Drugo kolo, a već meč sezone: Poraz je zabranjena riječ

Rukometašice Budućnost Bemaxa danas (16 časova) u 2. kolu Lige šampiona dočekuju Borusiju iz Dortmunda. Ako ne pobijede, plasman u osminu finala bi već sada postao nemoguća misija

12764 pregleda 17 komentar(a)
Ne smijemo da dozvolimo da nas Borusija pretrči: Bojana Popović, Foto: Dejan Starčević/Žrk Budućnost
Ne smijemo da dozvolimo da nas Borusija pretrči: Bojana Popović, Foto: Dejan Starčević/Žrk Budućnost

Od sezone 2009/2010, kada je ispala u prvoj fazi Lige šampiona (tada je osvojila Kup pobjednika kupova), Budućnost Bemax je uvijek bila među osam najboljih ekipa Evrope. Dva puta je bila prvak Starog kontinenta, jednom stala u finalu, tri puta u polufinalu, a u posljednje četiri sezone u četvrtfinalu, dok je u osam najboljih (tada je to bila glavna faza) bila 2013. godine.

Sjajan niz, dug 11 godina, biće teško nastaviti ove sezone, jer Bojana Popović nema čak 11 igračica od lani - devet je otišlo, Katarina Džaferović i Armej Atingre su povrijeđene. A da li ima šansu da dogura bar do osmine finala, biće jasnije danas, nakon prekretnice - meča sa Borusijom Dortmund, koji počinje u 16 časova u “Bemax areni”.

”Plave” su na startu elitnog takmičenja poražene od Podravke 29:22, pa bi neuspjeh protiv drugog najvećeg rivala za mjesto među šest najboljih ekipa u grupi A učinio tu borbu gotovo nemogućom misijom.

- Ne možemo da vratimo vrijeme i da razmišljamo da li je možda trebalo da odigramo još neki pripremni meč, koji bi nam dao smjernice za gostovanje ekipi Podravke. Ne smijemo da dozvolimo da Borusija, koja prošle i ove sezone možda i najviše trči u Ligi šampiona, dođe do lakih golova. Vrlo je važno da odbijemo taj prvi “talas”, da agresivnost bude na visokom nivou tokom svih 60 minuta. Pokušaćemo da nametnemo ritam koji će nama više odgovarati - istakla je Popovićeva.

Podgoričanke su na startu elitnog takmičenja, u kojem je nekoliko djevojaka debitovalo, primile čak 22 gola u 1. poluvremenu. To ne smije da se ponovi.

- Vjerujem da će stres biti sve manje prisutan u našoj igri kako sezona bude odmicala, a onda će biti manje promašaja i grešaka koje ne smiju da se dozvole. Budućnost je prepoznata po tome da igru bazira na jakoj odbrani i velikoj agresivnosti.

Budućnost je prošle sezone oba puta dobila Borusiju (28:26 i 31:27), ali sa potpuno drugačijom ekipom. U odnosu na meč u Koprivnici, “plave” će biti jače za novu crnogorsku reprezentativku, Ildu Kepić.

- Ilda nam je značajna u odbrani. Polomila je jabučnu kost uoči meča protiv Podravke, imala je i hematom, zbog čega nismo željeli da rizikujemo da igra u Koprivnici. Sada će prvi put nastupiti u Ligi šampiona, vjerujem da će dati doprinos da agresivnost u odbrani bude na većem nivou - zaključila je Popovićeva.

Njemice su juče stigle u Podgoricu, a trener Andre Fir zbog povreda računa na svega 12 igračica.

Bonus video: