"Lavovi" preko Grka žele na Svjetsko prvenstvo: Prvi put u koži favorita

Rukometaši Crne Gore se okupili juče, danas putuju u Halkidu, gdje sjutra (18.15 časova po našem vremenu) sa Grčkom igraju prvi meč baraža za Svjetsko prvenstvo

5859 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Stefan Ivanović/RSCG
Foto: Stefan Ivanović/RSCG

Nikada sem davne 2008, rukometaši Crne Gore u baražima za svjetska prvenstva nisu bili favoriti. Osim te godine, kada su iznenađujuće ispali od Rumunije, “lavovi” su uvijek za rivale imali jače ekipe. Nisu imali šanse protiv Bjelorusije 2014, Rusije 2016. i Hrvatske 2018, a 2020. zbog korone je otkazan dvomeč sa Češkom.

Samo jednom “crveni” su se domogli planetarne smotre, i to tako što su u junu 2012. šokirali Švedsku, koja je dva mjeseca kasnije u Londonu, sa praktično istom ekipom, postala olimpijski vicešampion.

Sada će Crna Gora prvi put biti favorit, i to apsolutni - tim Zorana Roganovića je zahvaljujući 11. mjestu na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj bio nosilac na žrijebu i dobio neočekivanog rivala - Grčku.

Heleni su iskoristili ogromne probleme u redovima selekcije Bosne i Hercegovine, u prvoj rundi baraža slavili oba puta, ali će ovo vjerovatno biti kraj njihovog puta, jer je Crna Gora kvalitetnija.

"Sigurno je da su očekivanja velika, pogotovo nakon ovakvih partija na Evropskom prvenstvu. Moramo da budemo skromni, na zemlji, da poštujemo svakog protivnika. U Grčkoj se puno više ulaže u rukomet nego kod nas, imaju dva kluba u evropskim kupovima, gdje igrači stiču iskustvo i ova dva meča sa BiH su pokazali da su ekipa za respekt", upozorio je Roganović.

Zna se, ipak, kakve su uloge namijenjene rivalima koji će se sudariti sjutra (18.15 časova po našem vremenu) u Halkidi i u nedjelju (18) u “Morači”.

"Favoriti smo poslije duže vremena, pogotovo u baražima za svjetska prvenstva, jer dosta puta nismo imali sreće na žrijebu. Šanse su nam jako velike da uhvatimo kontinuitet učešća na najvećim takmičenjima, nastup na Svjetskom prvenstvu bi puno značio ovoj ekipi", naglasio je selektor.

Recept za Grke je staložena igra pred svojim golom.

"Odbrana će biti ključna. Iako smo na Evropskom prvenstvu igrali jako dobar napad, protiv ekipa kao što je Grčka bi trebalo puno više da se fokusiramo na odbranu i tranziciju.

Roganović priznaje da nije očekivao Grčku za rivala i da je sve već bilo pripremljeno za duele sa komšijama.

"Iskreno, mi iz stručnog štaba smo se već bili pripremili za BiH, analizirali sve njene utakmice sa Evropskog prvenstva. Ali, znajuću u kakvom je stanju bila BiH u tom trenutku, nije iznenađenje što su Grci prošli. Ostavili su jako dobar utisak, bore se grčevito, pogotovo pred svojim navijačima, a i bez respekta su odigrali u Tuzli. Moramo da poštujemo tu ekipu, može da nam zada puno problema ako ne budemo pravi", poručio je Roganović.

Sadašnji selektor i Stevan Vujović su 16. januara 2010. u italijanskom Alkamu poraženi 29:26, čime su ostali bez šanse za baraž za SP 2011. u Švedskoj.

"Tadašnja Grčka je bila sastavljena od mnogo igrača iz Bundeslige, to su sad legende njihovog rukometa. Mi smo bili u prelaznoj fazi, izgubili smo, ali je sada prilika da dokažemo da smo bolji", rekao je Vujović.

Heleni su u prvoj rundi baraža dva puta porazili Bosnu i Hercegovinu - 24:17 u Halkidi i 28:26 u tuzlanskom “Mejdanu”.

"Nikako ne smijemo da ih potcijenimo. Bosnu su dva puta zasluženo savladali, prikazali kolektivnu igru, pokazali da su posljednjih godina puno radili. Ozbiljna su ekipa, potpuno su promijenili način igre. Čuvaju loptu, biće teško, ali se nadam da ćemo pobijediti i proći na Svjetsko prvenstvo", zaključio je jedan od četvorice Vujovića u nacionalnom timu.

Bonus video: