Crna Gora - Francuska: Srcem na olimpijskog šampiona

Rukometašice Crne Gore u posljednjem meču grupe A, večeras od 20.30 časova, igraju protiv Francuske

7222 pregleda 13 komentar(a)
Sjajan tandem još iz nekadašnje kadetske reprezentacije: Ivona Pavićević i Itana Grbić, Foto: IHF
Sjajan tandem još iz nekadašnje kadetske reprezentacije: Ivona Pavićević i Itana Grbić, Foto: IHF

Četvrtfinale Olimpijskih igara u Londonu. Bojana Popović se baca na već izgubljenu loptu kao da joj život od toga zavisi, Majda Mehmedović iznuđuje sedmerac, a Katarina Bulatović ga koristi kada je vrijeme već isteklo. Velika, do tada najveća pobjeda rukometašica Crne Gore za sada je i posljednja nad Francuskom.

U ovih devet godina stalo je čak šest obračuna na velikim takmičenjima i dva u prijateljskim susretima. I sve samo porazi - od 17:16 na Svjetskom prvenstvu u Srbiji 2013. do 32:31 u posljednjoj provjeri pred Olimpijske igre u Tokiju. Olivije Krumbolc je sa svojom ekipom 15-ak dana kasnije postao olimpijski šampion i podigao jedini trofej koji mu je nedostajao u nestvarnoj zbirci, Crna Gora stala u četvrtfinalu.

Na 25. Svjetsko prvenstvo obje selekcije su došle u drugačijim sastavima od onih koji su nastupili u Japanu. Mehmedovićeva i Andrea Klikovac su se oprostile od nacionalnog tima, baš kao i ikone Francuske Amandin Lejno i Aleksandra Lakrabe, te Blandin Danset, ali su “lavice” znatno više oslabljene, jer zbog povreda nema Đurđine Jauković i Jelene Despotović.

I pored toga, kao i činjenice da Krumbolc ima neuporedivo veću bazu i bar 10 puta više kvalitetnih igračica na raspolaganju, na predaju niko ne pomišlja. Ohrabrene ubjedljivom pobjedom nad Angolom (30:20), koja im je gotovo sigurno donijela plasman u glavnu fazu šampionata u Španiji, “lavice” vjeruju da večeras (20.30) mogu da pariraju i velikanu svjetskog rukometa.

- To je reprezentacija koja je u posljednjih 10 godina konstantno u samom vrhu, ali se puno puta pokazalo da to ništa ne znači. Protivnik koji je na papiru jači ne mora da bude i na terenu. Borićemo se, pokazaćemo naš karakter, odigrati što bolje možemo, pa šta bude - naglasila je Anastasija Babović.

Mlada golmanka je svjesna snage rivala sa kojim će se sudariti večeras od 20.30 časova.

- U svakom segmentu će biti naporno, jer je ipak to Francuska. Kao i svaka ekipa, ima slabih tačaka. Ima fenomenalne šutere, dobra krila, odlične golmanke, ali sve je na nama. Ako “stisnemo” odbranu, budemo imale gustinu, mislim da ne mogu da nas dobiju sa krila - jasna je djevojka koja za šest dana slavi 21. rođendan.

Odlazak Mehmedovićeve u prevremenu penziju pokušava da nadomjesti Ivona Pavićević i za sada joj dobro ide, jer je ostavila dobar utisak na prve dvije utakmice, pogotovo u pobjedi nad Angolom.

- Osjećaj je predivan, presrećne smo što smo dobile Angolu i izborile glavnu fazu. Bilo je teško poslije poraza od Slovenije, ali smo po ko zna koji put pokazale da smo prave kada je najpotrebnije. Angola je nezgodan protivnik, najvažnije je što smo pokazale karakter - rekla je 25-godišnja Podgoričanka.

Ako izgube večeras od Francuske, izabranice Bojane Popović neće prenijeti nijedan bod u glavnu fazu, gdje ih čekaju dueli sa Rusijom, Srbijom i Poljskom. Pokušaće da izbjegnu takav scenario, koliko god to djelovalo nemoguće.

- O Francuskoj je suvišno pričati. Fenomenalna je na svim pozicijama i odbrana će biti najvažnija. Ako budemo prave u tom segmentu, dobar osjećaj ćemo prenijeti u napad. Moramo da igramo disciplinovano, sa što manje tehničkih grešaka, jer protivnik kao što je Francuska to kažnjava lakim golovima - poručuje lijevo krilo Budućnost Bemaxa.

Cilj je već ispunjen, jer će Crna Gora dobiti još tri kvalitetne utakmice, osim večerašnje. Možda ta rasterećenost bude i adut protiv Francuske.

- Ta tri dodatna meča su odlična za nas, da se uigramo, jer smo došli u podmlađenom sastavu i niko nije očekivao ništa od nas. Dokazale smo da možemo da igramo, borićemo se sa svima i dati sve od sebe - poručila je Pavićevićeva.

Anastasija Babović: Na karakter možemo mnogo

Anastasija Babović vrti film na nedjelju i priznaje da nije bilo psihički lako juriti trijumf protiv Angole, i to ubjedljiv.

- Znale smo da moramo da pobijedimo i da stignemo do određene gol-razlike, kako bismo osigurale prolaz. Bilo je teško, ali smo pokazale da smo najjače kada smo najranjivije. Iako smo mlade, na karakter i volju možemo da napravimo mnogo - poručila je čuvarka mreže Budućnost Bemaxa.

Bonus video: