Vratiću se opet u Budućnost

„Neobično mi je što odlazim, jer baš volim Budućnost i lijepo se osjećam ovdje. Srećna sam u Podgorici, ali je to dio sporta i nadam se da ću se vratiti, da će Budućnost ponovo biti među osam u Evropi i da ćemo zajedno ostvariti snove”, rekla je Pletikosićeva, koja se vraća u Krim

6413 pregleda 31 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Dejan Starčević/ŽRK Budućnost
Foto: Dejan Starčević/ŽRK Budućnost

S dvije uzastopne pobjede, rukometašice Budućnost Bemaxa okončale su neslavnu odiseju u Ligi šampiona.

Rezultatski, prošle su najgore od sezone 2006/2007, kada su doživjele svih šest poraza, ali kada se malo realnije pogleda kroz šta je sve prošao najveći crnogorski klub, šest bodova na 14 utakmica uopšte nije loš skor.

Promjena vlasti i kriza izazvana koronavirusom uticali su da već prošle godine počne egzodus.

Jovanka Radičević, Majda Mehmedović, Milena Raičević i Marina Rajčić dogovorile su odlazak u turski Kastamonu, Barbara Arenhart, Alison Pino i Andrea Lekić potpisale za Krim, Anastasija Marsenić za Molde, a pred sami početak ove sezone je Itana Grbić prešla u Ferencvaroš.

Tu nije bio kraj mukama - Katarina Džaferović je na pripremama pokidala prednji ukršteni ligament, usred sezone je zbog povrede lakta skoro tri mjeseca odsutna bila Valerija Maslova, a Tatjana Brnović je zatražila raskid ugovora nakon Svjetskog prvenstva u Španiji i nije igrala posljednjih šest utakmica. Uzgred, Armel Atingre se oporavila baš za tih šest mečeva u januaru i februaru...

Šansu je dobilo nekoliko debitantkinja, a ubjedljivo najviše iskustva u ekipi imala je 23-godišnja Matea Pletikosić. Naturalizovana crnogorska reprezentativka je vukla ekipu tokom cijele sezone, pa je peta golgeterka Lige šampiona sa 81 pogotkom.

„Ovo je veliko iskustvo za sve nas. Neke mlađe igračice su prvi put dobile šansu u Ligi šampiona, toliko utakmica sa tako kvalitetnim protivnicima ne može ni sa čim da se zamijeni. To je pozitivna stvar, a na nekim duelima smo pokazale da ni najjačima nije lagano da igraju protiv nas”, istakla je djevojka iz Sinja.

Lucidni srednji bek smatra da je Budućnost mogla da se domogne osmine finala da je imala drugačiji raspored.

„Žao mi je samo što smo na početku sezone igrale protiv Podravke i Borusije, bilo bi drugačije da smo se kasnije sastale. Ekipa je bila nova, nismo imale pripremne utakmice. Podizale smo formu i savladale Brest, ali je onda došlo do pauze zbog reprezentacije. Drugi dio sezone smo odigrale dosta bolje, djevojke moraju da izvuku najpozitivnije stvari iz ovoga”.

Oko Pletikosićeve se sve vrtjelo u napadu i vidno je da je napredovala uz savjete Popovićeve i Maje Savić.

„Ova sezona mi je baš dosta značila. Teško je igrati sa mlađim igračima, svima objašnjavati i raditi sve, ali to je veliko iskustvo i vrsta treninga. Žao mi je što sam na početku sezone imala problema sa zglobom, još bi bilo bolje. I na početku drugog dijela sezone sam morala da se prilagođavam, jer smo ostale bez Tanje Brnović, a ja sam dosta igrala sa njom. Nismo se predale, borile smo se i pokazale energiju i karakter”.

Najbolja igračica Budućnosti ove sezone će odigrati još domaće prvenstvo i Kup i drugi put napustiti najveći crnogorski klub. Vraća se u Krim, iz kojeg se vratila ljetos nakon odlaska Grbićeve. Kada je napuštala Ljubljanu zamrznula je status, pa joj je ostala još godina ugovora sa prvakom Evrope iz 2001. i 2003.

„Neobično mi je što odlazim, jer baš volim Budućnost i lijepo se osjećam ovdje. Srećna sam u Podgorici, ali je to dio sporta i nadam se da ću se vratiti, da će Budućnost ponovo biti među osam u Evropi i da ćemo zajedno ostvariti snove. Žao mi je što je to moralo tako da se dogodi, ali valjda se sve dešava sa razlogom”.

A Pletikosićevu, ipak, čeka veliki izazov kao domaću igračicu u „Morači” - grupna faza na Evropskom prvenstvu, koje Crna Gora organizuje zajedno sa Slovenijom i Sjevernom Makedonijom. Ko zna, možda „lavice” treći put stignu do polufinala kontinentalnih šampionata-

„Iskreno, smatram da možemo da doguramo do završnog vikenda. Grupa se igra kod nas, imaćemo jako dobru atmosferu i velika je želja svih djevojaka da se pred našom publikom pokažemo u što boljem izdanju. ‘Ginućemo’, jer je posebno kad igraš kući Evropsko prvenstvo. Ko zna da li će se to ikada više dogoditi”, zaključila je Pletikosićeva.

Ostaje Atingre, stiže Tomova

U moru odlazaka, uprava Budućnost Bemaxa se trudi da formira konkurentnu ekipu za narednu sezonu. Nakon Ivone Pavićević i Nine Bulatović, novi ugovor, i to dvogodišnji, potpisala francuska golmanka Armej Atingre.

Prvo pojačanje je 19-godišnja Bugarka Mari Tomova. U pitanju je lijevi bek italijanske Ferare, koje je svom bivšem klubu predložila Katarina Bulatović.

Legendarna rukometašica je bila ambasadorka EHF-a na Evropskom B prvenstvu za juniorke i „snimila” Tomovu, koja je bila prva golgeterka sa 57 golova na četiri utakmice. Bulatovićeva je jednom već pogodila u procjeni, jer je uticala da je u Podgorici naslijedi Valerija Maslova.

Bonus video: