„Lavovi” sa Španijom, Čileom i Vujovićevim Iranom, u glavnoj fazi pakao

Plasman u glavnu fazu, u koju prolaze po tri ekipe iz svih osam grupa, ne bi smio da dođe u pitanje, a u njemu će rivali tima Zorana Roganovića biti pakleni - domaća Poljska, Francuska i Slovenija

18364 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Rukometaši Crne Gore nisu loše prošli na žrijebu za Svjetsko prvenstvo, koje se od 11. do 29. januara sljedeće godine održava u Švedskoj i Poljskoj.

„Lavovi” će igrati u grupi A, u kojoj će apsolutni favorit biti Španija, ali i dva velika autsajdera - Čile i Iran.

Sa „crvenom furijom”, u čijem su vlasništvu trenutno medalje sa svih velikih takmičenja (evropsko srebro i olimpijske i svjetske bronze), Crna Gora se nikada nije sastajala.

Danac Per Bertelsen pokazuje papir sa natpisom Crna Gora
Danac Per Bertelsen pokazuje papir sa natpisom Crna Gorafoto: Printscreen YouTube

Ni Iran, na čijoj klupi odnedavno sjedi legendarni Veselin Vujović, nikada nije bio suparnik „lavova”, a samo su igrali protiv Čilea i pobijedili ga 35:31 u borbi za plasman od 21. do 24. mjesta na svom jedinom učešću na planetarnim šampionatima, 2013. baš u Španiji.

Plasman u glavnu fazu, u koju prolaze po tri ekipe iz svih osam grupa, ne bi smio da dođe u pitanje, a u njemu će rivali tima Zorana Roganovića biti pakleni - domaća Poljska, Francuska i Slovenija, dok je apsolutni autsajder Saudijska Arabija.

Slovenija je dobila sedam međusobnih mečeva protiv Crne Gore, ali su Roganovićevi izabranici pobijedili u posljednjem (33:32), u direktnom obračunu za plasman u durgu fazu EHF Eura.

Poljska je dobila tri utakmice protiv naše selekcije, koje su bile davno - 2008. na Evropskom prvenstvu (39:23) i u kvalifikacijama za naredni šampionat Starog kontinenta (30:20 i 31:23), dok je Francuska bila bolja dva puta - na januarskom Prvenstvu Evrope (36:27) i na tom SP u Španiji 2013. godine (32:20).

Crna Gora će sve mečeve prve i glavne faze igrati u Krakovu.

Grupa A (Krakov): Španija, Crna Gora, Čile, Iran.

Grupa B (Katovice): Francuska, Poljska, Saudijska Arabija, Slovenija.

Grupa C (Geteborg): Švedska, Brazil, Afrika 2, Urugvaj.

Grupa D (Kristijanstad): Island, Portugal, Mađarska, Južna Koreja.

Grupa E (Katovice): Njemačka, Katar, Srbija, Afrika 5.

Grupa F (Krakov): Norveška, Sjeverna Makedonija, Argentina, Holandija.

Grupa G (Jenčeping): Afrika 1, Hrvatska, Afrika 3, SAD.

Grupa H (Malme): Danska, Belgija, Bahrein, Afrika 4.

Bonus video: