Španci jure zlatni het-trik, Šveđani čuvaju nasljeđe

U finalu 15. Evropskog prvenstva za rukometaše, Španija će tražiti treće uzastopno zlato, što je do sada uspjela samo Švedska od 1998. do 2002. godine

4772 pregleda 0 komentar(a)
Biće vatreno u Budimpešti: Džim Gotfridson i Horhe Makeda na utakmici prve faze u Bratislavi, Foto: Reuters
Biće vatreno u Budimpešti: Džim Gotfridson i Horhe Makeda na utakmici prve faze u Bratislavi, Foto: Reuters

Na prelazu između dva milenijuma, Švedska je bila najveća rukometna sila. Čuveni “Bengan bojsi”, nazvani po slavnom selektoru Bengtu Johansonu, tri puta zaredom su bili šampioni Evrope - 1998, 2000. i 2002. godine.

Podvig zvanično najboljeg igrača svih vremena, Magnusa Vislandera, Štefana Levgrena, Štafana Olsona, Ljubomira Vranješa, Petera Gencela i ostalih večeras (18 časova) u Budimpešti bi mogla da ponovi Španija, a na putu ka zlatnom het-triku stajaće joj upravo Švedska. Selekcija “tri krune” je iz prikrajka izborila drugo veliko finale u 12 mjeseci, a tražiće prvi pehar nakon dvije sušne decenije.

Od 2002. je igrala tri finala i izgubila ih - 2012. od Francuske na Olimpijskim igrama u Londonu (22:21), 2018. na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj baš od Španije (29:23) i lani od Danske na planetarnom šampionatu u Egiptu (26:24).

”Ispanosi” su blagi favoriti po bukmejkerima, a naruku im ide i činjenica da su posljednji put od “vikinga” na velikim takmičenjima izgubili prije 13 godina i 11 dana, u grupnoj fazi SP u Hrvatskoj (34:30). Od tada su upisali pet pobjeda, uključujući onu u četvrtfinalu Olimpijskih igara u Tokiju (34:33) i u grupnoj fazi na ovom EP (32:28).

Aduti oba tima biće golmani. Andreas Palička je devet sekundi prije kraja odbranio zicer Ludoviku Fabregasu za pobjedu nad Francuskom u polufinalu (34:33), a Đordi Ribera na raspolaganju ima fenomenalan tandem Gonsalo Peres de Vargas - Rodrigo Korales.

- Na svakoj utakmici vidite da male, male stvari odlučuju pobjednika. To je rukomet, zato je ovo nevjerovatan sport. Vidjećemo šta će se desiti u finalu - rekao je 35-godišnji Palička.

Nakon bronze u Tokiju, karijeru je završio legendarni kapiten Španije Raul Entrerios, od reprezentacije su se oprostili sjajni pivot Đulen Aginagalde i fenomenalni defanzivac Viras Moros, a zbog povreda su pred ovaj šampionat otpala sjajna braća Aleks i Danijel Dujšebajev. Igre nisu obećavale, ali je Ribera pokazao da je jedan od najboljih trenera današnjice i nadmudrio favorizovane Dance u polufinalu.

- Niko nije vjerovao da možemo da stignemo do završnog vikenda sa ovim novim timom, a sada smo u finalu. Ovo je divna priča, ali ostala nam je još jedna utakmica i možemo da ispišemo istoriju - poručio je Korales.

U meču za 3. mjesto, od 15.30 časova sastaju se olimpijski šampion Francuska i svjetski prvak Danska.

Bonus video: