“MVM dom”: Panonska ljepotica i ukras Budimpešte

Mađarska prijestonica je od 2014. godine domaćin fajnl-fora Lige šampiona za rukometašice u prelijepoj “Laslo Pap areni"

10695 pregleda 1 komentar(a)
MVM dom, Foto: Nikola Nikolić
MVM dom, Foto: Nikola Nikolić

Od specijalnog izvještača Vijesti

Mađarska posljednjih godina ulaže mnogo u sport, u sportsku infrastrukturu, a “MVM dom”, u kome se igra druga faza Evropsko prvenstva u rukometu, postala je i ukras Budimpešte .

Mađarska prijestonica je od 2014. godine domaćin fajnl-fora Lige šampiona za rukometašice u prelijepoj “Laslo Pap areni”, koja prima 12.000 navijača.

Ali, kako su Mađari zaluđeni rukometom, često je bila pretijesna da primi sve koji navijaju za Đer, kao i reprezentaciju.

Zbog toga je Rukometni savez Mađarske, čiji je budžet svake godine preko 20 miliona eura, “izboksovao” da se gradi nova dvorana čim je dobio organizaciju nekoliko velikih takmičenja.

Tako se “rodila” najveća rukometna dvorana na svijetu - “MVM dom”, koja prima čak 20.022 gledaoca. Čitav projekat je završen za svega 27 mjeseci, a malo je reći da sve izgleda spektakularno, i spolja i iznutra.

”MVM dom” se nalazi preko puta najvećeg gradskog parka, Nepligeta, a u istoj ulici, Uloi, stotinjak metara dalje je i prelijepi stadion Ferencvaroša “Grupama arena”.

Ispred njega je gigantski metalni orao, jer je nadimak FTC-a “zeleni orlovi”, kao i statua dobitnika Zlatne lopte iz 1967. godine Florijana Alberta.

Bonus video: