Najveća šansa za povratak na planetarnu smotru

Rukometaši Crne Gore se okupljaju danas, već sjutra kreću u Grčku, gdje u srijedu igraju prvi meč baraža za Svjetsko prvenstvo u Švedskoj i Poljskoj

7097 pregleda 3 komentar(a)
Prilika koja se ne propušta: Rukometaši Crne Gore, Foto: Stefan Ivanović/rscg
Prilika koja se ne propušta: Rukometaši Crne Gore, Foto: Stefan Ivanović/rscg

Šest puta najbolji crnogorski rukometaši su igrali na evropskim prvenstvima, 2008. i ove godine dogurali među 12 najboljih, ali su samo jednom stigli do šampionata svijeta.

To su uradili u kultnom baražu sa Švedskom 2012. godine, a 16. jun i meč u nezaboravnoj atmosferi u “Morači” upisan je u istoriju crnogorskog rukometa. Poslije 10 godina, taj uspjeh će pokušati da ponove Vasko Ševaljević, Nemanja Grbović, Nebojša Simić, Marko Lasica i Stevan Vujović, koji su tada dali doprinos rušenju kasnijeg olimpijskog vicešampiona.

Akteri tog susreta bili su i Zoran Roganović i Petar Kapisoda, sada selektor, odnosno predsjednik Rukometnog saveza Crne Gore. Zadatak će ovog puta biti znatno lakši nego prije deceniju, jer će rival biti Grčka.

2 puta igrali su Grci na velikim takmičenjima - 2004. su kao domaćini Olimpijskih igara u Atini bili šestoplasirani, a isti rezultat su ponovili i godinu kasnije na Svjetskom prvenstvu u Tunisu. Tada su u meču za 5. poziciju poraženi od Srbije i Crne Gore 37:26, a dres “plavih” iz naše zemlje su nosili Ratko Đurković, Alen Muratović i Goran Đukanović

Heleni su u prvoj rundi baraža iskoristili ogromne probleme u reprezentaciji BiH (odlazak selektora nekoliko dana prije okupljanja, izostanak najiskusnijih igrača...) i sa dvije pobjede izborili megdane sa zvanično 11. ekipom na Starom kontinentu. “Lavovi” će se okupiti danas, prvi trening odraditi u 19 časova, a već sjutra preko Istanbula i Atine krenuti ka Halkidi.

Prvi meč igra se u srijedu od 18.15 časova u dvorani “Tasos Kampuris”, revanš u “Morači” je u nedjelju od 18 sati.

Na spisku za baraž za šampionat u Švedskoj i Poljskoj su golmani Simić i Mile Mijušković, krila Miloš Vujović, Filip Vujović, Lasica i Mirko Radović, pivoti Grbović i Vuk Lazović, te bekovi Ševaljević, Stevan Vujović, Miloš Božović, Radojica Čepić, Božo Anđelić, Vasilije Kaluđerović, Branko Vujović i Stefan Čavor.

Rezerve su golman Filip Borozan, lijevo krilo Aleksandar Bakić, pivoti Nebojša Simović i Miodrag Ćorsović, srednji bek Božidar Simić i desni bek Risto Vujačić.

Bonus video: