Crna Gora - Kosovo: Zagrijavanje za ključni duel u Sarajevu

Rukometaši Crne Gore večeras (18 časova) u “Bemax areni” protiv Kosova počinju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. u Njemačkoj, najvažniji meč u nedjelju u Sarajevu

11190 pregleda 9 komentar(a)
Ministar odbrane: Nebojša Simić nakon pobjede nad Grčkom u baražu za Svjetsko prvenstvo, Foto: Luka Zeković
Ministar odbrane: Nebojša Simić nakon pobjede nad Grčkom u baražu za Svjetsko prvenstvo, Foto: Luka Zeković

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. u Njemačkoj večeras u 18 časova istovremeno počinju u četiri grada - Novom Sadu, Varaždinu, švajcarskom Gimligenu i Podgorici, gdje će se rukometaši Crne Gore u grupi 7 sudariti sa Kosovom.

Biće to duel selekcija koje su bili rivali i u prethodnom ciklusu kvalifikacija za EHF Euro, kada su “lavovi” upisali dvije pobjede - 32:25 u “Bemax areni” i 27:22 u Prištini. Druga po veličini dvorana u našem glavnom gradu će i večeras biti poprište sudara Crne Gore i Kosova, a i sada je, kao i u novembru 2020. godine, u pitanju meč 1. kola.

Tim Zorana Roganovića je apsolutni favorit, a ubjedljiva pobjeda i dobra igra trebalo bi da još poprave atmosferu pred možda i ključni duel sa Bosnom i Hercegovinom u nedjelju u Sarajevu. Ako osvoje maksimalna četiri boda, Vasko Ševaljević i drugovi biće nadomak šestog uzastopnog, a ukupno sedmog kontinentalnog takmičenja.

- Kosovo nam nije nepoznato, igrali smo i u prethodnim kvalifikacijama. To je ekipa na nivou Grčke, sa nižim igračima, koji ne pokleknu pred dobrom atmosferom i borbenošću rivala. Moramo maksimalno ozbiljno da ih shvatimo, a što se tiče druge utakmice, ne znamo u kakvom je stanju selekcija BiH. Ima velikih problema. Kada je u najjačem sastavu, to je respektabilna reprezentacija, koja je, kao i mi, dosta puta iznenadila favorite na domaćem terenu. Ali, sada mislimo samo na Kosovo, da nam se ne ponove Farska Ostrva od prije nekoliko godina - upozorava Nebojša Simić.

S obzirom na to da će na šampionatu u Njemačkoj nastupiti po dvije prvoplasirane selekcije iz osam grupa, kao i četiri najbolje četvrtoplasirane, jasno je koliko bi se “lavovi” približili EP u slučaju obje pobjede ove sedmice. A onda bi u martu u dvomeču sa Slovenijom rješavali ko će biti povlašćen na žrijebu...

- Moramo da odigramo kao favoriti. Do sada smo igrali iz sjenke. Na ove dvije utakmice ciljamo dvije pobjede, ali moramo da ih zaslužimo. Svi znamo koliko nam znači publika, da nismo isti igrači kada su tribine pune ili poluprazne. Potcijenili smo Farska Ostrva pred 200 ljudi, oni su tada uspjeli da nam uzmu bod. Nadam se da ćemo imati podršku navijača. Ulaz u dvoranu za reprezentaciju je uvijek besplatan, ljudi kad dođu ovdje se osjećaju jako dobro, kao i mi. Očekujem da će biti puna arena i da ćemo u takvoj atmosferi napraviti prvi korak ka Evropskom prvenstvu - poručio je Simić.

Osim Stefana Čavora, koji će zbog povrede ligamenta koljena pauzirati gotovo do kraja sezone, u odnosu na aprilski dvomeč sa Grčkom u baražu za Svjetsko prvenstvo nema Mila Mijuškovića i Filipa Vujovića. Mijenjaju ih Nikola Matović i Aleksandar Bakić, dok će Risto Vujačić zauzeti Čavorovo mjesto. Pod znakom pitanja je nastup Miloša Božovića, koji je juče na jutarnjem treningu osjetio bol u šaci, ali na snimku se pokazalo da povreda nije ozbiljna.

Iako je večeras duel sa Kosovom, u mislima je, ipak, ključni duel sa BiH. Novi selektor “zmajeva” Irfan Smailagić je odlučio da ove mečeve preskoče neki od najboljih igrača te selekcije - blizanci Benjamin i Senjamin Burić, Josip Perić i Marin Vegar.

Očekivalo se da će Bosna i Hercegovina biti rival Crne Gore još u aprilu, u baražu za Svjetsko prvenstvo u Švedskoj i Poljskoj, ali je tada izgubila oba meča od Grčke.

- Više smo se tada fokusirali na Bosance, ali Grci su baš neočekivano fenomenalno odigrali i protiv BiH, ali i protiv nas. Rezultat na kraju to ne govori, ali su u nekim trenucima bili i blizu da prođu na Svjetsko prvenstvo. Dolaze mladi igrači koji traže svoje mjesto. Imamo primjer srednjeg beka Farskih Ostrva, koji je potpisao ugovor sa Kilom. Ne može niko da se uzme za olako, jer onda postoji opasnost. Nadam se da ćemo ozbiljno shvatiti ove dvije utakmice - oprezno je zaključio Simić.

Samo da ostanemo zdravi do Svjetskog prvenstva

Utakmice sa Kosovom i BiH biće posljednje zvanične pred januarsko Svjetsko prvenstvo u Švedskoj i Poljskom, na kojem će Crna Gora igrati u grupi A u Krakovu sa Španijom, Čileom i Iran, na čijoj je klupi Veselin Vuković. Cilj je glavna faza, u koju prolaze po tri selekcije iz osam grupa, san četvrtfinale...

- Svjetsko prvenstvo je daleko, samo je važno da svi ostanemo zdravi. Nismo reprezentacija koja može da priušti sebi povrede. Sada smo bez Čavora, ne smijemo da izgubimo više nijednog igrača. Mislim da nam je to najveća prepreka. Da budemo zdravi i ni o čemu drugom ne brinemo - istakao je Nebojša Simić.

“Naježim se kad vidim Crnogorce kako pjevaju himnu”

U grupi Crne Gore je i Slovenija, kao favorit za prvo mjesto, pozicija broj dva trebalo bi da bude “rezervisana” za “lavove”, s obzirom na to da je Kosovo autsajder, a Bosna i Hercegovina u procesu stvaranja novog tima, sa novim selektorom Irfanom Smailagićem.

I u tom procesu uzor im je Crna Gora, kazao je kapiten BiH Mirsad Terzić.

”Mi se bavimo sportom u kojem je sve moguće. Ako ne razmišljamo tako, onda nismo na pravom putu. Crna Gora je bila iznenađenje na Evropskom prvenstvu, ali je prije nekoliko godina bila u našoj situaciji. Dakle, ne treba izmišljati stvari, nego ih možemo kopirati - i kao reprezentacija i kao savez”, kazao je Terzić, koji smatra da je prvi korak stvaranje kulta reprezentacije kakav ima Crna Gora.

”Kad vidim Crnogorce kako pjevaju himnu, ja se naježim. Dakle, nama treba kult”, naglasio je Terzić.

BIH u četvrtak gostuje Sloveniji, a u nedjelju dočekuje Crnu Goru.

Bonus video: