Bojana Popović: Sve djevojke imaju zapažene uloge u klubovima, to je veoma važno

U odnosu na prethodna okupljanja, nova lica su u stručnom štabu - trenera golmanki Novaka Ristovića je zamijenila bivša reprezentativka Mirjana Milenković, kojoj će u radu pomagati čuvarka mreže Budućnost Bemaxa, Armel Atingre

5935 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Stefan Ivanović/RSCG
Foto: Stefan Ivanović/RSCG

Poslije više od pet mjeseci, rukometašice Crne Gore su se konačno okupile.

Tokom EHF sedmice, Bojana Popović će imati jednu od rijetkih prilika da uigrava taktičke zamisli pred Evropsko prvenstvo, na kojem će „lavice” prvu fazu, od 5. do 9. novembra, igrati u Podgorici protiv Španije, Njemačke i Poljske.

Ovih sedam dana će biti zagrijavanje za „prave” pripreme, koje počinju 24. oktobra.

„Milo mi je da imam priliku da okupim ekipu malo više od mjesec prije početka Evropskog prvenstva. Idealno je da kroz ovih sedam dana vidimo ko je gdje. Lige su počele, svaka djevojka dolazi iz svojih klubova u određenoj formi. Radićemo uglavnom u ‘Morači’, možda ćemo odigrati dva meča sa muškarcima, kroz to ćemo vidjeti šta možemo da planiramo za novembar”. istakla je Popovićeva.

Tatjana Brnović se zagrijava pred početak treninga
Tatjana Brnović se zagrijava pred početak treningafoto: Stefan Ivanović/RSCG

U odnosu na Svjetsko prvenstvo u Španiji prošlog decembra, Crna Gora će biti značajno jača, pogotovo u bekovskoj liniji. Proljetos se nakon duge pauze u reprezentaciju vratila Milena Raičević, a sada je tu i nikšićka bombarderka Đurđina Jauković, koja je sa 12 golova u pobjedi Bresta nad Ferencvarošem zaslužila nagradu za MVP-a 3. kola Lige šampiona.

„Svi su vidjeli kroz posljednjih godinu i po, kada nismo bili u punom sastavu, koliko fale igračice iz sredine odbrane. Đina je tu dominantna, ali i napadački kao vrhunski bek-šuter. Glupo je trošiti riječi na njenu važnost, mnogo mi je drago što je u Brestu kroz francusko prvenstvo i Ligu šampiona podigla nivo igre. Osjeća se odlično, povreda nije ostavila nikakve posljedice. Samo je bitno da kroz sljedeće utakmice, koje igraju do Evropskog prvenstva, sve djevojke ostanu zdrave i onda je sve mnogo lakše za rad i neku dalju priču”, poručila je selektorka.

Osim forme Đurđine Jauković, selektorku raduje i forma ostalih igračica.

„Uglavnom sve igraju u svojim klubovima, imaju zapažene uloge, što je veoma važno. Ovih devet djevojaka iz Budućnosti konstantno igraju, nekoliko ih je u Brestu, Jovanka je u Krimu i tamo, naravno, igra, Ema u Bukureštu dobija svoje minute. Marta brani, kao i Marina u Šiofoku, najvažnije je to što sve igraju”.

Selektorka Bojana Popović u razgovoru sa Emom Ramusović
Selektorka Bojana Popović u razgovoru sa Emom Ramusovićfoto: Stefan Ivanović/RSCG

Popovićeva, koja je i šefica stručnog štaba Budućnosti, za ovu akciju nije pozvala igračice „plavih” Nikolinu Vukčević i Katarinu Džaferović, ali će one biti u konkurenciji za EHF Euro. Zbog teških povreda koljena, nema Dijane Mugoše i Anastasije Babović, a Jelena Despotović se porodila prije mjesec.

„Vidjećemo kroz ovu trenažnu sedmicu ko je na kakvom nivou i koliko može da pruži na Evropskom prvenstvu. Nema nas puno, glavnih 20 je uglavnom tu”.

Najteži rival u Podgorici bi trebalo da bude Španija, za koju se već sprema taktika. U odnosu na prethodna okupljanja, nova lica su u stručnom štabu - trenera golmanki Novaka Ristovića je zamijenila bivša reprezentativka Mirjana Milenković, kojoj će u radu pomagati čuvarka mreže Budućnost Bemaxa, Armel Atingre.

„Bavimo se Španijom, ove sedmice ćemo se konkretno njoj posvetiti. To nam je prva utakmica, a poznato je da su Španjolke nezgodne. U malo izmijenjenom sastavu su igrale posljednji kvalifikacioni ciklusu, igraće sad Trofej Karpata, imaćemo sve te materijale i dovoljno vremena da se najbolje pripremimo za prvi meč. Bavićemo se, naravno, i Njemačkom i Poljskom, ali Španija je prva i najviše zahtijeva da se bavimo njom”, zaključila je Bojana Popović.

Bonus video: