Pobjeda nad Vajpersom otvara vrata glavne faze

Budućnost juri plasman u glavnu rundu osmi put uzastopno
58 pregleda 0 komentar(a)
ŽRK Budućnost Dragan Adžić, Foto: Filip Roganović
ŽRK Budućnost Dragan Adžić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 16.11.2017. 15:36h

Dvorana „Morača”, subota, 19 časova. Meč istine - pobjeda ili remi vode u glavnu fazu sa četiri boda, poraz oduzima najmlađem timu u Evropi još minimum šest utakmica u Ligi šampiona.

Ulog pred duel rukometašica Budućnosti i Vajpersa u posljednjem, 6. kolu grupe D elitnog takmičenja je ogroman, ali Dragan Adžić spušta loptu.

I odbija priče da je ovo najvažniji meč nove generacije najtrofejnijeg crnogorskog kluba.

"Ne mislim da se igra utakmica bilo čije karijere ili ogromnog značaja. Takve najave su nama svojstvene i kad je god tako bilo nismo mogli da napravimo značajan rezultat. Pred početak Lige šampiona sam projektovao da će ovo biti utakmica koja bi mogla da nas odvede u glavnu fazu i dobro je da je tako. Čeka nas ekstremno ozbiljna ekipa, koja je kao i preostale dvije iz grupe iskusnija i ima više reprezentativki od nas", naglasio je Adžić.

Trener „plavih” je 12 dana ranije na istom mjestu bio oduševljen zbog pobjede nad Mecom i poručio da takva izdanja vraćaju navijače u dvoranu.

"Nakon utakmice sa Francuskinjama rekao sam da bih volio da imamo bar jednog gledaoca više zadovoljnog borbom i željom koje su djevojke pokazale. Siguran da će svi koji dođu, kao i prethodna dva puta, iz dvorane izaći zadovoljni. Tu nemam dilemu".

Trofejni stručnjak kaže da su njegove izabranice spremne za iskušenje protiv norveškog tima.

"Raduje me da sve od nas zavisi, to je jako dobro za ovaj mladi tim. Nemam dilemu da smo kvalitetnim radom i iskustvom iz svih ovosezonskih poraza i pobjede došli do toga da smo spremni za takav izazov. Bitno je da ovo ne doživljavamo kao utakmicu karijere, a rezultat toga će sigurno biti pobjeda i plasman u glavnu rundu, i to sa četiri boda. To je sve što smo željeli na početku sezone i to je ekipa zaradila dobrim radom zajedno sa upravom i stručnim štabom", naglasio je 47-godišnji trener.

Podgoričanke su ove sezone u gostima primile dosta golova iz kontri, što prethodnih godina nije bio slučaj.

"Budućnost i reprezentacija Crne Gore su napravili korak ka vrhu upravo kada su taj segment igre doveli do nivoa ostalih vrhunskih ekipa. Nije da igračice nisu imale želju ili automatizam, već je razlog malo slabiji osjećaj u fazi napada, zbog ne baš preciznih dogovora koji su otvarali mogućnost da rival stvara šanse za lake golove. To ćemo u ovoj utakmici od 1. minuta drugačije postaviti i tako će djevojkama biti lakše da ispoštuju taj segment i da budemo maksimalno fokusirani, kao protiv Meca", dodaje Adžić.

Na prvoj utakmici sa Vajpersom u Kristijansandu, Budućnost nije imala rješenja za bekove Lin-Jerum Suland (devet golova) i Dženet Kristijansen (šest).

"Suland je i poslije meča sa nama imala jako dobre utakmice i u norveškoj ligi. Pratim je 10 godina i nikada nije bila u ovakvoj formi. Znali smo, ipak, ranije, a znaćemo i sada da anuliramo učinak dominantnih protivničkih desnih bekova. Tako je bilo protiv Ane Gros, tako je bilo i sa Suzan Miler. Kristijansen bi u narednom periodu mogla da bude bitan faktor i u reprezentaciji Norveške, ali je naša ekipa na jako visok nivo podigla pozicionu odbranu i rješavanje situacija jedan na jedan. Ubijeđen sam da ćemo i njima dvijema parirati", zaključio je Adžić.

Veliki mečevi stvaraju velike igrače

Budućnost je prošlog vikenda mogla da prebrine sve brige oko glavne faze i da prenese čak šest bodova u novoformiranu grupu 2, čime bi napravila možda i ključni korak ka četvrtfinalu.

Možda je, ipak, bolje ovako, jer će igrati više uzbudljivih, neizvjesnih utakmica, što je neophodno mladim igračicama da bi napredovale. Naravno, pod uslovom da sjutra izbace Vajpers...

"Sa tog aspekta je apsolutno bolje što je ovako. Naša želja je da stvaramo rukometašice koje će da prave velike klupske i reprezentativne rezultate, a to može samo kroz ovakve utakmice. Na njima se postaje pobjednik, šampion i stvaraju se preduslovi za velike rezultate u narednom periodu. Vjerujem da su djevojke spremne za to i da ćemo znati da se revanširamo za onako težak i ubjedljiv poraz. To je bilo pravo, ali i gorko iskustvo koje će biti veoma značajno za nas i pokazati da i ova generacija ima rješenje za vrhunsku školu, koju predstavlja Vajpers", istakao je Adžić.

Bonus video: