Uzdigli smo se kad je bilo najteže, budite ponosni na nas

Miloš Vujović, koji je u konkurenciji za najbolji tim 15. Evropskog prvenstva, zadovoljan onim što su rukometaši Crne Gore uradili u Mađarskoj

19365 pregleda 37 reakcija 37 komentar(a)
Dokazao da je svjetska klasa: Miloš Vujović, Foto: Reuters
Dokazao da je svjetska klasa: Miloš Vujović, Foto: Reuters

Prije dvije godine, iz 17. pokušaja, rukometaši Crne Gore su konačno upisali pobjedu na evropskim prvenstvima. Sada su otišli znatno dalje - na EHF Euru u Mađarskoj i Slovačkoj su dobili tri ex-YU derbija sa Sjevernom Makedonijom, Slovenijom i Hrvatskom i došli u situaciju da sanjaju polufinale.

Ali, kako je prvenstvo odmicalo, kao da su tonuli. Do 20. minuta su bili ravnopravni olimpijskom šampionu Francuskoj, mogli i da vode, ali onda kao da je neko ugasio svjetlo. Posljednjih 100 minuta je za zaborav, jer su “lavovi” dozvolili “ekspertima” da ih “slome” i slave 36:27, a onda protiv Islanda, u duelu koji je mogao da im donese meč za 5. mjesto i direktan plasman na Svjetsko prvenstvo, praktično su se predali i prije nego što je počeo...

- U grču smo počeli utakmicu. Znali smo koliko je važna za nas, ali nas je stigao umor. Nisam osjetio onu energiju koju smo imali protiv Slovenije, Makedonije i Hrvatske. Jednostavno, ovo je sve za nas novo, proći grupu i igrati svaki drugi dan je bilo puno za nas u ovom trenutku. Pokušali smo da pravimo rotacije, ali nemamo baš puno kvalitetnih igrača kao velike reprezentacije - priznaje Miloš Vujović.

Lijevo krilo Fuhse Berlina je oduševilo protiv Islanda, dalo 11 golova, ali ne ističe sebe u prvi plan.

- Dali smo maksimum i stvarno bi Crna Gora trebalo da bude ponosna na nas. Izgubili smo posljednje tri utakmice i malo je drugačiji osjećaj nego kada smo slavili, ali ne smijemo da zaboravimo šta smo postigli. Mala Crna Gora je pobijedila tri velike sile, što je stvarno veliki uspjeh. Samo bi ovako trebalo da nastavimo.

Dok je imala smanjenu rotaciju, Crna Gora je igrala sjajno. U bekovskoj liniji su blistali Branko Vujović, Radojica Čepić i Božo Anđelić, odlično je pomagao i kapiten Vasko Ševaljević, a u drugoj fazi su se, nakon preležane korone, priključili Stefan Čavor, Miloš Božović i Stevan Vujović. Umjesto da to bude veliki plus, bilo je suprotno - promijenila se hijerarhija, a trojica koji su danima bili bez ikakvih fizičkih aktivnosti nisu bili ni sjenka igrača kakvih su.

- Ne samo da je nas to poremetilo, već i sve ostale selekcije. Puno ekipa je mijenjalo sastav pred samu utakmicu, što je i nama stvaralo probleme. Pripremali smo se za jedan sastav, a onda se sve to promijeni i nemamo puno vremena da se prilagodimo. Što se nas tiče, imali smo puno problema od samog početka, samo jedan zajednički trening, ali onda su jedan po jedan počeli da otpadaju.

Vujović priznaje da je teška situacija sa koronavirusom u pripremnom periodu poremetila tim.

- Pokušali smo to da kontrolišemo i radili treninge po grupama. Na kraju smo izgubili i selektora, možda smo se bili malo i “pogubili”, ali je Draško Mrvaljević uradio dobar posao. Nakon svih tih gubitaka, pojavio se naš karakter, uzdigli smo se kada je bilo najteže. Pokazali da ova ekipa, šta god da joj se dešava, mora da nađe izlaz i pobjeđuje. Srećni smo, zadovoljni smo, nadam se da je i Crna Gora.

Ekipi nije bilo lako ni da se prilagodi na dva različita stila vođenja ekipe, jer je na prve dvije utakmice na klupi bio Mrvaljević, prije nego što se vratio Zoran Roganović.

- Moralo je tako da bude. Obojica su dali sve za ovu reprezentaciju, pokušali su da nađu najbolji put kako bi Crna Gora što bolje izgledala. Jednostavno, tražili su najbolje rješenje i sve je na kraju dobro ispalo. Srećni smo i ponosni - naglasio je Vujović.

Otkrovenje šampionata je 19-godišnji Čepić, koji je pokazao da će u narednom periodu biti lider reprezentacije, a 10 godina stariji Anđelić je igrao kako se od njega odavno očekivalo, možda čak i bolje.

- Moram da pohvalim mlade igrače, pokazali su da možemo da se oslonimo na njih u svakom momentu, mislim da ne bi trebalo da brinemo za budućnost reprezentacije. Anđelić je odradio vrhunski posao, odavno ga nisam vidio tako raspoloženog i spremnog. Bilo je nešto što mu se ranije nije dopadalo, ali su se stvari promijenile i počeo je odlično da igra. Dobili smo odličnog srednjeg beka.

U Budimpešti se danas igraju polufinala i meč za 5. mjesto, a “lavove” mnogo više zanima događaj zakazan za sjutra u 13.30 časova u glavnom gradu Mađarske - žrijeb za baraž za Svjetsko prvenstvo.

- Nadam se da ćemo imati sreće i dobiti protivnika koji nam je ravan. Zaista bi bilo bitno da nastupimo na šampionatu svijeta, da imamo kontinuitet nastupa na velikim takmičenjima. Ova mlada ekipa to zaslužuje i imamo stvarno šta da pokažemo - zaključio je Vujović.

Simić i Miloš Vujović u konkurenciji za idealni tim

Da je Crna Gora ostavila sjajan utisak na 15. Evropskom prvenstvu, govori i izbor EHF-a, koji je uvrstio dva “lava” u konkurenciju za najbolji tim šampionata.

Miloš Vujović je kandidat za najbolje lijevo krilo prvenstva, a rivali su mu Sebastijan Bartold (Norveška), Bjarki Mar Elison (Island), Anhel Fernandes (Španija), Emil Jakobsen (Danska) i Hampus Vane (Švedska).

Nebojši Simiću u izboru za najboljeg golmana konkurenti su Vensan Žerar (Francuska), Viktor Halgrímson (Island), Viktor Kirejev (Rusija), Kevin Meler (Danska) i Gonsalo Peres de Vargas (Španija).

Bonus video: