Selektor crnogorskih rukometaša: Možemo kao Slovenija u košarci

"Slovenija je kao apsolutni autsajder osvojila Evropsko prvenstvo u košarci, nekad je to uradila i Grčka u fudbalu. Tako je to kad ekipa vjeruje u sebe. Neću da kažem da ćemo da jurimo medalju, ali jasno kažem da se nijednom rivalu nećemo predati. Mi ih čekamo", poručio je Đukić
166 pregleda 7 komentar(a)
Dragan Đukić i rukometaši Crne Gore, Foto: Filip Roganović
Dragan Đukić i rukometaši Crne Gore, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 11.10.2017. 11:18h

Prvi put nakon sredine juna, kada su spektakularno srušili Švedsku u Nikšiću, a potom tri dana kasnije u Moskvi uzeli bod još jednom velikanu, Rusiji, i izborili plasman na Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj, okupiće se rukometaši Crne Gore.

„Lavovi“ će 23. oktobra u Podgorici započeti EHF nedjelju, tokom koje će odigrati dva meča sa Češkom 27. i 28. dana ovog mjeseca. Selektor Dragan Đukić je objavio spisak, na kome su tri nova-stara imena - Nebojša Simić, Stevan Vujović i Vuk Lazović.

Simića nije bilo dvije i po godine kod prethodnog selektora Ljubomira Obradovića, ali je u januaru branio za „crvene“ na prvoj Đukićevoj akciji. U martu je, međutim, obavijestio RSCG da više ne želi da igra za Crnu Goru, bio je u Kataru, praktično sve dogovorio, ali je tokom ljeta promijenio odluku i odlučio da opet nastupa za svoju zemlju.

Vujović je još duže pauzirao, jer ga prethodni selektor nije zvao još od juna 2014. i baraža za SP protiv Bjelorusije, baš kao ni Simića. Bek sa Cetinja je zbog toga izazvao skandal 1. novembra prošle godine, kada je prekinuo trening i zahtijevao odgovor zašto ga nema u timu, da bi nekoliko sati nakon toga Obradović podnio ostavku.

Kod Lazovića, pak, nije bilo skandala - iskusni pivot i sin proslavljenog glumca Danila Lazovića nije pozivan od prošlogodišnjeg baraža za SP protiv Rusije, jer su prednost imali drugi igrači.

"Njih trojica zaslužuju poziv, jer želimo da sastav koji se iskristalisao i prošao kvalifikacije učinimo još boljim. Sa Simićem sam sarađivao u januaru i nije bilo nikakvih problema, dok Vujović i Lazović dobro igraju ovdje u Rumuniji. Pratim ih i mislim da mogu da pomognu na Evropskom prvenstvu, naročito u odbrani. Vidjećemo kako će da se uklope u čitavu priču, da li sebe nalaze u ekipi, da li mi smatramo da su pravo rješenje. A sve druge priče, kojih je bilo prije, nisam u mogućnosti da riješim, niti želim da se bavim tim", rekao je Đukić, koji ujedno vodi i rumunsku Odoreu.

Osim Lazovića, od pivotmena je pozvan i Nebojša Simović, koji igra za mađarski Dabaš. Nema prve opcije Nemanje Grbovića zbpg povrede trbušnog mišića.

"Simović je u boljoj formi nego ranije, a ovo je prilika da Lazović i on dobiju veću minutažu, da raščistimo šta od njih da očekujemo. S njima možemo da još pojačamo igru u odbrani, koja nam je bila ključni faktor uspjeha, ali je dobro da imamo još ljudi na broju. Oni su različiti pivotmeni od Nemanje i mislim da će u finalnom odbrojavanju za Evropsko prvenstvo biti mjesta za najmanje jednog od njih dvojice", naglasio je 55-godišnjak iz Aleksandrovca.

Crna Gora na prethodna tri šampionata Starog kontinenta ima 11 poraza i remi u svom prvom meču sa Rusijom (25:25) davne 2008. u norveškom Dramenu.

"Crna Gora je i ranije imala blistave trenutke u kvalifikacijama, ali ih nije ispratila na velikim takmičenjima. Ova generacija je zrela da to promijeni. Na Evropskom prvenstvu ćemo biti u grupi sa ekipama koje su po rejtingu jače od nas, ali smo i kroz pokazali kvalifikacije da to što je na papiru ništa ne znači na terenu. Nismo tražili ulogu autsajdera, drugi su nam je dali, ali ko želi da nas pobijedi, moraće to da uradi na terenu. Želimo da napravimo korak dalje, da stignemo do prve pobjede na velikim takmičenjima i ni pred kim nećemo ustuknuti. To smo pokazali u kvalifikacijama, pokazaćemo i u januaru", rekao je Đukić i najavio da želi da proširi bazu igrača, kako bi „lavovi“ bili redovni učesnici velikih takmičenja.

Selektor Crne Gore je na kraju uporedio svoj tim sa košarkaškom reprezentacijom Slovenije.

"Slovenija je kao apsolutni autsajder osvojila Evropsko prvenstvo u košarci, nekad je to uradila i Grčka u fudbalu. Tako je to kad ekipa vjeruje u sebe. Neću da kažem da ćemo da jurimo medalju, ali jasno kažem da se nijednom rivalu nećemo predati. Mi ih čekamo", poručio je Đukić.

Bonus video: