Izbora nema - samo pobjeda

Rukometašice Crne Gore večeras (20.30) moraju da savladaju Angolu, kako bi ostale u igri za drugu fazu Svjetskog prvenstva u Španiji

27620 pregleda 19 komentar(a)
Matea se nada reprizi utak, Foto: IHF
Matea se nada reprizi utak, Foto: IHF

Prva šansa za drugu fazu Svjetskog prvenstva je prohujala pored rukometašica Crne Gore, jer je Slovenija slavila čak 28:18 i dovela “lavice” u veoma tešku situaciju. Tim Bojane Popović sada nema kud - večeras (20.30) nema nijednu drugu opciju, osim da savlada Angolu.

Ni to, međutim, neće biti dovoljno ako ekipa Dragana Adžića u posljednjem kolu ne osvoji makar bod protiv prvaka Afrike, jer bi mogao da se stvori krug od tri reprezentacije sa dva boda, u kojem bi “lavice” vjerovatno bile najgore, jer sada imaju gol-razliku minus 10.

Sve bi bilo riješeno da se ponovi rezultat od prije četiri mjeseca, kada je Crna Gora večerašnjeg rivala savladala 33:22, ali je sada u mnogo slabijem sastavu nego na Olimpijskim igrama u Tokiju.

"Sve smo bile tužne i prazne poslije meča sa Slovenijom. Promašile smo mnogo zicera, nismo koristile šanse koje smo stvarale. To nas je koštalo boljeg rezultata. Na startu meča smo imale dobar napad, ali nismo koristile zicer situacije pred golom rivala", naglasila je Matea Pletikosić.

Srednji bek nacionalnog tima se nada da su naučili nešto iz grešaka.

"Mislim da je svaka djevojka svjesna svojih grešaka. Krenuću od sebe i reći da možemo i moramo mnogo bolje. Mislim da će biti puno bolje protiv Angole - jasna je 23-godišnjakinja iz Sinja.

U odnosu na ljetošnji duel na OI, u timu Angole nema četiri igračice, ali one nisu ni izbliza bile bitne za svoj tim kao Đurđina Jauković, Majda Mehmedović, Jelena Despotović i Andrea Klikovac za Crnu Goru.

"Angola je veoma dobra reprezentacija. Igrale smo protiv nje na Olimpijskim igrama, posjeduje individualni kvalitet. Međutim, u Tokiju smo dobro odigrale protiv njih i smatram da ćemo to izdanje ponoviti i sada. Idemo korak po korak do druge faze", optimistična je Pletikosićeva.

Marina Rajčić zbog lakše povrede nije bila u timu protiv Slovenije, ali će večeras njeno iskustvo biti veoma važno.

"Bilo mi je preteško, nisam mogla da pomognem u tom trenutku. Baš mi je čudno kada nisam na terenu, jer sam ranije često branila i pod bolovima. Ovoga puta je dogovor bio da me sačuvaju malo. Nismo otvorile fino utakmicu, imale smo dosta promašaja, nadam se da će sada biti bolje i da ćemo taj osjećaj da promijenimo", istakla je golmanka turskog Kastamonua.

Nakon Jovanke Radičević najiskusnija reprezentativka je ubijeđena da će reakcija tima biti prava.

"Jeste teško, ali to nije nešto na šta nismo navikle. Nije nam prva utakmica da odigramo loše, ali izvući ćemo se kao uvijek dosad. Znamo i kako, ne zovu nas džabe “lavice”. Znamo formulu kako da se izdignemo iz ovoga, znam da ćemo da “izginemo” na terenu i pobijediti. To zaslužujemo, jer se maksimalno pripremamo za svaku utakmicu. Protiv Slovenije nam se nije dalo. Nije da nismo stvarale šanse, ali golmanka nas je pobijedila. Ovog puta će biti mnogo bolje, jer radimo na tome, vježbamo i vratiće nam se sigurno, dodala je Rajčić.

Zanimljivo, i Angola je prvi meč u Granoljersu izgubila sa 10 razlike, jer je od olimpijskog šampiona Francuske poražena 30:20.

"Angola je drugačija od ostalih iz grupe, ali igrale smo sa njom na OI i znamo šta nas čeka. Znamo formulu, samo da naše glave pripremimo i sve će biti kako bi trebalo", - rekla je djevojka koja je od prethodnih 14 velikih takmičenja, na kojima je nastupila Crna Gora, propustila samo jedno.

Bonus video: