Barselona nakon sedmeraca odbranila titulu prvaka Evrope

Katalonci slavili 37:35, a možda bi sve bilo drugačije da se Branko Vujović nije povrijedio sredinom 2. poluvremena

8720 pregleda 3 komentar(a)
Slavlje nakon gola Ludovika Fabregasa, Foto: AP Photo/Martin Meissner
Slavlje nakon gola Ludovika Fabregasa, Foto: AP Photo/Martin Meissner

U novembru je Kjelce prekinuo niz bez poraza Barselone u „Palau blaugrani” dug šest i po godina, šest dana kasnije ju je savladao i u Poljskoj, a onda su se Katalonci, na utakmici svih utakmica, osvetili - „blaugrana” je u finalu Lige šampiona nakon boljeg izvođenja sedmeraca slavila 37:35 i stigla do 11. titule prvaka Evrope.

Tim koji vodi Antonio Karlos Ortega je ispisao istoriju još juče, kao prvi šampion u eri fajnl-fora (od 2010. godine) koji je stigao do finala, a sada je odbranio tron, što niko nije uradio od Sijudad Reala 2009. godine.

Na klupi tog španskog tima tada je sjedio Talant Dujšebajev, koji je sada izgubio od Ortege...

Finale je bilo izuzetno uzbudljivo. Barsa je bolje počela, vodila 5:2, ali je Nikšićanin Branko Vujović sa nekoliko sjajnih golova vratio svoj tim u igru.

Nažalost, sredinom 2. poluvremena je povrijedio prst, zbog čega je prije vremena završio meč i ostao na četiri pogotka.

Nakon izuzetno izjednačenih 30-ak minuta, Katalonci su u finišu preokrenuli, dva puta dolazili do minimalne prednosti, da bi na 28:27 Dika Mem očajno šutirao i propustio priliku da sve riješi.

Kjelceu je ostalo 50 sekundi za posljednji napad, a nakon tajm-auta Dujšebajeva odigrana je odlična akcija, koju je tri sekunde prije kraja realizovao Artjom Karaljok i iznudio produžetke.

U dodatnih 2X5 minuta Barsa je dva puta vodila, potom je i Kjelce imao 31:30 i 32:31, da bi 50 sekundi prije kraja Mem izjednačio na 32:32, pa su Poljaci i u svom drugom finalu morali da odlučuju pobjednika na sedmerce.

Te 2016. su savladali Vesprem 39:38, ali su sada izgubili, jer je u heroja izrastao Gonsalo Peres de Vargas, koji je u 3. seriji odbranio udarac Aleksa Dujšebajeva.

Katalonci nisu promašivali, a tačku je stavio Ludovik Fabregas za konačnih 37:35.

Prvi strijelac Lige šampiona Aleiš Gomes je sa devet pogodaka predvodio Barsu, po pet su dali Mem i Timoti N'Gesan, dok su uz Vujovića (bio bez promašaja) po četiri gola dali trenerovi sinovi, Aleks i Danijel, te Karaljok, Vladislav Kuleš i Arkadijuš Morito.

Bonus video: