„Lavice” polako hvataju olimpijski ritam: Nismo došli ovdje samo da ispunimo snove i učestvujemo

Na Igre dođeš možda jednom, možda nijednom, prošlo je pet godina od prethodnih i jasno je da svako želi da iskoristi momenat - kaže Jelena Despotović

6972 pregleda 0 komentar(a)
Jelena Despotović jedva čeka da Igre počnu, Foto: Anže Malovrh/kolektiff
Jelena Despotović jedva čeka da Igre počnu, Foto: Anže Malovrh/kolektiff

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Za crnogorske rukometašice je počeo olimpijski ritam. Iza njih je prvi radni dan u Tokiju, dok prilagođavanje na vremensku razliku i „džet leg” još traju.

San jeste poremećen, ipak je u pitanju plus od sedam sati, put je, takođe, bio naporan i dug, ali vremena nema za gubljenje, šest dana je do prvog meča na turniru.

Završne pripreme počele su teretanom, od danas je na rasporedu rad u dvorani, a za 21. jul u 19.30 po japanskom (12.30 po srednjoevropskom vremenu) zakazan je kontrolni meč s Francuskom, koja je u drugoj grupi na turniru u Tokiju.

„Glavni dio priprema odradili smo u Crnoj Gori, ovdje je prvi cilj da se prilagodimo vremenskoj razlici. Dvije noći ne spavamo na vrijeme, ali to je normalno i polako ulazimo u ritam”, kaže Itana Grbić.

Kao 19-godišnji talenat, Grbićeva je bila u najužem krugu kandidatkinja za odlazak u Rio de Žaneiro. Nije se tada našla na olimpijskoj listi, ovoga puta nije bilo dileme - igrama u dresu Budućnosti i značajnom ulogom u nacionalnom timu, stekla je status jedne od najvažnijih igračica u sastavu „lavica”.

„Jedva sam čekala ovo, moj najveći san je ostvaren. Tu sam, dio sam Olimpijskih igara, među najboljima na svijetu... I zaista je poseban osjećaj vidjeti toliko zastava, toliko sportista na jednom mjestu. Borile smo se za to, oslabljene smo došle do Tokija, zaslužile smo sve što nam se dogodilo”.

U sličnoj situaciji je i Jelena Despotović. U rukometnim krugovima poznata je priča da je prije devet godina u Podgorici četiri sata, s desetinama hiljada navijača obojenih u crveno, čekala na podgoričkom trgu da „lavice” pokažu srebrnu olimpijsku medalju, koju su donijele iz Londona.

„I tada sam znala da su Olimpijske igre nešto posebno, sada sam i ja dio te priče. Jedva čekam ceremoniju otvaranja, sigurna sam i da je to poseban osjećaj, jedva čekam i da krene takmičenje”, kaže Jelena Despotović.

Crna Gora treći put zaredom učestvuje na Olimpijskim igrama, a nesporna je činjenica da je plasman među 12 selekcija, u žestokoj konkurenciji, veliki uspjeh.

„Borile smo se za to, oslabljene smo došle do Tokija, zaslužile smo sve što nam se dogodilo”, poručuje Itana.

Kada se, međutim, dođe u tako uzak krug, logično je očekivati i više. „Lavice” su, međutim, oprezne kada pričaju o ambicijama.

„Samo korak po korak, prva utakmica je najbitnija. Ali, nijesmo došli ovdje samo da bismo ispunili san i učestvovali”.

„Na Igre dođeš možda jednom, možda nijednom, prošlo je pet godina od prethodnih i jasno je da svako želi da iskoristi momenat. Možda je malo teže da se fokusiraš zbog okruženja u kome se nalaziš i ambijenta, ali vjerujem da ćemo i to riješiti. U svakom slučaju, za nas je velika stvar što smo u društvu najboljih sportista svijeta, uspjeh je što smo među 12 selekcija na rukometnom turniru”, rekla je Jelena Despotović.

Obećanje je samo jedno.

„Ostavićemo srce na terenu, to je sigurno, vidjećemo koliko će nam to donijeti”, jasna je Itana.

Crna Gora ima neobičnu grupu u Tokiju, s tri selekcije koje nijesu iz Evrope, uz evropske sile Norvešku i Holandiju. Početak je s Angolom, zatim s Japanom, a nakon duela s Norvežankama, slijedi meč s Južnom Korejom.

„Naša grupa je specifična, nemamo često priliku da igramo sa selekcijama kao što su Japan, Angola i Južna Koreja. To je drugačiji rukomet, jedino što možemo da uradimo jeste da se spremimo dobrom analizom, da budemo taktički pripremljene. To su jako nezgodne selekcije, iako tako ne izgleda sa strane. Opuštanja apsolutno ne smije da bude, bez obzira na to što su evropske selekcije, na papiru, u prednosti. Na olimpijskom turniru su samo najbolji”, kaže Despotovićeva.

„Ne razmišljamo unaprijed, ne donosimo bilo kakve zaključke, ne bavimo se prognozama. Imamo naš plan, držaćemo se dogovora i radićemo naš posao – da na terenu pokažemo šta znamo”, nadovezuje se Itana Grbić.

Igre u korona-pravilima ne remete pripreme...

„Godinu i tri mjeseca živimo tako, imale smo brojne testove tokom sezone, spremile smo se psihički, ne želimo i nećemo da dozvolimo da nas ništa poremeti”, zaključila je Itana Grbić.

Bojani su potekle suze kad je pričala o Londonu

Itana Grbić i Jelena Despotović su debitantkinje na Olimpijskim igrama, a „teorijsku” pripremu o tome po čemu je ovo takmičenje posebno u odnosu na druge, šta je potrebno da se smiri ushićenje zbog nastupa i da se misli usredsrede samo na takmičenje, mogu da dobiju iz prve ruke - od selektorke Bojane Popović i njene asistentkinje Maje Savić.

One imaju srebro iz Londona, kao i Jovanka Radičević, Majda Mehmedović i Marina Rajčić.

„Kada je na prvom sastanku pričala o Londonu, Bojani su potekle suze. To dosta govori koliko su jake olimpijske emocije. Potrebno je, ipak, da se osjeti ta posebnost, mislim da smo je osjetili od prvog dana. Takođe, od starta priprema smo bile maksimalno fokusirane na treninge, želimo da pokažemo najviše što možemo na najvećoj sceni”, ističe Itana Grbić.

„Znamo svi šta je uradila slavna reprezentacija prije devet godina, ali zaista nema potrebe da se upoređujemo s generacijom iz Londona, sve je sada drugačije”, jasna je Jelena Despotović.

Čučković: Sada uživam, zreliji sam nego u Riju

Prošlo je pet godina od posljednjih Igara - mislim da sam zreliji i spremniji za duele koji me čekaju. Na prvim OI sam bio neiskusan, željan dokazivanja, možda nijesam na pravi način doživio atmosferu. Ovog puta uživam svakog trenutka - rekao je vaterpolista Uroš Čučković. „Ajkule” turnir otvaraju 25. jula protiv Australije.

„Mislim da je ekipa spremna, i fizički i psihički. I da smo na pravom nivou. Svaka utakmica nosi nešto za sebe. Prvi rival je Australija, u prošlosti smo imali dosta problema s tom selekcijom. Iskusna je, s dosta dobrih pojedinaca, koji igraju brz, fizički mnogo jak vaterpolo”, rekao je iskusni bek. U grupi su još Španija, Srbija i Hrvatska.

„To su ekipe koje su svojim rezultatima rekle sve”, poručio je Čučković.

Bonus video: