Čekajući negativne testove

Danas prva serija obaveznih testiranja na koronavirus. Ko bude pozitivan, otpada iz konkurencije

11583 pregleda 0 komentar(a)
Foto: RSCG
Foto: RSCG

Koronavirus opet hara, jače nego ikada ranije, a omikron soj je potpuno poremetio sportske kalendare. „Pik” u svim državama Evrope je stigao krajem prošle i početkom ove godine, a samim tim je uticao na velike probleme svih učesnika kontinentalnog šampionata u rukometu.

Iz dana u dan stižu informacije sa svih krajeva Starog kontinenta o zaraženim igračima, a danas počinje serija obaveznih PCR testova koje je EHF propisao učesnicima šampionata u Mađarskoj i Slovačkoj. Među njima su i “lavovi”, a tek nakon testiranja Zoran Roganović će znati na koga može da računa i za turnir u Švajcarskoj, ali i za EHF Euro.

Nekoliko crnogorskih reprezentativaca je bilo zaraženom kovidom-19 prije 10-ak dana i biće na spisku putnika ukoliko sada budu negativni. Ali, uvijek postoji strah da se neko ne zarazi do 13. januara i prvog meča u Debrecinu protiv dvostrukog uzastopnog prvaka svijeta, Danske.

Do tog meča, Vaska Ševaljevića i drugove očekuje i turnir u švajcarskom Vinterturu, gdje će rivali od 7. do 9. januara biti Portugal, Ukrajina i domaća selekcija.

„Nažalost, tokom priprema za Evropsko prvenstvo neke druge stvari su u prvom planu. Bitno je ostati zdrav i sačuvati se od ovog virusa, vidjećemo šta će biti na testiranjima. Pazimo se maksimalno i zasada radimo po planu”, kaže Miloš Božović.

Miloš Božović
Miloš Božovićfoto: RSCG

Jedan od aduta Crne Gore biće igrač koji je nedavno u Bundesligi imao perfektni rejting 100, Stefan Čavor.

„Najbitnije je da ostanemo zdravi, da izbjegnemo koronu, kako bismo u kompletnom sastavu putovali na prvenstvo. Svi smo motivisani, želimo da se pokažemo u što boljem svjetlu. Imamo dosta vremena da se pripremimo, utakmice u Švajcarskoj biće odlična uvertira za Evropsko prvenstvo”, poručio je 27-godišnji Budvanin.

Njegov sugrađanin i vršnjak se nada da „lavovi” mogu da prođu grupu A, iako će se za dva mjesta u glavnoj fazi u Budimpešti boriti sa Danskom, Sjevernom Makedonijom i Slovenijom.

„Prošli put smo za cilj imali pobjedu, ali sada u svojoj glavi postavljam ljestvicu malo više. Nadam se drugoj fazi, možda i nekom daljem iznenađenju”, optimista je Božović.

Čavor je realniji, ali se nada senzaciji.

„Teško je pričati o glavnoj rundi, jer smo u veoma teškoj grupi. Ako budemo igrali kao što znamo, kao što smo dosta puta pokazali kod kuće, jednom baš i protiv Danske, mislim da možemo da očekujemo prolaz u sljedeću fazu”, naglasio je desni bek njemačkog Veclara.

Stefan Čavor na utakmici sa Danskom
Stefan Čavor na utakmici sa Danskomfoto: Savo Prelević

Božović: Danska trči maraton, možda je prvi meč naša šansa

Po bukmejkerima, Crna Gora je autsajder grupe A. Na listi favorita za osvajanje zlata, Danska je prva sa kvotom 2,50, Slovenija deveta (31), Sjeverna Makedonija dijeli 15. mjesto sa 251, a “lavovi” 17. sa kvotom čak 751.

S obzirom na to da samo dvije selekcije prolaze, a da je svjetski prvak izuzetno jak, jasno je da će dueli sa nekadašnjim sunarodnicima biti najvažniji, pogotovo sa Slovencima na zatvaranju grupe.

„Ne mora da znači da će meč sa Slovenijom biti ključni. Danska trči maraton, ne ide na sprint, već gleda završnicu prvenstva i u prve utakmice neće ući na život i smrt. Možda baš ta prva utakmica bude ključ prolaska, jer ako Slovenija ranije kiksa, biće poljuljana pred meč sa nama”, ističe Božović.

Bekovska linija Crne Gore je malo osvježena, jer su na spisku Vasilije Kaluđerović i Božidar Simić.

„Ti momci zaslužuju da su tu. Zapali su za oko selektoru, odradili su odlično prvi dio priprema i istakli se tokom njega. Zato su sada među nama. Nadam se da će oni, ali i mlađi koji se priključuju, dati doprinos”.

Zoran Roganović je najavio novi stil igre, Božović smatra da se ekipa na to solidno adaptira.

„Dosta dobro to izgleda, generalna proba će biti u Švajcarskoj. I u Tunisu je dobro izgledalo, s obzirom na zdravstveni bilten. Te zamisli zasad daju rezultat”.

Bonus video: