Novi Pazar istupa iz lige zbog nacionalističkih uvreda, Zvezda navodi: Ne možemo da utičemo na poruke navijača

Sa tribina su se čuli povici "Ratko Mladić", kao i šovinističke pjesme, dok je bio raširen transparent u kome su se pominjale poturice...

12361 pregleda 51 reakcija 49 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Rukometni klub Novi Pazar najavio je juče da će istupiti iz srpske lige, nakon skandaloznih nacionalističkih poruka i skandiranja navijača Crvene zvezde na meču u Beogradu.

Sa tribina su se čuli povici "Ratko Mladić", kao i šovinističke pjesme, dok je bio raširen transparent u kome su se pominjale poturice...

Član Upravnog odbora rukometne Superlige iz Novog Pazara, Husein Memić saopštio je da napušta tu funkciju, kao i na sve funkcije u Rukometnom savezu Srbije.

Memić je, takođe, otkrio da je delegat utakmice na njihov prigovor odgovorio riječima da nije čuo skandiranje "Ratko Mladić", već da samo čuje pjesme "Naprijed Zvezda".

Predsjednik RK Novi Pazar Mujo Šaćirović najavio je podnošenje predloga o istupanju iz lige.

"Godinama unazad na naš račun skandiraju fašističke parole. Mnogo veći problem od tih navijača je sistem koji to podržava i ima dvostruke aršine. Ista situacija je u fudbalu, košarci, futsalu... Ovo je samo kulminacija. Živimo u multinacionalnoj sredini i svi dobro sarađujemo, ali su klubovi iz Novog Pazara neravnopravno tretirani i ovo je naš način da se tome usprotivimo. U četvrtak ćemo UO RK Novi Pazar podnijeti predlog da istupimo iz lige", kazao je Šaćirović.

RS Srbije je osudio ponašanje navijača, a RK Crvena zvezda u saopštenju navela kako oni ne mogu da "utiču na ponašanje ljudi na tribinama te da garantuju kako sigurnost svih učesnika ovog meča nijednog trenutka nije dovedena u pitanje".

"Moramo obavijestiti javnost da nije tačno da je RK Novi Pazar vrijeđan tokom 60 minuta, kako su naveli u svom saopštenju. Na našu rekaciju sporni transparent je uklonjen u kratkom roku, a na skandiranje navijača ne možemo uticati, kao što nijedan klub to ne može, kako na sportskim terenima u Srbiji, tako i u čitavom svijetu.

Mi kao klub smo učinili sve da se utakmica osigura na najvišem nivou, povećali smo broj redara i bio je povećan broj pripadnika policije. Poštovali smo sve procedure. Odgovorno tvrdimo da nijedan član RK Novi Pazar ni na jedan način nije bio ugrožen", navodi beogradski klub.

U saopštenju se navodi da je u klub stiglo dosta prijetećih poruka poput "to da da u Novi Pazar možemo ući, ali nećemo izaći".

"Iako kao klub nismo nikoga uvrijedili, pa ni našeg sportskog rivala iz Novog Pazara, smatramo da u našoj ligi, u našoj zemlji nam niko ne može zabraniti gdje da idemo.

Rukometnom klubu Novi Pazar, s kojim imamo korektne i dobre odnose, želimo sve najbolje u ovoj takmičarskoj godini. Povodom ovog slučaja nećemo se dalje oglašavati", navodi se u saopštenju.

Bonus video: