"Lavovi" u Grčkoj: Strpljivo do pobjede

Rukometaši Crne Gore danas (18.15 po našem vremenu) gostuju Grčkoj u prvom meču baraža za Svjetsko prvenstvo

4544 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kada su prije četiri godine gostovali Hrvatskoj u prvom meču baraža za Svjetsko prvenstvo, kvota o tome kolike su šanse rukometaša Crne Gore je govorila sve - bila je čak 20.

Dvije godine ranije, na gostovanju Rusiji je bila 10, 2014. u Bjelorusiji 4,75, 2012. u Švedskoj 6,50... Bukmejkerskim brojkama rečeno - “lavovi” nisu imali gotovo nikakve šanse da pobijede.

Ali, vremena su se promijenila. Tim Zorana Roganovića je napredovao, na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj sa tri pobjede došao je do najboljeg plasmana na velikim takmičenjima - 11. mjesta, pa je iz 1. šešira čekao rivala za bitku za Svjetsko prvenstvo u Poljskoj i Švedskoj. Iznenađujuće, to će biti Grčka, koja je u prvoj fazi baraža iskoristila probleme BiH i dobila oba meča, ali protiv “lavova” je autsajder. O tome dovoljno svjedoče i kvote na večerašnji meč u Halkidi (18.15 časova), jer pobjeda Crne Gore vrijedi svega 1,55. Roganovićevi izabranici žele da već na prvoj utakmici pokažu zašto je tako...

- Poslije dobrog Evropskog prvenstva visoko smo podiglu ljestvicu i ako smo prava ekipa, a mislim da jesmo, moramo da održimo taj nivo igre. Vjerujem u ovu ekipu. Grčka je veoma dobra selekcija, po onome što smo vidjeli na dva meča sa Bosnom i Hercegovinom to je odlična ekipa, koja može da parira velikim reprezentacijama - poručio je Branko Vujović.

Desni bek poljskog Kjelcea smatra da je ključ u strpljenju u odbrani.

- Grci su iskoristili greške Bosanaca, koji su igrali nestrpljivo i izlijetali previše u odbrani. Moramo da budemo strpljivi i koncentrisani od prvog do posljednjeg minuta. Ako odigramo kolektivno i onako kao na početku Evropskog prvenstva, mislim da neće biti problema - naglasio je Nikšićanin koji za sedam dana slavi 24. rođendan.

Njegov sugrađanin, Marko Lasica, u bogatoj inostranoj karijeri igrao je i u Grčkoj, jer je u sezoni 2014/2015. nosio dres Anagenisija iz Vironasa.

- Pred nama su dva izuzetno teško meča, iako naša javnost možda misli drugačije, jer nije upoznata sa grčkim rukometom. Siguran sam da će biti neizvjesno, naročito u prvom duelu na njihovom terenu. Igraju veoma discplinovano u napadu i biće teško doći do kontri. Moramo da budemo fokusirani i damo maksimum, kako bismo ostvarili pozitivan rezultat - naglasilo je iskusno desno krilo.

Cilj je da se obezbijedi što bolji rezultat pred revanš u nedjelju i pošalje pozivnica navijačima da ispune “Moraču”.

- Bitno je što igramo revanš kod kuće, u prednosti smo jer će nam navijači sigurno biti vjetar u leđa. Nadam se da možemo da ostvarimo dobar rezultat pred meč u Podgorici. Grci su prošle godine kod kuće izgubili samo dva razlike od Srbije. To nije slučajno, godinama ulažu u rukomet. Biće teško, ali ako pristupimo kako bi trebalo, plasman na Svjetsko prvenstvo ne bi smio da izostane - zaključio je Lasica.

Bonus video: