Fešta u "Morači", Budućnost je u glavnoj fazi

U meču biti ili ne biti, u kojem bi ih poraz eliminisao iz elite, rukometašice Budućnosti su gubile u prvom poluvremenu, ali su u nastavku pokazale da imaju šampionski gen i savladale Vajpers sa 26:23
81 pregleda 25 komentar(a)
ŽRK Budućnost, Foto: Filip Roganović
ŽRK Budućnost, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 18.11.2017. 19:41h

Prvi veliki test zrelosti je položen s desetkom - u meču biti ili ne biti, u kojem bi ih poraz eliminisao iz elite, rukometašice Budućnosti su gubile u prvom poluvremenu, ali su u nastavku pokazale da imaju šampionski gen i savladale Vajpers sa 26:23. Time su izborile glavnu fazu Lige šampiona i bar još šest utakmica sa evropskim velikanima.

Trener Norvežanki Fin-Kenet Gabrijelsen je meč počeo sa sedam igračica u napadu, bez legendarne golmanke Katrine Lunde, koja je stajala kraj klupe i u 38. godini života se brzo vraćala među stative. Čak i kad to ne bi uradila, „plave” nisu znale da kazne rivala, a u odbrani su im dvije pivotkinje - Kari Skar-Bratset i Matilde Kristensen - pravile rupe koje je najbolje koristila Emili Arncen.

Vajpers je u 12. minutu prvi put došao do plus tri (6:3), Budućnost prišla na 6:5 kada je Itana Grbić ukrala loptu i pogodila praznu mrežu, ali je ubrzo bilo minus četiri (7:11).

Dragan Adžić je morao da traži tajm-aut, a Podgoričanke na krilima Matee Pletikosić prišle na 10:12. Mlada Hrvatica je dala dva gola i izborila tri sedmerca, ali taj treći u 29. minutu nije iskoristila Kristina Laslo. Lin-Jerum Suland je sa nezgodne strane sa 10 metara iznenadila Darli Zokebi de Paulu, da bi se Pletikosićeva svojim trećim pogotkom pobrinula za minus dva na velikom odmoru (11:13).

Omalena 19-godišnjakinja iz Sinja je svojim brzim promjenama pravca bila nerješiva enigma za visoke Norvežanke, pa je na startu nastavka izborila i četvrti sedmerac od ukupno šest Budućnosti. Iskoristila ga je Milena Raičević, potom i izjednačila, da bi Pletikosićeva u 34. minutu donijela prvo vođstvo domaćima (14:13).

I intenzitet u odbrani je bio mnogo veći, a konačno je ruku opustila i Đurđina Jauković - nikšićka bombarderka je u 36. minutu pogodila prvi put iz šestog pokušaja, a u 39. donijela dva gola prednosti (17:15). Pokušao je Gabrijelsen da “flasterima” sačuva Pletikosićevu i Raičevićevu, koje su probijale odbranu njegovog tima kao od šale, ali mu se rizik nije isplatio, jer je sama ostala Ema Ramusović i pogodila za 19:16.

Na 20:16 su Norvežanke opet probale sa sedam igračica u napadu, ali je bilo kasno da se išta promijeni. Najmlađi tim u Ligi šampiona je igrao odbranu kao u transu, Ramusovićeva, Jaukovićeva i Tatjana Brnović su bile nevjerovatne u centru tog bedema, pa je Adžićevim izabranicama samopouzdanje toliko poraslo da su zaboravile da je Lunde na golu Vajpersa. Probile su barijeru koju su same sebi postavile kada se pomene ime legendarne Norvežanke. I razlika je ubrzo bila rekordnih plus šest (22:16, 49. minut).

Skandinavke se nisu predale, jer im to nije u DNK. Prišle su nekoliko puta na minus tri, ali dalje nisu mogle. Fešta u “Morači” je već bila uveliko u toku...

Budućnost - Vajpers 26:23 (11:13)

Podgorica - Dvorana „Morača”. Gledalaca: 2.000. Sudije: Caferopulos i Betman (Grčka). Sedmerci: Budućnost 7 (5), Vajpers 4 (4). Isključenja: Budućnost 2, Vajpers 4 minuta.

Budućnost: ZOKEBI DE PAULA (15 odbrana), Babović, UJKIĆ 3, Konatar, JAUKOVIĆ 3, Pletikosić 5, Laslo 2 (2), MALOVIĆ 2, Premović, Brnović, Pavićević, RAMUSOVIĆ 2, RAIČEVIĆ 7 (2), GRBIĆ 2.

Vajpers: Hauge (dvije odbrane), Fagerhajm, Lunde (10 odbrana i sedmerac), ARNCEN 4, Refsnes 1, LARSEN-AUNE 2, SKAR-BRATSET 3, Nerstebe, KRISTENSEN 1, Jonasen, LUNDE-BORGESEN 1, Skaug, SULAND 9 (4), KRISTIJANSEN 1, Jensen, Naes-Andersen.

Bonus video: