Roganović: Izvući ćemo posljednji atom snage, utakmica sa Islandom veoma važna za sve nas

Zoran Roganović crnogorskim novinarima odgovarao i na pitanja zašto je Nemanja Grbović imao malu minutažu protiv Francuske, kao i zbog čega je Stevan Vujović u igru ušao tek u 51. minutu

6466 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Sanjala je Crna Gora, sanjali su rukometaši, ali ih je Francuska probudila i pokazala da je java, ipak, drugačija.

„Lavovi” su u 1. poluvremenu bili ravnopravan takmac olimpijskom šampionu, propustili i nekoliko prilika da naprave pristojnu zalihu, a onda u nastavku ostali bez ideja u napadu, jer je odbrana „eskperata” bila neprelazna.

„Francuska je u ovom trenutku bolja i to bi trebalo reći. Sigurno je da smo propustili neke šanse u 1. poluvremenu, mogli smo da ga završimo i sa vođstvom, a to nas je skupo koštalo. Nametnuli su svoj ritam, počeli da melju, jer su fizički dominantniji. Izvući ćemo pouke, jer nas čeka još posla do kraja prvenstva”, rekao je Zoran Roganović.

Igrači su nakon utakmice sa Francuskom priznali da ih noge više ne slušaju, da su iscijeđeni. Ali, protiv Islanda to neće biti alibi, jer je ulog ogroman - meč za 5. mjesto.

„Umor naravno stiže. Sve što smo radili od ljetos je palo u vodu zbog kovida, prehlada... To svako mora da razumije. Nisam ni htio da pričam o tome, gledam da zaštitim ekipu, ali su se oni otvorili. Sigurno je da ćemo izvući posljednji atom snage, jer je utakmica sa Islandom veoma važna za sve nas”.

Crna Gora je već ostvarila ogroman uspjeh sa tri pobjede u Mađarskoj.

„Ovo je sljedeća stepenica o kojoj smo pričali, a mi iz stručnog štaba obećali poslije prošlog Eura, da ova ekipa ima potencijal da ide naprijed. Nadmašili smo čak neke planove, a siguran sam da ćemo dati sve od sebe i sjutra da napravimo još više. Pored toliko problema i faktora koji su uticali na sve, daćemo maksimum i protiv Islanda, pa šta bude”, poručio je selektor.

Islanđani su u subotu šokirali Francusku, slavili 29:21, a onda izgubili od Hrvatske u meču punom preokreta (23:22). I oni imaju puno odsutnih igrača, što se osjetilo protiv „kauboja”.

„Korona je poremetila dosta ekipa, osciliraju kako se desi neki slučaj. Sve najbolje ekipe poslije značajnog meča ili pobjede padnu, što je normalno. To se desilo nama poslije Hrvatske, možda smo se ispraznili do kraja. Ali, svi momci su stegli zube, možda se i mi poslije dva vezana poraza izdignemo i pokažemo da možemo da igramo protiv Islanda”

Kakva je situacija sa Božom Anđelićem i zašto je Nemanja Grbović imao onako malu minutažu protiv Francuske?

„Božu je natekao zglob, neću da dovodim nijednog igrača u situaciju da dođe do teže povrede ili da žrtvujem njihove karijere, jer se vraćaju u klubove, od toga žive. Vidjećemo da li će moći da igra protiv Islanda, nadam se da će moći da pomogne, jer je vodio igru reprezentacije do meča sa Francuskom. Što se Grbovića tiče, igrali smo zonu 6:0, u kojoj su nam bila potrebna dva čvrsta, stamena igrača u sredini i trče i u odbranu i u napad”.

U odsustvu Anđelića i nakon crvenog kartona Vasku Ševaljeviću, malo je iznenadilo što je Stevan Vujović dobio šansu tek u 51. minutu, kada je sve bilo riješeno. Šta je razlog za to?

„Stevan je maltene došao najspremniji na pripreme, kao i Stefan Čavor, koji je maestralno odigrao decembar u Njemačkoj, ali poslije korone i sedam dana u izolaciji sami kažu da ne mogu da igraju duže od tri ili pet minuta u kontinuitetu. Vidi se to po grimasama. To su vrhunski igrači, ali evo i Luka Cindrić kaže da ne može da diše poslije korone. Ljudi ne znaju koja su ovo opterećenja i koliko je to zahtjevno za organizam”, zaključio je Roganović.

Bonus video: