Barsina „desima”, Paskvalu 47. Entreriosu 44. trofej za oproštaj

Rukomataši Barselone u finalu nadigrali Alborg - 36:23

6845 pregleda 0 komentar(a)
Barsa je do 10. tituel došla u 13. finalu, Foto: REUTERS
Barsa je do 10. tituel došla u 13. finalu, Foto: REUTERS

Era u istoriji rukometne sekcije Fudbalskog kluba Barselona završena je na najljepši mogući način - u svom 13. finalu Lige šampiona, „blaugrana” je sa čak 13 razlike savladala danski Alborg (36:23) i osvojila „desimu”, tj. 10. titulu prvaka Evrope. To je bio savršen oproštaj za trenera Ćavija Paskvala, koji je za 12 sezona osvojio 47 trofeja i kapitena Raula Entreriosa, čiji je ovo bio 44. pehar za godinu manje.

Paskval će od naredne sezone voditi ambiciozni Dinamo iz Bukurešta, grada u koji dobro poznaje jer je bio selektor Rumunije (u Barsi će ga naslijediti Antonio Ortega), dok legendarni srednji bek završava karijeru na Olimpijskim igrama u Tokiju.

- Ponosan sam na timski rad, na sve napore koje smo podnijeli ove sezone. Trudili smo se na svakom treningu, na svakoj utakmici i zaslužili smo da budemo ovdje. To što sam završio karijeru sa ovim trofejem je specijalno, to nikada neću zaboraviti - rekao je Entrerios.

Danski tim, koji je u četvrtfinalu iznenadio Flenzburg, a u prvom meču fajnl-fora u Kelnu šokirao Pari Sen Žermen i spriječio dugo čekano finale „svetaca” i Katalonaca, poveo je 4:1 u meču za titulu, ali to je bilo sve. Barsa je uzvratila serijom 8:1, preokrenula na 9:5, a onda stalno povećavala razliku do rekordnih plus 13 u 57. minutu (35:22) nakon gola Blaža Janca.

Aleiš Gomes-Abeljo je dao devet golova, Timoti N'Gesan šest, Luka Cindrić pet, a odličan je bio i Gonsalo Peres de Vargas sa 14 odbrana. U poraženom timu samo je Šveđanin Lukas Sandel bio na bivou sa osam pogodaka.

U francuskom obračunu za 3. mjesto, PSŽ je savladao Nant 31:28. Od 11 igrača koji su davali golove za Parižane najefikasniji je bio Feran Sole sa pet, koliko je na drugoj strani dao Emerik Mine.

Bonus video: