Bojana Popović: Sve djevojke su konačno zdrave, osjećamo dobru energiju

Crna Gora će šampionat otvoriti duelom protiv Španije 5. novembra, a potom slijede susreti sa Njemačkom i Poljskom. Tri selekcije plasiraće se u sljedeću fazu, koja će se igrati u Skoplju.

14379 pregleda 10 komentar(a)
Bojana Popović sa novinarima na današnjem treningu, Foto: Stefan Ivanović/RSCG
Bojana Popović sa novinarima na današnjem treningu, Foto: Stefan Ivanović/RSCG

Kada su neki od nas bili djeca, ovo su bili stihovi koje smo svi naizust pjevali:

„Od Vardara pa do Triglava/od Đerdapa pa do Jadrana/Kao niska sjajnog đerdana/Svjetlim suncem obasjana/ponosito sred Balkana/Jugoslavijo, Jugoslavijo”.

Nezvanična himna države u kojoj smo nekada bili mogla bi da ima istu „ulogu” i na 15. Evropskom prvenstvu za rukometašice, koje zajednički organizuju Slovenija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora.

A prvi stih, figurativno, označava i nade „lavica”, koje će prvo pokušati da se domognu Vardara, tj. glavne faze u Skoplju, a zatim i prijestonice zemlje u kojoj je Triglav najviša planina, Ljubljane, gdje će se rješavati pitanje osvajača medalja.

Bojana Popović je danas u hotelu „Voco” izvršila prozivku, a na prvom treningu nije bilo samo Đurđine Jauković, koja će zbog lakše prehlade sjutra izaći na teren

„Polako sklapamo kockice, ovu sedmicu ćemo da iskoristimo za dogovor i odigrati dvije utakmice zatvorenog tipa sa Slovačkom u petak i subotu. Želimo da dobijemo taj takmičarski dio, a onda od sljedeće sedmice bićemo zajedno u hotelu i fokusirani samo na ono što nam slijedi naredne subote, a to je Španija”, rekla je selektorka.

Petnaesti šampionat Evrope počinje 4. novembra, dan kasnije je 1. kolo u grupi D u „Morači”, a prvi rival je vjerovatno i najteži.

„Na Trofeju Karpata tokom prethodne EHF sedmice smo vidjele da Španija ima dvije različite postave - jednu nižu koja igra brže i višu, sa izuzetnim pivotkinjama, sa kojom igraju pliću zonu. Poznato je da Španija igra agresivne, duboke zone i pravi probleme svim ekipama sa Balkana. Spremaćemo se za više zona, to je cilj, očekujemo da će probati da nas iznenade. Moraćemo da imamo odgovore za sve formacije koje su pokazale”.

Španjolke su nezgodne, često mijenjaju pravac, zbog čega odbrana mora da bude odlična.

„Igračice su baš španski ‘fazon’, male, brze, kreću se odlično bez lopte. Djeluju kao da ne mogu da stvore šansu, a ustvari ih kreiraju puno i mnogo toga igraju na šest metara. Ne troše lopte, čuvaju je. Fokus 60 minuta mora da postoji u odbrani, za to ćemo se spremati. Imamo dovoljno vremena”, istakla je Popovićeva.

Dva dana nakon duela sa Španijom, „lavice” čeka obračun sa Njemačkom, a u grupi je i Poljska.

„Njemačka je odigrala dvije odlične, ravnopravne utakmice sa Francuskom, a nekoliko rukometašica odlično igra u Bitighajmu. Praktično su sve u klubovima Lige šampiona. I Njemice imaju novog selektora, trenera Bitighajma, koji forsira brzu igru i biće slično onome što prezentuje njegov klub. Očekujem i tu tešku utakmicu. Više ćemo se fokusirati na Španiju, ali i za Njemačku ćemo se usput spremati, jer su nam to prva dva meča. Svi se znamo, odlučivaće momenat i inspiracija”.

Čini se da je ovaj šampionat velika šansa za Crnu Goru da dogura daleko. U jačem je sastavu nego na prethodna tri velika takmičenja, a još i igra tri utakmice na svom terenu.

„Poslije dvije godine je reprezentacija na okupu sa igračicama koje imamo, a da su sve zdrave. Sve osjećaju dobru energiju i u samoj Crnoj Gori za predstojeće prvenstvo. Želim da u miru uđemo u šampionat, bez prevelike euforije. Jeste, domaćini smo, ali nema potrebe da zbog toga to dižemo na neki nivo. Domaći teren je prednost ako je hala puna, a iskreno se nadam da će biti tako, iako su karte skupe. Pozivam sve koji su u mogućnosti da nam pomognu i budu naš osmi igrač”.

Potajna želja je medalja, ali nekada najbolja rukometašica svijeta neće da opterećuje ekipu tim stvarima.

„Želimo da igramo lijep rukomet i kao tim pokažemo da možemo dosta. Cilj je da kroz grupu uzmemo što više bodova i da u narednu rundu odemo sa što više bodova. Dug je turnir, svi su dobri, sve grupe su jake, nema slabih rivala. Mora malo da bude i sportske sreće, da sve budemo zdrave, da bi sve bilo kako mi želimo”.

Bonus video: