Povratak na najveću scenu, mladi rukometaši se vratili iz Rige: Svaki igrač je ugradio sebe u ovaj uspjeh

Mjesto u elitnoj diviziji, među najboljim selekcijama Starog kontinenta obezbijedili su i mlađoj generaciji, koja će učestvovati na Evropskom prvenstvu za igrače do 18 godina

12442 pregleda 215 reakcija 5 komentar(a)
Foto: Stefan Ivanović
Foto: Stefan Ivanović

Muška kadetska reprezentacija Crne Gore, koja je osvojila prvo mjesto na Evropskom prvenstvu B divizije u Letoniji, doputovala je u Podgorici, nakon što je u velikom stilu došla do cilja i plasmana u elitnu diviziju evropskog rukometa.

U glavnom gradu Letonije ostvarila je svih pet pobjeda, čime je izborili učešće na Evropskom prvenstvu za igrače do 20 godina koje se održava naredne godine.

Mjesto u elitnoj diviziji, među najboljim selekcijama Starog kontinenta obezbijedili su i mlađoj generaciji, koja će učestvovati na Evropskom prvenstvu za igrače do 18 godina.

"Prvog dana okupljanja ove generacije, zacrtali smo jedan cilj – plasman u A diviziju. Bilo je teško, hiljade pređenih kilometara na brojnim putovanjima, odricali smo se mnogo toga, da bi došli do cilja. I pripreme za ovo prvenstvo su bile izazovne, jer je nedostajalo nekoliko nosilaca igre, a timu su priključeni neki novi momci. Momci koji su okosnica tima su se priključili kasnije zbog klupskih obaveza, vjerovao sam u njih i oni su ovaj posao iznijeli na najbolji način", rekao je selektor Brano Božović.

Najteži rival bila je Holandija, koju su "crveni" pobijedili dva puta.

"Nije lako pobijediti nijednog protivnika dva puta, mi smo morali to da uradimo protiv kvalitetnog tima kao što je Holandija, koja ima brze igrače i tri reprezentativca koji nastupaju u Njemačkoj. Pokazali smo karakter, obnovili smo neku našu staru igru, radili smo mnogo i na kolektivnom duhu, tako da moram da čestitam svim momcima i zahvalim se Rukometnom savezu, koji nam je omogućio sjajne uslove za rad, naravno i stručnom štabu koji je vodio računa o svakom detalju", naglasio je Božović.

U finalu sa Holanđanima je presudila ogromna želja.

"Nijednog trenutka nijesam imao dilemu da ćemo slaviti i u uzbudljivom finalu protiv Holandije, odigrali smo mnogo utakmica u ovom sastavu na međunarodnoj sceni. Živjeli smo za to finale, imali smo veću želju od njih, tako da je ovo za mene logičan rasplet događaja. I prije ovog finala smo imali dva odigrana finala na prvenstvima Meditarana u kojima smo poraženi, ali smo ovog puta meč prelomili u svoju korist i pokazali karakter", kazao je Božović.

Na prvenstvu se izdvojio Radojica Čepić koji je proglašen za najkorisnijeg igrača šampionata.

"Dali smo maksimum u svim mečevima kako bi došli do cilja. Još prije dvije i po godine zacrtali smo cilj da se plasiramo u A diviziju, svaki igrač je ugradio sebe u ovaj uspjeh, čuvali smo leđa jedni drugima i kao kapiten sam ponosan na ove momke. Tokom prvenstva smo rasli kao tim, pokazali smo da imamo veliko srce. Najteže je bilo u finalu, u kojem smo u pojedinim trenucima bili i u zaostatku, ali smo na kraju preokrenuli i došli do velike pobjede. Svi momci su dali maksimum, a došla je i nagrada za mene, koja je veliko priznanje i za mene i za kompletnu ekipu", kazao je Čepić.