Bikini može, ali više ne mora: Nova pravila za rukomet na pijesku

"Igračice moraju nositi kratke, uske šortseve, a za gornji dio tijela obavezna je pripijena majica ili top bez rukava", stoji sada u propisima IHF-a, dok muškarci mogu da nose šortseve "deset centimetara iznad koljena" pod uslovom da "nisu preširoki"

3699 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Rukometašice na pijesku, koje su do sada bile prisiljene da igraju u bikinijima, mogu da nose i kratke šortseve nakon što je Međunarodna rukometna federacija (IHF) promijenila propise, koji ipak zahtijevaju da šortsevi budu "uži" od onih koje nose muškarci.

"Igračice moraju nositi kratke, uske šortseve, a za gornji dio tijela obavezna je pripijena majica ili top bez rukava", stoji sada u propisima IHF-a, dok muškarci mogu da nose šortseve "deset centimetara iznad koljena" pod uslovom da "nisu preširoki".

Odjeća koja je sada propisana za žene gotovo je identična onoj koju su norveške igračice nosile u julu, kada su bile kažnjene zbog toga što su odbile da nose bikinije, koje je tada zahtijevao IHF, tokom utakmice protiv Španije za bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu.

Disciplinska komisija Evropske rukometne federacije (EHF) kaznila je norvešku reprezentaciju s 1.500 eura, što je izazvalo bijes norveških sportskih krugova i komentatora, koji su pozvali na promjenu pravila.

Pitanje odjeće godinama uzburkava sport na plaži, a igračice rukometa smatraju bikini ponižavajućim ili nepraktičnim, pa i seksističkim. Od 2012. godine igračice odbojke na pijesku više ne moraju da ga nose.

Nastao u Italiji 1990. godine, rukomet na pijesku je još pokazni sport, za razliku od odbojke na pijesku, koja je postala olimpijski sport.

Bonus video: