Budućnost na raskrsnici: Elita ili stepenica niže

Pobjeda ili remi vode Podgoričanke u drugu rundu elitnog takmičenja, koju bi počele sa četiri boda. Poraz bi ih gurnuo u EHF kup i onemogućio najmlađem timu u Ligi šampiona još minimum šest novih obračuna sa najboljim ekipama Evrope
4 komentar(a)
Đurđina Malović, Foto: Zoran Đurić
Đurđina Malović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 18.11.2017. 09:20h

Iz „Morače” vode dva puta. Jedan u glavnu fazu Lige šampiona i šest obračuna sa Vardarom, Ferencvarošem i Tiringerom (možda Larvikom), drugi u grupnu fazu EHF kupa.

Na koju stranu će krenuti rukometašice Budućnosti sa te prekretnice znaće se večeras oko 20.30 časova, kada se završi obračun sa norveškim Vajpersom.

Pobjeda ili remi vode Podgoričanke u drugu rundu elitnog takmičenja, koju bi počele sa četiri boda. Poraz bi ih gurnuo u EHF kup i onemogućio najmlađem timu u Ligi šampiona još minimum šest novih obračuna sa najboljim ekipama Evrope.

Ako bi se gledao samo rezultat iz Kirstijansanda, gdje je vicešampion Norveške slavio sa čak 29:19, reklo bi se da tim Dragana Adžića nema šta da traži. Ali, razlika u izdanjima „plavih” u „Morači” i u gostima je toliko velika da Milena Raičević i drugarice s pravom mogu da gaje optimizam.

"Čeka nas velika borba, jer je i za nas i za Vajpers ovo utakmica ogromnog značaja. Nećemo dozvoliti da nas ta važnost meča optereti, a pokazale smo da, ako ispoštujemo sve što smo dogovorile i ukoliko smo fokusirane, možemo sa svima da igramo. Ako budemo imale odgovornost u igri i hrabrost, revanširaćemo se Norvežankama", poručila je Đurđina Malović pred večerašnji meč (19 časova).

Budućnost je prije šest dana propustila prvu šansu za glavnu fazu, jer je poražena 27:21. Ključ poraza je bio u ogromnom broju izgubljenih lopti.

"Tehničke greške su sastavni dio igre i kod iskusnijih ekipa, a kamoli za nas. Radile smo na tome isto koliko i analiziramo protivnike, trudimo se da to ispravimo", napomenula je 21-godišnja Nikšićanka.

Najprijatnije iznenađenje u Adžićevom timu, Tatjana Brnović, koja je ovog ljeta priključena prvom timu, najavljuje veliku borbu.

"Cilj nam je da spustimo ritam meča, da usporimo Norvežanke, da im uzmemo ono što najviše vole i u čemu se najbolje osjećaju. Samim tim ćemo i pronalaziti sebe kroz jaku, čvrstu odbranu. Nadam se da ćemo to prenijeti i u napad, jer igramo na domaćem terenu, a Budućnost je uvijek igrala bolje u “Morači”, bolje se osjećala uz našu publiku", naglasila je djevojka koja je prije devet dana proslavila 19. rođendan.

Mlada pivotkinja je dala šest golova u dosadašnjem toku Lige šampiona, izborila nekoliko isključenja, ali i igra halfa u odbrani, kao da je mnogo iskusnija.

"Trudim se da preuzmem veliku odgovornost, ali da budem isto toliko i opuštena. Znam da sam najmlađa i ne tražim od sebe da preuzmem sav teret, kao starije igračice. Samo se trudim da dam maksimum i olakšam saigračicama, da se nadovezujemo. Ne mogu da opišem radost i euforiju koje osjećam kad igram Ligu šampiona na domaćem terenu, još kad je ovako bitna utakmica", rekla je Brnovićeva, a onda i priznala da je ponekad situacija „ponese” i da nesmotreno zaradi isključenja.

"Moram smirenije da pristupam tome. Nekad stvarno moram da popustim i procijenim situaciju. Prevagne moja prevelika želja da spriječim napad rivala, a ponekad me “povuče” odbijena lopta", zaključila je Brnovićeva.

Malović: Sada znamo kako da se nosimo sa tempom Norvežanki

Budućnost je 14. oktobra izgubila u Kristijansandu dvocifrenom razlikom, jer je dozvolila igračicama Vajpersa da ih pretrče, iako je Adžić pripremao ekipu za kontre, po kojim su svi norveški timovi prepoznatljivi.

"Koliko god da su nam treneri pričali o norveškom stilu i tempu, koji je isti od prvog do posljednjeg minuta, nismo mogle da znamo šta nas čeka dok ga nismo osjetile na terenu. Sigurna sam da ćemo ovog puta mnogo bolje odgovoriti, jer smo morale da doživimo to iskustvo. Nije nam bilo lako da igramo tamo, jedva čekamo da im na pravi način vratimo za taj poraz", kazala je Đurđina Malović.

Ljevoruka Nikšićanka smatra da nedostatak iskustva utiče na igre Budućnosti, pogotovo je to slučaj na strani.

"Ništa nije bilo nepoznanica za nas, tako nije ni brza igra Vajpersa. Ako smo skoncentrisane i uradimo ono što smo se dogovorile, imaćemo rješenje za to. Samo je pitanje da li smo spremne da, kada počne utakmica, odgovorimo na sve izazove. Naglo doživljavamo oscilacije u igri, što neka iskusnija ekipa ne bi, zato je možda i toliko drastična razlika u izdanjima kući i na strani. Uvjerena sam da ćemo i to vremenom prevazići".

Katrine Lunde je na prvoj utakmici odbranila čak 20 šuteva, ali se čini da su Podgoričanke tada bile previše impresionirane legendarnom, 37-godišnjom Norvežankom.

"Poslije naše utakmice nije pokazala da je neko čudo. Više smo se tada bavile njom, nego nama samima, time smo joj i omogućile da ima toliko odbrana. To više nećemo raditi, više ćemo se fokusirati na naše šuteve, nego na golmanku", obećala je Malovićeva.

Bonus video: