Nije kraj: Muratović se u 43. godini vraća na parket

”Neuništivi” Nikšićanin, jedan od najboljih crnogorskih rukometaša svih vremena, do kraja sezone nosiće dres španskog drugoligaša Atletika Novase

8504 pregleda 4 komentar(a)
”Penzija” trajala samo pet mjeseci: Alen Muratović, Foto: Pablo Hernandez Gamarra/atlantico.net
”Penzija” trajala samo pet mjeseci: Alen Muratović, Foto: Pablo Hernandez Gamarra/atlantico.net

Naš dugogodišnji reprezentativac i nekadašnji rukometaš Nikšića, Budućnosti i Lovćena, Alen Muratović, nakon bogate i inostrane karijere, prethodne sezone rješio je da završi sa profesionalnim angažmanom. Ipak, po svemu sudeći odmor će trajati svega pet mjeseci. Stigao je poziv od drugoligaša Atletiko Novasa, pa je 42-godišnji bek odlučio da do juna bude na raspolaganju svom novom klubu.

Jedan od najboljih crnogorskih rukometaša svih vremena, a svojevremeno najskuplji igrač na svijetu nije se mnogo dvoumio, pa je prihvatio još jedan izazov u koji se upušta odmah po povratku iz Crne Gore, gdje je trenutno na odmoru, a koji se završava 17. januara.

”Ja sam kao vino, što stariji to bolji. Šalim se, naravno. Iskren da budem, dobio sam poziv da pomognem klubu za ovu polusezonu do juna i prihvatio sam ga sa zadovoljstvom, pošto ću opet biti u situaciji da radim ono što najbolje znam i volim”, na skroman način počinje Muratović razgovor za “Vijesti”.

Svi ljubitelji rukometa u našoj zemlji dobro pamte Alenove nastupe u dresu reprezentacije, a i otkada se oprostio od dresa sa državnim grbom ne prestaje da prati nastupe “lavova”.

Smatra, ipak, da se rukomet dosta promijenio u odnosu na period kada je on bio u najboljim igračkim danima.

”Mnogo drugačije je bilo u moje vrijeme. Reprezentativni, ali i rukomet uopšte u tom vremenu zasnivao se više na fizičkoj snazi, dok je sadašnji rukomet brži, ali sve u svemu, poradilo se sada dosta na taktici i to donosi uspieh. Dobra taktika je bitna. Sada sve počinje od dobre odbrane, uz malo izgubljenih lopti i dobar procenat odbrana golamana i to je način da se napravi rezultat”, naglašava on.

Najvećim problemom domaćeg rukometa smatra nedovoljno ulaganje, kao i to da se sa mlađim igračima ne radi kao nekada.

”Teško je biti na onom nivou kada sam ja igrao za reprezentaciju i za domaće klubove. U to vrijeme se mnogo više ulagalo, mnogo se više brinulo. Bila je jaka liga, svaki grad je imao dobre ekipe i radilo se dobro sa mlađima. Nažalost, odjednom je sve to spušteno na minimum, ne ulaže se u rukomet kao nekad, mnogi klubovi nestaju, žao mi je što je tako, ali iskreno vjerujem da će doći neka bolja vremena i za ovaj sport kod nas”, ističe naš sagovornik.

Raduje ga što njegov rodni grad ima ponovo predstavnika u prvoligaškom takmičenju jer je to podstrek za veliki broj talenata kojih ima u Nikšiću.

”Moj prvi klub je bio RK Nikšić i u to vrijeme prije dvadeset godina u Nikšiću smo imali dva top kluba - Sutjesku i Nikšić. Toliko je vrhunskih igrača bilo tada da bi mogao da napišem knjigu, nažalost odjednom je sve nestalo. Ne znam razlog, ali sam čuo da je opet RK Sutjeska u prvoj ligi. To nas sve raduje jer dolaze bolja vremena. Imamo toliko djece i talenata i moramo im obezbijediti da treniraju i da se bave bilo kojim sportom radi njihovog zdravlja i razvoja”, zaključio je Muratović koji je najavio definitivan kraj igranja na ljeto, ali vidjećemo…

Reprezentacija je već napravila veliki uspjeh

Danas u Mađarskoj i Slovačkoj počinje 15. Evropsko prvenstvo za rukometaše, drugo koje će se igrati u formatu sa 24 reprezentacije, a ukupno šesto - peto uzastopno - na kojem će igrati Crna Gora.

Alen Muratović je bio član generacije koja je 2008. bila prva ekipa u crnogorskim kolektivnim sportovima koja je izborila plasman na veliko takmičenje (EP u Norveškoj), a sada vjeruje da “lavovi” mogu do druge faze, uprkos brojnim problemima sa koronavirusom.

”Najvažnije od svega je da smo u kontinuitetu na velikim takmičenjima. Imamo dosta kvaliteta da se prođe prva faza i ako nas prate zdravstveni problem, a koji su nepredvidljivi. Momci neka daju sve od sebe i vidjećemo da li će to biti dovoljno za drugu fazu, ali reprezentacija je za mene već napravila veliki uspjeh samo što se nalazi na jednom velikom takmičenju kao što je Evropsko prevenstvo i naravno da ću pratiti šampionat i biti uz našu reprezentaciju”, navodi Alen Muratović.

Bonus video: