„Lavovi” protutnjali Sarajevom, Evropsko prvenstvo nadohvat ruke

Izabranici Zorana Roganovića savladali Bosnu i Hercegovinu čak 36:25 i trebalo bi da se dogodi čudo nad čudima da sa Slovenijom ne budu na prva dva mjesta u grupi 7

22858 pregleda 21 komentar(a)
Nemanja Grbović je dao sedam golova, u 1. poluvremenu šutirao perfektnih 6-6, Foto: Rukometni savez BiH
Nemanja Grbović je dao sedam golova, u 1. poluvremenu šutirao perfektnih 6-6, Foto: Rukometni savez BiH

Prvi put otkada igraju kvalifikacije za evropska prvenstva, rukometaši Crne Gore su nakon dva kola praktično već učesnici smotre najboljih kontinentalnih selekcija - „lavovi” su protutnjali Sarajevom, savladali Bosnu i Hercegovinu čak 36:25 i trebalo bi da se dogodi čudo nad čudima da sa Slovenijom ne budu na prva dva mjesta u grupi 7.

Od prvog trenutka djelovalo je da u dvorani koja nosi ime legendarnog košarkaša Mirze Delibašića gostuju Španija, Danska, Francuska ili neka druga rukometna velesila.

Tim Zorana Roganovića je plesao u napadu, do očaja dovodio slavnog Irfana Smajlagića, koji je s nevjericom posmatrao kako se rival igra sa njegovim izabranicima.

Samo pet puta kada su prešli centar u 1. poluvremenu, „lavovi” nisu zatresli mrežu - jedan šut je odbranio Nebojša Bojić, a izgubljene su četiri lopte, jednu Nebojša Simić kada je u kontri pokušao da pronađe Miloša Vujovića.

Stevan Vujović
Stevan Vujovićfoto: Rukometni savez BiH

Zato je prednost konstantno rasla. Već u 14. je bilo 10:4, nakon sjajnog gola Nemanje Grbovića, da bi tada Marko Panić vezao tri pogotka - dva lijevom, jedan desnom rukom (po tome je nekad bila poznata rukometašica Budućnosti Jovana Jovović) za 7:11.

To je bio samo uvod u nove majstorije Roganovićevih momaka - Grbović je petim pogotkom povisio na 15:8, potom je Miloš Vujović povećavao na osam (17:9) i devet razlike (20:11), a njegov prezimenjak Branko poluvrijeme iz snova zaokružio pogotkom za dvocifreni plus (21:11).

Šut iz igre je bio nestvarnih 21-20 (Bojić jedinu loptu odbranio uz pomoć bloka nakon pokušaja desnog beka Hanovera), a iskorišten je i jedini sedmerac. Na čelu liste strijelaca je bio Grbović (šest od šest), a sjajnom napadu je doprinijela i izuzetna odbrana, kojom su komandovali Vuk Lazović i Nebojša Simić.

„Zmajevi” su na početku nastavka zaprijetili, Admir Ahmetašević je sa četiri odbrane omogućio svom timu da priđe na 22:15, ali je Crna Gora u 47. minutu vratila dvocifrenu prednost i najavila ubjedljivu pobjedu.

Miloš Božović
Miloš Božovićfoto: Rukometni savez BiH

Tada je Roganović povukao glavne igrače, jer je više puta istakao da sve voli da zdrave vrati u klubove, ali se ništa nije promijenilo. Šta više, Risto Vujačić, Lazović i Aleksandar Bakić su pet puta donosili rekordnih plus 11, a i Nikola Matović je odbranio pet šuteva.

„Lavovi” su zahvaljujući gol-razlici prvi na tabeli ispred Slovenije, koja je na Kosovu slavila 29:24.

BIH - CRNA GORA 25:36 (11:21)

Sarajevo - Dvorana „Mirza Delibašić”. Gledalaca: 2.000. Sudije: Horvat i Marton (Mađarska). Sedmerci: BiH 2 (0), Crna Gora 3 (3). Isključenja: BiH 8, Crna Gora 6 minuta.

BiH: BOJIĆ (jedna odbrana), Ahmetašević (šest odbrana), Vukšić 1, Herceg 3, PANIĆ 3, Ovčina 1, Terzić, Perić 2, HAMIDOVIĆ, Mandić, DRAGANIĆ 1, DAVIDOVIĆ 9, HADŽIOMEROVIĆ 1, BOŠKOVIĆ 1, Građan 3, Jeremić.

Crna Gora: Matović (pet odbrana), SIMIĆ (šest odbrana i sedmerac), Bakić 2, M. VUJOVIĆ 8 (3), Lazović 2, ČEPIĆ 2, B. VUJOVIĆ 4, RADOVIĆ, Kaluđerović 1, S. Vujović 3, Ševaljević, Božović 2, Lasica, Vujačić 2, ANĐELIĆ 3, GRBOVIĆ 7.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: