„Lavice” protiv Adžića i Slovenije po vizu za drugu fazu

U prvom meču grupe A na Svjetskom prvenstvu u Španiji, rukometašice Bojane Popović igraju protiv Slovenije, na čijoj klupi sjedi proslavljeni selektor Crne Gore

9576 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prije tačno 360 dana, 8. decembra 2020. u danskom Herningu, Crna Gora i Slovenija su bile odlučujuću bitku za plasman u glavnu fazu Evropskog prvenstva. Obje selekcije su bile satjerane uza zid nakon startnih poraza od Francuske i Danske, a “lavicama” je zbog bolje gol-razlike odgovarao i bod.

Dilema nije bilo, Jovanka Radičević i drugarice su dominirale, nekoliko puta imale i plus osam, pa ih nije skupo koštalo ni opuštanje u finišu, jer je na kraju bilo 26:25. Rukometašice iz dvije ex-YU republike će večeras (20.30), već na startu Svjetskog prvenstva u Španiji, igrati meč na kojem je ulog takođe druga faza.

Za ovih 12 mjeseci mnogo toga se promijenilo u obje selekcije. Otišli su Kim Rasmusen i Uroš Bregar, na klupama dva suparnika su sada dugogodišnji saradnici u raznoraznim ulogama u redovima Budućnosti i Crne Gore - Bojana Popović i Dragan Adžić. Promjena je bilo i u sastavima, jer je Crna Gora znatno oslabljena, bez čak šest rukometašica koje su igrale taj obračun u Herningu.

- Uvijek je prvi meč na velikom takmičenju veoma važan i pritisak je najveći. Dva boda na startu otvaraju vrata, ali trebalo bi da budemo rasterećene i da radimo ono što smo dogovarale. Trebalo bi da gradimo igru i rastemo kao tim, zato smo i došle, samo mora da se prebrodi početni pritisak i da prvenstvo krene u dobrom ritmu - ističe Popovićeva.

Crna Gora je pripreme za planetarni šampionat provela u Švedskoj i tek juče, nakon napornog puta preko Amsterdama, stigla do Barselone. Tu će i boraviti, a utakmice će igrati u obližnjem Granoljersu. Protiv Šveđanki je pokazala dva lica u pripremnim duelima - u prvom je bila očajna i izgubila 38:24, u drugom pružila znatno jači otpor, pa je poražena 31:26.

- Protiv Švedske smo se uigravale, tražile postavu i rotaciju koja je moguća sa ovim sastavom. Dvomeč protiv Švedske nam je dao smjernice, ali duel protiv Slovenije će biti nešto posebno.

Selektorka Crne Gore cijeni Slovenke, ali zna i njihove mane.

- To je iskusna ekipa, sa četiri-pet djevojaka koje u svojim klubovima igraju vodeće uloge u Ligi šampiona. Napadački su veoma kvalitetna ekipa i neće biti lako braniti šuteve Stanko i Gros, uz dva odlična srednja beka Omoregi i Zulić. U odbrani imaju slabih tačaka koje smo analizirale i probaćemo da ih iskoristimo. Napad mora da bude disciplinovan, a u odbrani da zaustavimo šuterski potencijal koji protivnik posjeduje.

Dragan Adžić je mnogo puta isticao koliko mu je značilo što je Budućnost vratila Bojanu Popović, da je ona naučila ostale igračice mnogim stvarima. Zajedno su osvojili dvije Lige šampiona (Popovićeva jednu kao prva zvijezda ekipe, drugu kao sportska direktorica), olimpijsko srebro, a pet godina bili šef stručnog Štaba i prva pomoćnica u najvećem crnogorskom klubu.

- Između mene i Adža ne može da bude iznenađenja, dugo godina smo proveli zajedno i znamo se odlično. Svako će voditi utakmicu na svoj način, a djevojke moraju da odrade posao na terenu. Često na takvim utakmicama bude presudna uloga golmanki. Nema tu posebnog duela dvoje trenera, utakmica je kao i svaka druga, svi bi trebalo da budu opušteni, a neka pobijedi ko bude bolji - zaključila je Popovićeva.

Itana Grbić: Moramo da budemo strpljive u napadu

U odsustvu Đurđine Jauković i Jelene Despotović, kao i Milene Raičević, najveći teret u organizaciji napada pašće na Itanu Grbić i Mateu Pletikosić. Grbićeva jedva čeka prvi meč.

- Posebna je energija u timu od samog dolaska u Barselonu. Osjećaj je poseban i konačno počinje ono za što smo se dugo spremale. Pred nama je nikad teži zadatak, veliki izazov za sve nas, ali naravno da smo spremne. Uzbuđena sam i jedva čekam da vidim kako će sve to izgledati. Nadam se da možemo do dva boda već na startu, iako će biti možda i najteže do sad - poručio je srednji bek Ferencvaroša.

Prva zvijezda Slovenije je Ana Gros, sjajni desni bek CSKA, a tu su i Tjaša Stanko iz Krima, Elizabet Omoregi iz ĆSM Bukurešta... Sve su one bekovi, a slabe tačke su krila, golmanke i pivotkinje.

- Slovenija ima izuzetne šutere. Omoregi, Stanko i Gros su mi dobro poznate, one su glavne igračice, ali vjerujem u odbranu koja je uvijek bila naš glavni adut. Moramo da budemo strpljive u napadu i da idemo sigurno ka golu, to smo vježbale, ispoštovaćemo sve što od nas bude tražila selektorka Popović i vjerujem da to može da nas dovede do prve pobjede - naglasila je 25-godišnja Podgoričanka.

Bonus video: