San trajao 20 minuta, a onda se ukazao gigant

Crna Gora u 3. kolu glavne faze EHF Eura izgubila od olimpijskog šampiona Francuske 36:27 i ostala bez šanse za polufinale. „Lavove” u srijedu čeka duel sa Islandom, pobjedom bi mogli da izbore meč za 5. mjesto na šampionatu

12472 pregleda 47 reakcija 26 komentar(a)
Miloš Božović i Stevan Vujović pozdravljaju navijače nakon utakmice, Foto: Reuters
Miloš Božović i Stevan Vujović pozdravljaju navijače nakon utakmice, Foto: Reuters

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

San o rušenju olimpijskog prvaka i direktnom obračunu sa Islandom za nestvarni plasman u polufinale 15. Evropskog prvenstva trajao je 20-ak minuta. Rukometaši Crne Gore su se hrabro borili sa Francuskom, uz nekoliko propuštenih šansi imali sjajan rezultat (11:11 u 21. minutu), ali im je tada naprasno nestalo ideje, svježine i koncentracije, pa je poraz bio neminovan (36:27).

Nije, ipak, još kraj. Pred „lavovima“ je u srijedu (15.30) duel sa Islandom, u kojem bi pobjeda mogla da im donese 3. mjesto u grupi 1 i produžetak boravka u Budimpešti još dva dana.

I ne samo to - ako Švedska sjutra savlada Norvešku i uđe u polufinale, taj meč u petak bio bi za 5. poziciju na šampionatu, ali i direktan plasman na Svjetsko prvenstvo u Švedskoj i Poljskoj.

Doduše, kada se vidi kako su umorni i iscijeđeni momci koji su oduševili naciju izdanjima u Mađarskoj, teško je povjerovati da mogu da naprave takav podvig...

Tim Zorana Roganovića se držao u 1. poluvremenu, dva puta i vodio (4:3 i 5:4), ali nakon drugog preimućstva ponovio boljku sa prethodnih utakmica - napad sa igračem više.

Dok je van terena bio Nikola Turna, „lavovi“ su propustili čak tri šanse da postignu gol, a nakon dvije greške rivala, iz kontri su pogodili Dika Mem i Janis Len za 7:5.

„Eksperti“ su u 13. minutu poveli 9:6, a da stvar bude još gora, direktan crveni karton je dobio Vasko Ševaljević, jer je po licu nehotice udario Nikolu Karabatića.

Ubrzo su i Francuzi ostali bez prvog golmana - Vensan Žerar je u želji da spriječi kontru zakačio Miloša Vujovića, pa su švedske sudije Mirza Kurtagić i Matijas Vetervik opet gledale snimak i ponovo odlučile da pošalju igrača na tribine.

Lijevo krilo Crne Gore je iskoristilo sedmerac, a onda u dvije kontre dalo jedan gol za izjednačenje - 11:11 u 21. minutu.

Francuzi su se mučili, skoro osam minuta nisu zatresli mrežu veoma raspoloženog Nebojše Simića, ali su uslijedili i veliki problemi u napadu Roganovićevih izabranika.

Selektor je to pokušao da prekine tajm-autom i odlukom da igra sa oba desna beka (Stefanom Čavorom i Brankom Vujovićem), kao i dva pivota (Nemanjom Grbovićem i Vukom Lazovićem).

Nije pomoglo, a situacija se dodatno zakomplikovala jer je 23-godišnji Nikšićanin, koji je naš najbolji igrač na ovom prvenstvu, poslije prvog napada nakon 10-ak minuta ostao pored terena da ga masira fizioterapeut Andrija Damjanović.

Francuzi su iskoristili „prazan hod“ suparnika i sa dva pogotka Melvina Ričardsona, te po jednim Ajmerika Mina i Valentana Porta u posljednjem minutu 1. poluvremena stigli do rekordnih plus četiri (15:11).

Miloš Vujović je iz sedmerca, svojim ukupno petim golom, prekinuo post, ali je na tri sekunde do sirene Karabatić vratio četiri razlike.

Kako je Božo Anđelić prije meča otpao zbog povrede skočnog zgloba, a Ševaljević bio na tribinama od rane faze utakmice, Roganović je morao da smišlja nova rješenja.

Uz Radojicu Čepića, koji je još jednom dokazao da izrasta u velikog igrača, morali su da povuku Čavor, Miloš Božović i iznureni Branko Vujović, a šansu sa klupe je dobio i Vasilije Kaluđerović.

Nažalost, razlika u fizičkoj spremi i kvalitetu je bila sve očiglednija, pa je Francuska već u 46. minutu, golom Tea Monara, došla do dvocifrene prednosti (29:19).

I selektor je sredinom nastavka shvatio da je sve izgubljeno, pa je povukao Miloša Vujovića i Simića, šansu dao Filipu Vujoviću i Nikoli Matoviću, a posljednjeg ubacio Stevana Vujovića...

Sad je pred „lavovima“ dan odmora, a onda ih čeka duel sa Islandom, koji je danas u neobičnom meču poražen od Hrvatske 23:22.

Da bi bili treći u grupi i borili se za 5. mjesto na šampionatu, moraju da u prvom meču u srijedu savladaju „ribare“ i da onda čekaju da Holanđani ne slave protiv Hrvatske. Sve bi, ipak, moglo da bude riješeno i prije tog meča, ali je neophodno da se Island savlada sa sedam golova razlike.

CRNA GORA - FRANCUSKA 27:36 (12:16)

Budimpešta - „MVM dom“. Gledalaca: 4.582. Sudije: Kurtagić i Vetervik (Švedska). Sedmerci: Crna Gora 5 (3), Francuska (). Isključenja: Crna Gora 4, Francuska 6 minuta. Crveni karton: Ševaljević (Crna Gora) u 13, Žerar (Francuska) u 18. minutu.

Crna Gora: Matović (tri odbrane), SIMIĆ (12 odbrana), F. Vujović 1, Čavor 1, LAZOVIĆ 1, ČEPIĆ 3, B. VUJOVIĆ 5, M. VUJOVIĆ 7 (3), Kaluđerović 1, Simović 2, S. Vujović, ŠEVALJEVIĆ, Božović 1, LASICA 5, Vujačić, Grbović.

Francuska: ŽERAR (tri odbrane), Pardan (osam odbrana i dva sedmerca), LEN 4, Min 4, LAGARD, Ričardson 3, MEM 7, TURNA 4, KARABATIĆ 4, Grebij 2, Fabregas 1, DESKA, Port 2, Kunku 4, Monar 1, Konan.

Bonus video: