Tri godine se čekalo da "lavovi" opet lete na krilima publike: Noć koja će se vječno pamtiti

Hram crnogorskog sporta bio je tijesan da primi sve koji su htjeli da dođu i poguraju Vaska Ševaljevića i drugove ka uspjehu koji se čekao 10 godina

35443 pregleda 837 reakcija 26 komentar(a)
Slavlje crnogorskih rukometaša nakon pobjede nad Grčkom, Foto: Luka Zeković
Slavlje crnogorskih rukometaša nakon pobjede nad Grčkom, Foto: Luka Zeković

Tri godine prošlo je od istorijske pobjede nad Danskom, kada se ponovo probudila pomalo zaboravljena ljubav navijača prema rukometašima Crne Gore.

I onda je tu romansu prekinula pandemija koronavirusa, zatvorila vrata dvorana...

Tri godine se čekalo da se veza obnovi, da "lavovi" opet lete na krilima publike, ali je vrijedjelo - u nezaboravnoj, možda i najboljoj atmosferi ikada na mečevima bilo koje crnogorske reprezentacije, tim Zorana Roganovića je pred makar 6.000 navijača u "Morači" savladao Grčku 33:25 i domogao se Svjetskog prvenstva u Švedskoj i Poljskoj.

Hram crnogorskog sporta bio je tijesan da primi sve koji su htjeli da dođu i poguraju Vaska Ševaljevića i drugove ka uspjehu koji se čekao 10 godina.

Crna Gora-Grčka
foto: Luka Zeković

Navijači su bili svuda, stajali na prolazima, u novinarskim ložama, na "balkonu" i uglas pjevali himnu, pjesme, bodrili svoje miljenike... U spektakularnom ambijentu bi pao i jači rival od Helena, koji bi možda i stigli do senzacije da nije bilo sinergije igrača i navijača.

"Lavovi" su odlično počeli meč, poveli 3:0 i imali napad za 4:0, prije nego što je Grčka postigla svoj prvi gol poslije šest minuta i 36 sekundi preko Dimitriosa Cirasa.

Desno krilo Grka je tada počelo seriju i sa pet od prvih šest pogodaka svog tima bilo najzaslužnije što su gosti nekoliko puta prišli na minus jedan.

Crna Gora-Grčka
foto: Luka Zeković

Ipak, Radojica Čepić je bio raspoložen u napadu, Nebojša Simić sjajan između stativa, a nakon serije Nikšićana Filipa i Branka Vujovića, Crna Gora je u 29. minutu prvi put stigla do velikih plus pet (16:11).

Grčka je u nastavku zaigrala znatno brže i već poslije pet minuta natjerala Roganovića da uzme tajm-aut pri rezultatu 18:17.

Tada je već bilo kritično, jer je "lavovima" bilo neophodno bar plus tri, ali je tada selektor povukao pravi potez - u igru je vratio Čepića i prvi put dao šansu Milošu Božoviću, koji je odmah zatresao mrežu.

Crna Gora-Grčka
foto: Luka Zeković

Gosti su još tri puta prilazili na minimalni zaostatak, a onda su se dogodila tri prelomna trenutka - prvo je Simić pri rezultatu 22:20 odbranio Cirasu zicer u kontri, zatim je Branko Vujović dao gol sa igračem manje u pasivnom napadu za 24:20, da bi na njegov pas iz cepelina pogodio Miloš Vujović, povisio na 27:21 u 49. minutu i praktično otklonio sve dileme.

Uporni Grci se nisu predali, sa tri vezana pogotka su na četiri minuta prije kraja prišli na 29:25, ali su "lavovi" nošeni talasom sa tribina pojačali tempo u finišu i stigli do ubjedljive pobjede u noći koja će se, kako selektor to reče, pamtiti do kraja života.

CRNA GORA - GRČKA 33:25 (16:12)

Podgorica - Dvorana "Morača". Gledalaca: 6.000. Sudije: Baumgart i Vild (Njemačka). Sedmerci: Crna Gora 2 (2), Grčka 2 (1). Isključenja: Crna Gora 10, Grčka 8 minuta.

Crna Gora: Mijušković, SIMIĆ (17 odbrana i sedmerac), F. Vujović 2, M. VUJOVIĆ 6 (1), Čavor 1, Lazović 1, Čepić 5, B. VUJOVIĆ 9 (1), RADOVIĆ, Kaluđerović, S. Vujović, ŠEVALJEVIĆ 1, Božović 3, Lasica 1, ANĐELIĆ, GRBOVIĆ 3.

Grčka: BUKOVINAS (devet odbrana), Papadonopulos (pet odbrana), Kostakidis 1, Boskos 2, Lijapis, MILONAS 3, MALIOS 3 (1), Mihalidis 1, PASIJAS 5, PAPAVASILIS, KARABURNIOTIS, Dobris, CIRAS 8, Iliopulos, Papadionisiju 2, Arabacis.

Bonus video: