Sudar momaka koji žive za dres reprezentacije

Na startu glavne faze 15. Evropskog prvenstva, rukometaši Crne Gore igraju protiv Hrvatske (15.30h). “Kauboji”, kao i “lavovi”, sa posebnim emocijama igraju za nacionalni tim

31724 pregleda 176 reakcija 30 komentar(a)
Spremni za novu bitku: Božo Anđelić i Nemanja Grbović na meču sa Sjevernom Makedonijom, Foto: Reuters
Spremni za novu bitku: Božo Anđelić i Nemanja Grbović na meču sa Sjevernom Makedonijom, Foto: Reuters

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Malo istorijata nije na odmet, jer se tek onda shvati koliko je sadašnjost lijepa i pomalo nestvarna. Prije 14 godina rukometaši su postali prva crnogorska selekcija koja je nastupila na velikim takmičenjima nakon obnavljanja nezavisnosti. U timu koji je vodio Ranko-Bana Popović bili su sadašnji selektor Zoran Roganović, direktor reprezentacije Draško Mrvaljević i predsjednik RSCG Petar Kapisoda, kao i momci koji su pripadali svjetskom vrhu - Alen Muratović i Goran Stojanović.

Bili su tu i Ratko Đurković i Goran Đukanović, koji su osvajali medalje sa SRJ, odlični tandem na desnom krilu Marko Dobrković - Aleksandar Svitlica, pivoti Mladen Rakčević i Marko Pejović, tada najveća nada crnogorskog rukometa Žarko Marković...

Na debiju na Evropskom prvenstvu “lavovi” su remijem sa Rusijom (25:25) sačuvali niz bez poraza, ali su potom poraženi od Danske i Norveške. Zahvaljujući činjenici da su imali za “dlaku” bolju gol-razliku od “zbornaje”, prošli su u drugu fazu, u kojoj su izgubili od Slovenije, Hrvatske i Poljske. To je bio samo uvod u niz poraza na kontinentalnim prvenstvima, kojih je bilo čak 15 zaredom dok prije dvije godine nije savladana Srbija (22:21).

Na glavnu fazu je, međutim, moralo da se čeka još, sve dok na 14. godišnjicu prvog boda nije šokirana Slovenija i izboren plasman među 12 najboljih u Evropi. Neki novi “lavovi” su pokazali lavlje srce, nadvladali sve probleme i pobjedom nad selekcijom koja je prije dvije godine igrala polufinale EHF Eura dobili adekvatnu nagradu - nova četiri meča na 15. šampionatu kontinenta.

- Momci su pokazali da su najuspješnija generacija rukometaša Crne Gore. Dokazali su da su pravi, pogotovo u ovim uslovima, kako su reagovali na svaku smetnju, na svaki problem.

Njihova mentalna snaga je odlučila. Nisu gubili fokus, koncentrisali su se na sve zadatke i došli smo u Budimpeštu da se borimo sa najboljim ekipama Evrope. Sigurno da ćemo do kraja pokazati da možemo biti konkurentni svima - jasan je Roganović.

Prvi rival danas od 15.30 časova u “MVM domu” u Budimpešti, najvećoj rukometnoj dvorani u Evropi, biće jedna od selekcija koja je obilježila protekle tri decenije - Hrvatska. “Vatreni”, koji su od raspada SFRJ osvojili 14 medalja na velikim takmičenjima, u Mađarsku su došli sa podmlađenim sastavom, bez nekoliko najvećih zvijezda, ali su nasljednici zlatnih momaka pokazali da imaju potencijal za najveća djela.

Koronavirus, koji je tokom priprema i pred početak šampionata pokosio “lavove”, sada je napao izabranike Hrvoja Horvata. “Izbornik” je morao da zovne čak šest novih igrača za drugu fazu, između ostalih i golmana Mirka Alilovića, koji se prije četiri godine oprostio od reprezentacije. Ista priča je bila i sa Jakovom Gojunom, koji je već igrao u prvoj fazi.

- Hrvatska se suočava sa onim što smo mi donekle prošli. Vidimo po njima da razmišljaju ko će igrati utakmicu, a to je gubljenje fokusa sa igre. To je selekcija koja je godinama u samom vrhu. I njima, kao i nama, znači puno kad svi obuku dres reprezentacije. Biće patriotskog naboja, motivacije, toga neće faliti. Siguran sam da će svi ljubitelji rukometa uživati - naglasio je selektor Crne Gore.

Dok njegov kolega muku muči, Roganović ima razloga za osmijehe, jer se nakon preležane korone u tim vraćaju Miloš Božović, Stevan Vujović i Stefan Čavor.

- I dalje smo na zemlji, ne damo jedni drugima da odletimo ili da se zadovoljimo ovim što smo uradili. Sad unosimo svježinu sa tri igrača koja su bila u izolaciji, bez nekih većih simptoma. Sačekaćemo medicinske preglede, da to bude u redu. To nam daje novu energiju i svježinu, koja će nam značiti u nastavku takmičenja.

Crna Gora je već iznenadila sve pobjedama nad dvije ex-YU selekcije, sada će pokušati da sruši i treću.

- Imamo taktičkih zamisli, koje će dati rezultat. Momci su iznijeli sve što smo zamislili. Sa ovom ekipom možemo sve da igramo. Polivalentni smo, možemo da odgovorimo svakom zadatku i pravo je uživanje raditi sa timom koji ima takav kvalitet i potencijal. Siguran sam da će i sada sve biti ispoštovano i da ćemo napraviti dobar rezultat - zaključio je Roganović.

Lav izlazi iz kaveza

Stevan Vujović je bio poput lava u kavezu, zaključan zbog korone, sada bi mogao da pokaže koliko znači ovoj ekipi.

- Konačno smo izašli iz izolacije. Osjećam se dobro, najmanje spreman fizički, ali psihički maksimalno, imam volju da pomognem - rekao je 31-godišnji Cetinjanin.

Najiskusniji bek u timu Zorana Roganovića je ponosan na saigrače.

- Momci su odradili veliki posao. Preskočili su nekoliko stepenica, jer nismo bili favoriti ni protiv Sjeverne Makedonije, ni protiv Slovenije. I u glavnoj rundi sigurno se kotiramo slabije od ostalih, ali mislim da imamo veliku šansu, počev od meča sa Hrvatskom. Raspoloženje u timu je takvo da možemo da igramo s najjačima, čak i protiv Francuske.

Crna Gora je prošla kroz pakao tokom priprema zbog korone, sada je došao red na druge.

- Devedeset odsto tima je preležalo koronu u decembru ili ovog mjeseca, a ostali timovi sada strahuju. Hrvati su nekoliko igrača vratili kući, velike su promjene, a mi smo jači za nas trojicu. Nećemo pomisliti da smo postigli nešto veliko i da je kraj. Vjerujem da će biti svijetlih trenutaka i u glavnoj rundi, imamo još toga da pokažemo.

Crna Gora “smijenila” Vranješa

Kao što se i očekivalo, Rukometni savez Slovenije (RZS) se nakon eliminacije sa EHF Eura rastao sa Ljubomirom Vranješom. Ugovor koji je važio do kraja Olimpijskih igara u Parizu 2024. je raskinut na obostranu saglasnost.

”Predsjedništvo RZS je jednoglasno izglasalo nepovjerenje selektoru, nakon čega je postignut sporazum o raskidu saradnje. Posebno hvala Vranješu na plasmanu u polufinale Evropskog prvenstva prije dvije godine u Švedskoj, želimo mu sve najbolje u daljem radu”, saopštili su iz RZS.

Bonus video: