svjetsko prvenstvo za rukometašice

Popović o Svjetskom prvenstvu: Neće biti nimalo lako

"Lavice" će na Svjetskom prvenstvu u Španiji igrati u A sa selekcijama Francuske, Angole i Slovenije

9717 pregleda 29 reakcija 29 komentar(a)
Popović, Foto: Reuters
Popović, Foto: Reuters

Selektorka ženske rukometne reprezentacije Crne Gore, Bojana Popović kazala je da je Crna Gora dobila tešku grupu na žrijebu za Svjetsko prvenstvo.

"Lavice" će na Svjetskom prvenstvu u Španiji igrati u grupi A sa selekcijama Francuske, Angole i Slovenije. U glavnu rundu idu tri prvoplasirane selekcije.

Prvi protivnik, 3. decembra biće Slovenija, koju vodi Dragan Adžić, dva dana kasnije rival je Angola, dok je za 7. decembar zakazan duel protiv olimpijskog šampiona – Francuske.

"Sistem takmičenja u kojem su 32 reprezentacije je specifičan i sreća je bitan faktor na žrijebu. U donjem „kosturu“, odnosno u grupama E, F, G i H je dosta azijskih reprezentacija, kao i nekoliko po kvalitetu, slabijih evropskih timova, dok su u grupama A, B, C i D, uglavnom sve najjače evropske selekcije, te afričke koje se izdvajaju po kvalitetu. Neće biti nimalo lako, jer sistem takmičenja je takav da nemamo prava na grešku. Već u preliminarnoj fazi moramo da budemo na maksimalnom nivou, jer se prenose bodovi, a potom samo dvije selekcije iz glavne runde, idu u eliminacionu fazu. Moramo da se spremimo na najbolji način, da u svakom meču budemo na potrebnom nivou, ukoliko želimo dobar rezultat, moramo i protiv najjačih protivnika. Vjerujem da ćemo da izvučemo pouke nakon Olimpijskih igara u Tokiju, da ćemo unaprijediti neke segmente u igri za koje smo uočili da mogu da budu na višem nivou, a takođe, nadam se da će djevojke biti spremnije i u boljoj formi nakon prvog dijela Lige šampiona", kazala je Popović.

„Lavice“ koje su plasman na planetarnu smotru izborile nakon što su u aprilskom baražu bile bolje od Bjelorusije, bile su u drugom šeširu i na žrijebu nijesu imale sreće. Francuska je osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju, Angola je bila rival u grupi na Igrama u Tokiju, „lavice“ su slavile na otvaranju Igara, dok su Sloveniju koju sada predvodi bivši selektor Crne Gore Dragan Adžić, savladale u grupnoj fazi na prethodnom Evropskom prvenstvu koje je u decembru prošle godine održano u Danskoj.

Na šampionatu u Španiji će prvi put učestvovati 32 selekcije, a domaćini će od 2. do 19. decembra biti gradovi Kasteljon, Granoljers, Liria i Torvieha.

U preliminarnoj fazi ekipe su podijeljene u osam grupa. Plasman u glavnu rundu izboriće po tri prvoplasirane selekcije.

Nakon glavne runde koja će se igrati u okviru četiri grupe sa po šest timova, po četiri prvoplasirane selekcije osiguraće plasman u četvrtfinale.

Biće to šesto učešće za Crnu Goru na prvenstvima svijeta, a najbolji rezultat ostvaren je osvajanjem petog mjesta na prethodnom, koje je 2019. godine održano u Japanu.

Preporučujemo za Vas