Vidimo se u Podgorici

Igračice i selektorka ubijeđene da će “lavice” na Evropskom prvenstvu, čiji je Crna Gora jedan od domaćina, imati tim za velika djela

7135 pregleda 19 komentar(a)
I pored pet poraza je bilo dobrih stvari na Svjetskom prvenstvu u Španiji: Rukometašice Crne Gore, Foto: IHF
I pored pet poraza je bilo dobrih stvari na Svjetskom prvenstvu u Španiji: Rukometašice Crne Gore, Foto: IHF

Drugi put u istoriji rukometašice Crne Gore su veliko takmičenje završile sa pet poraza. Ali, za razliku od Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru 2016, kada je debakl “lavica” shvatan kao nacionalna tragedija i kraj generacije koja je četiri godine ranije dostigla vrhunac, sada na miru mogu da se izvuku i neke pozitivne stvari.

Razlog je očigledan kada se baci i letimičan pogled na tim koji je Bojana Popović odvela na Svjetsko prvenstvo.

U Španiji su zlatnu generaciju iz 2012. predstavljale samo Jovanka Radičević i Marina Rajčić, tu je bila i 29-godišnja Sanja Premović, a nijedna druga nema preko 25 godina. Šansu su dobile neke djevojke koje do prije nekoliko mjeseci nisu mogle ni da sanjaju da će nastupiti na velikom takmičenju, a potpunu slobodu da kreiraju igru Itana Grbić i Matea Pletikosić.

Prva se tek prošle sezone vratila na poziciju srednjeg beka, koju praktično nije igrala šest godina, a druga je tek tada u Krimu dobila veću minutažu, što ima i ove godine u dresu podgoričkog kluba.

Nije bilo Milene Raičević, Đurđine Jauković, Jelene Despotović, Marte Batinović i Katarine Džaferović, a sve bi mogle da zaigraju narednog novembra na Evropskom prvenstvu, čiji su domaćini Podgorica, Ljubljana i Skoplje.

- Zbog ovoga smo i došle. Svjesne smo bile da idemo bez lijevih bekova, uz puno povrijeđenih igračica, izmjene u sastavu, smjenu generacija... S namjerom smo došle da gradimo nešto na ovom turniru, ali i da probamo da sve protivnike iznenadimo i pobijedimo - naglašava Popovićeva.

Prve minute na velikim takmičenjima su upisale Tanja Ašanin i Nataša Ćorović, poslije duže pauze u nacionalnom timu je bila Đurđina Malović, mnogo veću šansu su dobile Ivona Pavićević i Dijana Mugoša, debitovala je i djevojka koja bi trebalo da bude stub odbrane u godinama koje dolaze, Andrijana Popović...

- Bitno je da su sve sticale iskustvo, i one koje nikad nisu bile u reprezentaciji, i neke mlade. To će sigurno da im znači za ono što slijedi u Crnoj Gori za godinu. Do tada ima još dosta, samo da sve budu zdrave, jer imamo malu bazu i ne možemo da zamijenimo igračice. Francuska je poslala dvije igračice kući i dovela dvije svježe za kraj prvenstva, a mi taj kredit nemamo. Moramo da se bavimo svakom igračicom koja nastupa bilo gdje u inostranstvu, da bude u formi i zdrava kad dođe Evropsko prvenstvo - poručila je selektorka.

Grbićeva smatra da je Crna Gora pokazala dosta dobrih stvari u Granoljersu.

- Ne može ništa da se zamjeri ovom timu, jer je nekoliko djevojaka prvi put bilo na velikom takmičenju. Suočile su se sa velikim utakmicama, velikim timovima, pritiskom... Dale su svoj maksimum i moramo da budemo ponosne - rekla je 25-godišnja Podgoričanka.

”Lavice” su u Španiji nastupile sa neiskusnim timom, na EHF Euru bi trebalo da imaju veoma jak tim, sposoban za velike stvari.

- I druge reprezentacije prave smjenu generacija, ali mi smo je napravile naglo, jer je pola igračica bačeno “u vatru”. Ovo je bilo veliko iskustvo za njih, kao i za sve nas. Idemo kući s jednom pobjedom, ali i sa dosta pozitivnih stvari. Biće lakše kad se vrate Jeca, Đina i Milena, jer nam je falio šut sa bekovskih pozicija. Bilo je teško da se spremimo, bukvalno sve smo morale da radimo jedan na jedan. Jedva čekamo da se vrate i sigurna sam da ćemo naredne godine na Evropskom prvenstvu u Podgorici pokazati mnogo više - uvjerena je igračica Ferencvaroša.

Bonus video: