u jedno od najjačih takmičenja u Evropi.

„To je pitanje za upravu, ali smatram da će ova titula, kao i Kup ako ga osvojimo, biti alarm nadležnim i u prijestonici i na državnom nivou. Crna Gora ima nekoliko klubova koji su pravi šampioni, Lovćen je jedan od njih. Potrebna su vrlo mala ulaganja u odnosu na druge sportove da bi se igrala SEHA liga, a sa njom se dobija kvalitet i mogućnost da se pojedini reprezentativci vrate na Cetinje. Ali, o tome mi igrači ne odlučujemo, mi smo svoje uradili na terenu”, jasan je Latković.

Galerija

Bonus video: