Nestao žar, nema ni rezultata - bezidejna Crna Gora nemoćna protiv Islanda

Tim Zorana Roganovića nije bio ni blijeda sjenka ekipe koja oduševila u tri ex-YU obračuna i u duelu sa oslabljenim „ribarima”, protiv kojih im je bila potrebna pobjeda za meč za 5. mjesto, poraženi čak 34:24

46189 pregleda 112 reakcija 75 komentar(a)
Detalj sa meča, Foto: Reuters
Detalj sa meča, Foto: Reuters

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Gdje je nestala ekipa koja je oduševila naciju protiv Sjeverne Makedonije, Slovenije i Hrvatske i igrala najljepši rukomet otkada je Crna Gora obnovila nezavisnost? Sporo, bezidejno, bez ikakvog žara djelovali su izabranici Zorana Roganovića, kao da im se ne igra, zato su i doživjeli veoma težak poraz protiv Islanda (34:24) na zatvaranju glavne faze 15. Evropskog prvenstva.

Umjesto da iskoriste ogromne probleme „ribara” i izbore meč za 5. mjesto sa Norveškom, samim tim se bore i za direktan plasman na Svjetsko prvenstvo, „lavovi” će šampionat u Mađarskoj i Slovačkoj završiti na 9. ili 11. poziciji. To im jeste najveći uspjeh na velikim takkmičenjima, ali je šteta što je utisak pokvaren na posljednje tri utakmice.

Roganovićev tim nije bio ni blijeda sjenka selekcije koja je u duelima sa ex-YU selekcijama igrala raznovrsno i maštovito, bila bezobrazna, hrabra i odlučna u najvažnijim trenucima. Kao da je neko jednostavno ugasio svjetlo... Čelnike Rukometnog saveza Crne Gore sada ne smije da uspava sjajan plasman, jer je već na ljeto baraž za planetarni šampionat. Sa igrom i odnosom sa posljednjih nekoliko mečeva, Crnoj Gori će biti jako teško da prekine decenijski post i drugi put u istoriji zaigra na svjetskim prvenstvima.

Selektor je iznenadio sve izborom startne postave - umjesto standardnog desnog beka Branka Vujovića na terenu je bio Stefan Čavor, a uz Radojicu Čepiću u bekovskom triju je bio Stevan Vujović, iako je dva dana ranije protiv Francuske dobio šansu u finišu, kad je sve bilo riješeno, sa obrazloženjem da nije mogao da igra od posljedica korone. Ni to nije bilo sve - na poziciji pivota je bio Nebojša Simović, koji je uglavnom zadužen samo za igru u odbrani.

Guđmundur Guđmundson je na raspolaganju imao trojicu od 10 igrača iz karantina - kapitena Arona Palmarsona, Bjarki Mara Elisona i Elvara Jonsona. Sva trojica su počela meč, Palmarson je i dao prva dva gola, ali je onda sa „dušom u nosu” završio u svlačionici.

To nije pomoglo Crnoj Gori, koja nije iskoristila prvih šest napada (po dvije odbrane Viktora Halgrimsona, promašaja i izgubljene lopte), ali je Nebojša Simić sa dva zaustavljena šuta čuvao 0:2. Ispostavilo se, međutim, da su to bili jedini šutevi koje je zaustavio u 1. poluvremenu.

Čepić je prekinuo muke u napadu pogotkom nakon šest minuta i 40 sekundi za 1:3, ali je ubrzo bilo 1:6, nakon što su „lavovi“ uprskali još tri napada, posljednji sa igračem više, čime su otvorili kontru Elisonu.

Roganović je uzeo tajm-aut, nakratko je Miloš Vujović prekinuo napadačke muke, ali se „s kilometra“ vidjelo da nešto ne štima. Island je sa četiri vezana gola kaznio indolentnost rivala na obje strane terena, Halgrimson rutinski kupio sve što bi prošlo, pa je tim iz Atlatnika već u 21. minutu vodio 12:4.

Crna Gora se nakratko trgla, sa nekoliko golova iz kontri prišla na 7:12, ali to je bilo sve. Ko god je ušao sa klupe suparnika, tresao je mrežu Simića kao da ga nema između stativa i nikoga ispred njega, pa je u 29. minutu sve bilo riješeno, jer su „ribari“ stigli do dvocifrene prednosti (17:7).

U nastavku je Miloš Vujović pokušavao da ublaži ogromnu razliku, dao pet brzih golova i smanjivao na sedam razlike (10:17 i 13:20), ali je bilo uzaludno, jer nije imao adekvatnu pomoć. Od tih 13 golova, devet je dao on, a po dva Čepić i Božo Anđelić. Ostali su imali šut 11-0!

Lijevo krilo Fuhse Berlina je pokazalo da je svjetska klasa i 11. pogotkom, 7. u nastavku, smanjilo na 16:21 na malo više od 18 minuta do kraja. Guđmundson je uzeo tajm-aut, a Oman Ingi Magnuson prošetao kroz odbranu „lavova”, lako realizovao šut i izazvao ljutitu reakciju Simića, koji je dobio isključenje. Island je ubrzo pobjegao na sedam razlike (23:16) i riješio sve dileme...

CRNA GORA - ISLAND 24:34 (8:17)

Budimpešta - „MVM dom”. Gledalaca: 2.500. Sudije: Marin i Garsija Seradilja (Španija). Sedmerci: Crna Gora 1 (1), Island 5 (5). Isključenja: Crna Gora 8, Island 4 minuta.

Crna Gora: Matović (jedna odbrana), SIMIĆ (pet odbrana), F. Vujović, ČAVOR, Lazović, ČEPIĆ 2, B. Vujović, M. VUJOVIĆ 11 (1), SIMOVIĆ, S. VUJOVIĆ, Ševaljević 2, Božović, LASICA 2, Vujačić, ANĐELIĆ 6, Grbović 1.

Island: HALGRIMSON (10 odbrana), Bjergvinson (tri odbrane), PALMARSON 2, V, Kristjanson, ELISON 8, E. JONSON 2, GISLASON 2, O. MAGNUSON 11 (5), GUĐJONSON 1, K. Kristjanson 1, Einarson 1, Torkelson, Asgeirson 3, M. Magnuson, Aronson 1, T. Jonson 2.

Bonus video: