U potrazi za senzacijom

Rukometaši Crne Gore večeras (20.30) igraju protiv Francuske u 3. kolu grupe 1. “Lavovi” bi novim čudom, pobjedom nad olimpijskim šampionom, ostali u igri za polufinale 15. Evropskog prvenstva

35014 pregleda 97 reakcija 27 komentar(a)
Rukometaši Crne Gore su četiri puta bili autsajderi u Mađarskoj, tri puta su pobijedili, Foto: Beta/AP
Rukometaši Crne Gore su četiri puta bili autsajderi u Mađarskoj, tri puta su pobijedili, Foto: Beta/AP

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Kada večeras uđu u “MVM dom”, rukometaši Crne Gore imaće jasnu situaciju pred sobom - znaće da li ih pobjeda nad Francuskom (početak u 20.30 časova) dovodi na prag polufinala, odnosno da li ih poraz i definitivno udaljava od završnog vikenda 15. Evropskog prvenstva.

Ako Island u prvom meču dana u Budimpešti uzme makar bod protiv Hrvatske, “lavovi” bi porazom od olimpijskog šampiona ostali bez šanse da igraju za 5. mjesto i eventualni direktni plasman na Svjetsko prvenstvo u Švedskoj i Poljskoj. Ali, ako “ribari” i pobijede, a Danska ne izgubi od oslabljene Holandije (ostala bez još tri igrača zbog koronavirusa), tim Zorana Roganovića bi senzacijom protiv najtrofejnije rukometne nacije XXI vijeka došao u situaciju da u srijedu protiv Islanđana rješava pitanje plasmana u polufinale.

Sve to djeluje nerealno, daleko, ali su Francuzi pokazali da su ranjivi. U Mađarsku su došli bez povrijeđenih Nedima Remilija, Luke Karabatića i Timotija N’Gesana, u novogodišnjoj noći je nožem ranjen Eloim Prandi, a poslije zlata u Tokiju su se oprostila legendarna krila Mihael Gigu i Lik Abalo. “Eksperti” su na početku priprema imali velikih problema sa kovidom, a u Mađarskoj su se zarazili i selektor Gijom Žil i prvi srednji bek Kentan Mae. Bez svih njih, olimpijski šampion se “pogubio” protiv Islanda u subotu i od izuzetno oslabljenog tima izgubio 29:21.

Time je plasman u polufinale doveo u veliko pitanje, jer da ne bi zavisio od drugih, mora večeras da pobijedi Crnu Goru, a onda u srijedu protiv Danske, u reprizi finala iz Tokija, slavi makar šest razlike.

- To je ekipa koja takođe ima puno problema, mnogo je igrača van tima, selektor takođe. Odgovaraju nam njihovi stil i ritam. Insistiraju već duže vrijeme na fizičkoj igri, ali mislim da imamo igrače da se odupremo svakoj ekipi i igramo rukomet kakav mi hoćemo. Siguran sam da će biti baš fizički jaka utakmica. Nema ni govora o padu ili gubljenju koncentracije - istakao je Roganović u razgovoru sa malobrojnom novinarskom ekipom iz Crne Gore.

Selektor žali za porazom od Holandije.

- Čini mi se da smo mogli bolje, ali bilo je nekoliko faktora koje nismo mogli da iskontrolišemo i to nas je koštalo poraza. Skupo plaćamo greške, ali sam siguran da nas ovo neće poremetiti. Vidim po ekipi da je dobra atmosfera. Naravno, ne može biti ista kao kad dobijemo, ali se trudimo da nas ovo ne omete i ne zasmeta nam previše u planovima. Okrećemo se Francuskoj, da se pokažemo u dobrom svjetlu.

Roganović je nakon meča sa “lalama” rekao da je rotacije, za koje je on odgovoran, nisu dale rezultat, ali je juče naglasio da bi sve opet uradio isto.

- Bilo je malo priče oko izmjena Branka Vujovića i Čepića, a to su momci koji će nam u reprezentaciji valjati u predstojećih 10 ili 15 godina. Jednostavno, ne želim da igrače dovedem u situaciju kao kada se Miloš Vujović ranije povrijedio u kvalifikacijama i nismo ga imali gotovo godinu. Ovi momci su budućnost, vodiće reprezentaciju u same završnice ovakvih turnira.

Iako bi pobjeda u večerašnjem obračunu mogla da im odškrine vrata polufinala, selektor ne želi da misli o tim kalkulacijama.

- Dogovorili smo se da razmišljamo samo o sljedećem meču. Ova generacija je prvi put u glavnoj rundi i odlučili smo se da mislimo tako. Dokle će nas to odvesti, vidjećemo. Od nekog sljedećeg takmičenja gledaćemo više unaprijed, ali sada je najbitnije da uđemo 100 odsto koncentrisani na sljedećeg protivnika, bez ikakvih kalkulacija, već da ostavimo dobar utisak - zaključio je Roganović.

Kao i Miloš Božović, i Stevan Vujović je odigrao samo jedan meč na 15. EHF Euru. Najiskusniji crnogorski bek je svjestan da saigrači i on nisu odigrali kako mogu protiv Holandije.

- Bilo je puno grešaka, vidjeli smo šta bi trebalo da popravimo. Izgledalo je haotično kad nas je Holandija napadala brzim prodorima, nismo uspjeli to da riješimo i da se skupimo, dok smo u napadu imali ishitrene šuteve. Ali, i Francuzi su izgubili, pa su na doručak došli svježi i orni. Nema potrebe da tugujemo, imamo još dvije utakmice.

Suludo bi bilo porediti Francusku i Crnu Goru, jer Nikola Karabatić ima više medalja sa najvećih takmičenja (15, od čega 10 zlatnih) nego ijedan crnogorski rukometaš utakmica na evropskim prvenstvima. Ali, niko “lavovima” ne može da zabrani da maštaju o novoj senzaciji, a pokazali su da im uloga autsajdera mnogo više odgovara nego kada su favoriti.

- Francuzi su fizički dominantni, visoki, prave su atlete. Ništa se nije promijenilo kod njih porazom od Islanda, idu na zlato, a mi smo tu da ih spriječimo u tome i sami svoj put krčimo. Moramo da budemo strpljivi u napadu, smireni, opušteni i da imamo zajedništvo. I do sada smo bili autsajderi, pa smo pobjeđivali, nadam se da ćemo to ponoviti - naglasio je 31-godišnji Cetinjanin.

Božović: Francuzi će protiv nas krenuti 200 na sat

Kada je dobio pozitivan PCR test pred odlazak u Mađarsku, Miloš Božović je mogao da se nada samo povratku na posljednji meč grupne faze, protiv Slovenije. Oporavak se odužio, ali je bek francuskog Ivrija zahvaljujući podvigu saigrača dobio šansu da zaigra na 15. Evropskom prvenstvu. Debitovao je protiv Holandije, dao tri gola iz tri šuta, ali nije mogao da spriječi poraz od rastrčanih “lala” (34:30).

- Utakmica sa Holandijom je otišla u arhivu u subotu u 23.59. Svanuo je novi dan, moramo da učimo od Skandinavaca i još nekih selekcija kako neke stvari da se ne primaju srcu, nego da se ide na sljedeći zadatak - istakao je 27-godišnji Budvanin.

Sljedeći rival je Francuska, koja ima dosta problema. Eventualna senzacija bi “lavovima” otvorila vrata polufinala, kroz koja bi mogli da prođu trijumfom u posljednjem kolu nad Islandom.

- Možda smiješno zvuči, ali Francuska nam više leži od Holanđana. Fizički su krupniji, ne trče toliko brzo. Fizički smo u nivou sa njima, nisu kao Holanđani, koji su brzi i niski. Francuska je protiv Islanda izgledala malo konfuzno, pogubljeno, a možda je to malo loše za nas, jer će sada stisnuti redove i krenuti 200 na sat. To je ekipa sa šampionskim pedigreom, ljudi imaju toliko zlata osvojenih posljednjih 15 godina. Znaju kako se izlazi iz tih situacija - naglasio je Božović.

Port: Ili ćemo dići glavu iznad vode ili potonuti

Francuska je na prethodnom Evropskom prvenstvu takmičenje završila već u prvoj fazi porazima od Portugala i Norveške, ali je potom stigla do polufinala Svjetskog prvenstva u Egiptu i zlata na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Sada je, međutim, u teškoj situaciji - večeras mora da pobijedi Crnu Goru i onda, u slučaju da Island dobije preostala dva meča protiv Hrvatske i “lavova”, na zatvaranju grupe 1 porazi Dansku minimum šest razlike.

- Oslabljeni smo neigranjem dva ključna srednja beka. Pokušali smo sve, ali nije dobro išlo. U prvoj fazi nas je izvlačila odbrana, a u napadu je nemoguće da pronađemo tečnu igru. Sada se postavlja pitanje: kako ćemo reagovati na ovo? Da li ćemo podići glavu ili ćemo potonuti? Moramo da ostanemo ujedinjeni - rekao je Valentan Port nakon poraza od Islanda (29:21).

Desni bek Barselone Dika Mem se nada da će se njegov tim boriti za medalje.

- Put do polufinala biće komplikovan, ali znamo šta moramo da uradimo - da dobijemo dvije posljednje utakmice. Još držimo sudbinu u svojim rukama, ali više nemamo džokera kao kada smo stigli u glavnu rundu. Sada više nemamo pravo na grešku.

Bonus video: