Bez bekova u obračun sa prvakom svijeta

Rukometaši Crne Gore na startu Evropskog prvenstva večeras (20.30) igraju sa Danskom, zbog korone nema Vaska Ševaljevića, Stevana Vujovića, Miloša Božovića i Mila Mijuškovića, kao ni selektora Zorana Roganovića

25358 pregleda 22 reakcija 6 komentar(a)
”Bolje što na startu igramo s Dancima, nego sa Makedoncima ili Slovencima”: Marko Lasica, Foto: Stefan Ivanović/rscg
”Bolje što na startu igramo s Dancima, nego sa Makedoncima ili Slovencima”: Marko Lasica, Foto: Stefan Ivanović/rscg

Samo se nadam da ćemo konačno ući na teren, da pokušamo da se malo zabavimo. Te riječi direktora reprezentacije Draška Mrvaljevića najbolje govore u kakvom stanju su rukometaši Crne Gore pred večerašnji duel sa Danskom (20.30 časova) na startu 15. Evropskog prvenstva.

”Lavovi” i stručni štab nacionalnog tima su se posljednjih sedmica, što bi naš narod rekao, o jadu zabavili sa koronavirusom. Prije dva dana su bili prinuđeni da u Debrecin, poprište grupe A, krenu bez selektora Zorana Roganovića, kao i Miloša Božovića i Nebojše Simovića. Ni tu nije bio kraj mukama - zbog činjenice da su imali pozitivne slučajeve, skrenuti su u drugi hotel, udaljen 25 kilometara od Debrecina, daleko od rivala, kako bi odradili novu seriju testova.

Na njima su, nažalost, pozitivni bili i kapiten Vasko Ševaljević, Stevan Vujović i Mile Mijušković. Zanimljivo je da su “pali” Ševaljević i Mijušković, iako su oni zaraženi od prvih dana 2022. godine i bili su negativni na nekoliko testiranja prije puta ka Mađarskoj. Kako su pravila da moraju da imaju dva negativna PCR testa u roku od 24 sata prije nego što zaigraju, jasno je da su izgubljeni za večerašnji meč, ali bi mogli da igraju protiv Sjeverne Makedonije u subotu ili najkasnije protiv Slovenije u ponedjeljak. Za Vujovića je, s druge strane, prva faza praktično završena.

Neće igrati ni Božović, koji je i dalje pozitivan, baš kao i Roganović. Selektor će raditi novi test danas, ali je jasno da ne može da stigne na duel sa Dancima, pa će ga na klupi mijenjati Mrvaljević. Jedina pozitivna vijest je da je stub odbrane, Nebojša Simović, bio negativan i da je sinoć krenuo ka Debrecinu preko Beograda. On ulazi u trku sa vremenom za duel sa Dancima, jer i u Mađarskoj mora da “prođe” PCR test...

- Mislim da nije bilo težeg trenutka za stručni štab i igrače. Nadamo se da će oni koji su pozitivni imati priliku da nastupe na ovom prvenstvu, ali toliko je sve zbrkano, toliko je propusta oko organizacije ovih dana... Sa koronom se sve višestruko komplikuje, ali nadam se da ćemo, kad izađemo na teren, skrenuti misli sa svih nedaća koje se dešavaju među nama i oko nas - rekao je Mrvaljević.

Crna Gora je u aprilu 2019. šokirala rukometnu javnost i u Podgorici savladala Dansku. Mikel Hansen i drugovi su tri mjeseca prije toga postali prvaci svijeta, a tu titulu su odbranili prije 12 mjeseci u Egiptu. I da su kompletni, “lavovi” vjerovatno ne bi mogli opet da šokiraju velikana svjetskog rukometa, a sa svim ovim nedaćama će uspjeh biti pristojan poraz.

- Danci su došli kompletni, sačuvali su se od korone, u hotelu više izgledaju kao hirurzi nego kao igrači. Bavimo se našim timom, našim problemima. Nismo mnogo razmišljali o Danskoj, već samo o našoj mentalnoj i fizičkoj pripremi - priznao je Mrvaljević.

foto: Graphic news

Marko Lasica je jedan od brojnih igrača u timu koji je preležao koronu.

- Izuzetno težak period je iza nas. Nadali smo se da ćemo biti u jačem sastavu, ali ponovo su nas zadesili pozitivni testovi. Pokušaćemo da se “skupimo” i odigramo što bolje. Danska je jedna od najboljih selekcija na svijetu, ekipa s vrhunskim pojedincima. Biće izuzetno teško, ali bolje je što na startu igramo s njima, nego sa Makedoncima ili Slovencima - istaklo je iskusno desno krilo.

Odsustvom Božovića, Ševaljevića i Stevana Vujovića, Crna Gora je ostala bez tri od prve četiri opcije na pozicijama lijevog i srednjeg beka. Umjesto njih, teret će morati da nose Božo Anđelić, Vasilije Kaluđerović, 19-godišnji Radojica Čepić i debitant Božidar Simić. Postoji i opcija da se Branko Vujović prebaci na poziciju srednjeg beka, jer na desnom su u konkurenciji Stefan Čavor i Risto Vujačić.

- Biće ovo prilika i za mlađe igrače, vjerujem da će iskoristiti šansu jer imaju kvalitet i dobri su momci. Njihovo vrijeme dolazi i vjerujem da će to pokazati od prvog meča - poručio je Lasica.

Derbi Hrvatska - Francuska

Mnoge selekcije su imale mnogo problema sa koronavirusom, zbog čega je teško procijeniti ko koliko može na Evropskom prvenstvu. Prve utakmice vjerovatno će pokazati u kakvom su stanju reprezentacije, a derbi prvog dana, bar na papiru, igraju Francuska i Hrvatska.

Olimpijski prvaci su imali mnogo zaraženih igrača. Na vrijeme su se oporavili, ali je pitanje u kakvom su stanju. Podmlađena Hrvatska je zbog korone bez lidera tima, Domagoja Duvnjaka i Luke Cindrića, kao i Marka Mamića, dok “ekspertima” fale Nedim Remili, Timoti N’Gesan, Luka Karabatić (povrede) i Eloim Prandi (uboden nožem).

Grupu A, u kojoj je Crna Gora, otvara duel Slovenije i Sjeverne Makedonije, a od 18 časova protiv Ukrajine igra Srbija, koja je, kao i naša selekcija, imala puno pozitivnih slučajeva.

Parovi 1. kola - grupa A (Debrecin): Slovenija - Sjeverna Makedonija (18), Danska - Crna Gora (20.30).

Grupa B (Budimpešta): Mađarska - Holandija (20.30).

Grupa C (Segedin): Srbija - Ukrajina (18), Hrvatska - Francuska (20.30).

Grupa E (Bratislava): Španija - Češka (18), Švedska - BiH (20.30).

Grupa F (Košice): Rusija - Litvanija (18), Norveška - Slovačka (20.30).

Bonus video: